söndag 24 mars 2019

Dessa j-vla banker

» Bevara kontanterna

Allt fler svenskar börjar oroa sig för konsekvenserna av att kontanterna avskaffas. Trots att vi alltså använder allt färre kontanter så ökar andelen svenskar, enligt en Sifo-undersökning, som oroas över konsekvenserna av den utvecklingen. Avskaffande av kontanterna är en utveckling som styrs av bankerna. Men med benäget bistånd från de stora affärskedjorna som gärna vill ha koll på vad vi köper.

Använd dom
Men det är bankerna som styr oss bort från kontanterna. Medan hantering av kontanter bara är ett besvär som kostar pengar för banken så kan man tjäna pengar till aktieägarna på våra kortköp. Medan banken kan få betalt varje gång vi använder våra kort så kostar det alltså bara pengar för bankerna att hålla service med kontanter. Alltså blir allt fler banker helt kontantfria samtidigt som antalet bankomater också minskar.

Samtidigt blir det allt svårare för affärerna att hantera kontanterna. Att få hjälp från sin bank med växel, att sätta in pengarna från kontantkassorna osv blir allt svårare och allt dyrare. Många affärsinnehavare som upphör med kontanthantering gör detta eftersom dom inte får någon hjälp av sin bank med kontanterna. Bankerna vill helt enkelt inte att vi använder kontanter. Dom vill tvinga bort oss från kontanterna! Ibland skyller man också på säkerhetsproblem. Men då berättar man inte om den lavinartade ökningen av olika former av bedrägerier, som kortbedrägerier. Många fler svenskar har drabbats av kortbedrägerier än rånats! Bankerna gör allt dom kan för att tysta ner mängden bedrägerier. För det skulle ju kunna hota deras avskaffande av kontanterna till förmån för det mer lönsamma - för bankerna alltså - kortbetalningar.

Men, som sagt, allt fler svenskar börjar oroas över utvecklingen. Vad gör vi den dag vi inte har några kontanter kvar? Själv använder jag medvetet alltid kontanter vid mindre inköp. Att se människor stå och fumla med sina kort för att betala kvällstidningens 25 kronor är faktiskt pinsamt. Alltså har jag ett par uppmaningar till er.

Använd kontanter, i varje fall alltid för mindre inköp!

Om en affär vägrar ta emot kontanter så finns det andra affärer. Vill dom inte ha dina pengar, så slipper dom. Gå till en annan affär och berätta samtidigt varför du slutar handla där!

Ställ krav på bankerna att dom ska ge service med kontanter. En kontantfri bank är ingen riktig bank!

Använd kontanter

Inga kommentarer: