tisdag 26 mars 2019

Kriminalitet

» Varför tycker vi vad vi tycker?

Aftonbladet berättar i dagens tidning att Lag och ordning seglat upp som de svenska väljarnas viktigaste fråga. Den har passerat sjukvården som det vi anser vara viktigast. Man kan då fundera över VARFÖR vi tycker det. Vad skriver media om egentligen?

Låt mig därför ta dagens Aftonbladet som exempel. Två helsidor ägnas åt ett gammalt mord som inträffad 2018 (tror jag, det står inte när det hände). Dessutom ytterligare en halvsida med kommentar till rättegång osv. Totalt dör ungefär 100 personer om året pga dödligt våld. Antalet svenskar som utsätts för brott räknat per innevånare är ganska konstant över åren.

Vägra våld
Långt fler svenskar dör i trafiken t.ex. Bara under en månad, januari i år, dog 31 svenskar i trafiken. Men trafikolyckor får inte samma publicitet i media. I samma Aftonbladet som jag läste om våra preferenser inom politiken och om ett gammalt mord så står det om en dödsolycka i trafiken som inträffat. En man död i Växjö. Åt denna olycka ägnas en sjundedels sida! De flesta trafikolyckor blir möjligen en notis i lokaltidningen.

Antalet skjutningar har ökat på senare år. Allt fler kriminella ha skaffat vapen och verkar ha tappat proportionerna för hur mycket våld man kan använda. Men, det dör fler svenskar på jobbet än vad som skjuts ihjäl. Skjutningar får stor publicitet i media medan arbetsplatsolyckorna får en notis. När någon skjutits ihjäl får människor i närheten frågor av journalister om dom är rädda för att gå ut nu. Ingen frågar om vi är rädda för att gå till jobbet. Men det är alltså större risk för att råka ut för en olycka på jobbet än att bli skjuten. Och det är mycket större risk för att råka ut för en allvarlig trafikolycka. Men ingen frågar om vi är rädda för att ge oss ut i trafiken efter att det hänt en trafikolycka.

Är alltså den rädsla vi har för att utsättas för brott en "äkta" rädsla? Eller är det en uppblåst rädsla av media? De flesta våldsbrott inträffar mellan människor som känner varandra. Uppgörelser mellan konkurrerande kriminella gäng eller inom familjen. Mycket få våldsbrott drabbar helt oskyldiga och okända. Och när detta händer handlar det oftast om berusade människor utanför krogar och restauranger.

Gå inte omkring och var rädd för att utsättas för brott? Riskerna är ofantligt små. Det finns mycket annat som är mycket farligare. Att ge sig ut i trafiken t.ex. Eller att gå till jobbet! Men media skrämmer upp oss. Livligt påhejade av politiker som vill ha publicitet och kan komma med enkla lösningar. Som oftast inte ens löser de problem som finns.

Inga kommentarer: