lördag 9 mars 2019

Tuff tuff funderingar

» Bra sagt

Det känns lite ovant att ge beröm till en politiker efter att under en tid ha ägnat mig mest åt en lång följetong av gnäll och klagomål på politiker och andra makthavare. Därför kändes det riktigt skönt att få skriva den här rubriken. Jag ska förklara.

Järnvägsknuten Åstorp
Den politiker jag vill ge beröm åt är Infrastrukturminister Tomas Eneroth som fortsätter att argumentera för att det svenska järnvägsnätet ska byggas ut med nya stambanor för snabbtåg. Och, att detta måste skyndas på. Bra Tomas!

Det svenska järnvägsnätet lider inte bara av en lång tids misskötsel, utan också av kapacitetsbrist. Det går helt enkelt många fler tåg på banorna än vad dom är byggda för. Om vi håller oss till stambanorna så ska snabbtåg, regionala tåg, godståg osv samsas på spår som är byggda för mycket färre tåg. Detta innebär att minsta störning får svåra konsekvenser eftersom det inte finns några marginaler.

Att bygga nya stambanor Stockholm - Jönköping - Göteborg/Malmö skulle helt enkelt skapa enormt mycket mer plats för tåg förutom att det alltså skulle snabba på tågen. Att denna utbyggnad inte redan är genomförd är en skandal. Att inbilla sig att vi kan vänta till 2050 är en ännu större skandal.

Det svenska järnvägsnätet lider av många årtionden av misskötsel. Där ledorden varit besparingar, nedläggningar, privatiseringar, avregleringar och allmän misskötsel och ointresse. I dag lider vi följderna av detta. Många banor har lagts ner och rivits upp när bil-, buss- och lastbilsmaffian fått styra. Många av dessa banorna ångrar man nu bittert nedläggningar som inte kan göras ogjorda. Samtidigt har underhållet av det som är kvar minimerats. Dessutom har det privatiserats och avreglerats så att stora resurser i dag går åt till att upphandla och överklaga.

Låt mig ta ett par lokala exempel. För många år sedan lades persontrafiken ner från Ängelholm via Åstorp och ner till Malmö. Nu är det dock ett antal år sedan som det beslutades att det skulle återupptas Pågatågstrafik mellan Åstorp-Malmö. Detta via det som i dag kallas Söderåsbanan och Lommabanan. När man beslutade om det skulle Pågatågen börja rulla Åstorp-Billesholm-Kågeröd-Svalöv-Teckomatorp-Kävlinge-Furulund-Lomma-Malmö 2018. År 2018 så sade man att det skulle starta december 2020. I dag är det tydligen december 2021 som gäller. Det finns inte pengar till de byggen som behöver göras i form av mötesspår (här går även godstrafiken Malmö-Göteborg) och stationer osv. Numera tror jag på att det kommer igång den dag jag ser det. Pengar saknas helt enkelt.

Järnvägen från Oslo - Göteborg - Malmö - København är trots allt i huvudsak dubbelspårig. Men en bit innan Helsingborg är fortfarande en stor flaskhals med enkelspår. Det saknas pengar och lösning. Det handlar alltså om järnvägen mellan två av Nordens huvudstäder och mellan två av Sveriges tre största städer!

Ett omodernt tåg
Det handlar om att sätta fart Tomas!

Många års misskötsel och underkapacitet resulterar i bland annat förseningar. Men, vi ska inte heller överdriva det problemet. För några dagar sedan hade HD (och Sydsvenskan) en artikel där man jämförde förseningarna med tåg eller flyg mellan Skåne och Stockholm. För att ta ett par exempel så hade SJ:s tåg Malmö-Stockholm en punktlighet på 77%. Av SAS flyg København-Arlanda så var punktligheten 78,5%. Men, innan man då konstaterar att flyget var bättre ska man veta att gränsen för att vara punktlig är för tåget 5 minuter medan flyget har gränsen 15 minuter. Dvs ett tåg som är 10 "sent" är just det försenat. Men ett flyg som är 10 minuter "sent" är i tid. Järnvägens förseningar är ett bekymmer, men flyget är inte bättre, dom är ännu sämre.

Tomas Eneroth
Förseningar
Tyvärr är båda artiklarna låsta för icke-prenumeranter.

TA TÅGET!

Inga kommentarer: