söndag 3 januari 2016

Ibland blir det bara komiskt

» Om att sila mygg men svälja kameler

Internet är en viktig kanal för att sprida dynga. Extremister av alla de sorter använder nätet och olika sociala media för att sprida sina sjuka idéer, sina fantasifulla lögner och sitt hat. Bland annat har olika hatgrupper sina egna Facebook-kanaler där skiten sprids. Med jämna mellanrum ställs det krav på Facebook (och andra media) att hålla rent från hatspridarna. Och ständigt lovar Facebook (och alla de andra) att man ska ställa krav på renlighet och städa upp den värsta smörjan.

Dansk porr
Men det är inte alltid som städningen fungerar. Snarare är det så att det finns annat som det känns som att t.ex. Facebook upplever som viktigare att städa bort. Ibland blir städningen (censuren...) nästan komisk. Jag läser hos danska Ekstrabladet (och i svenska Aftonbladet för de som inte klarar av danskan) att den kanske mest kända danskan, Den lille havfrue, numera censureras. Den välkända statyn som står placerad i vattnet i Köpenhamn visar ju sina nakna tuttar och kanske antyder till och med ännu snuskigare kroppsdelar. Alltså kan man ju inte visa detta hur som helst. Det kan ju upplevas som pornografiskt. 12% av de som tillfrågas av Ekstrabladet uppger att dom tänker på sex när dom ser den nakna lilla flickan! En intressant fråga är hur många som är ärliga, och hur många som helt enkelt har riktigt snuskig fantasi och tänker på sex så fort dom ser något som har med kvinnor att göra. Hur som helst tycker uppenbarligen Facebook att det är snusk!

Om man ska vara seriös, så är frågan om censur på sociala medier (eller på alla andra media) en mycket svår fråga. Som grund är all form av censur något negativt. Den svenska Tryckfriheten (som i år fyller 250 år) anses vara världens äldsta. Och rätten att uttrycka sig fritt utan censur är en mycket viktig rättighet, som vi ska skydda så gott det går. Vi måste ha rätt att uttrycka oss fritt - även om vi har fel. Det är kanske just det som skapar en demokrati. Att dra gränsen vid att visa nakna flickor på staty är att gå på tok för långt. Det är först och främst bara rent komiskt.

» Dagens nya Sverigedumokratiska klavertramp

Den sanna Sverigedumokraten
Att Sverigedumokratiska politiker regelbundet trampar i klaveret är ingen nyhet. Man skulle kunna fylla en hel blogg med bara exempel på detta. Men ett litet urval lite då och då som jag trillar över brukar jag ju tycka till om. Vad man kan fundera över är hur ett parti som ständigt är inblandade i så många skandaler kan fortsätta att ha ett så stort stöd bland svenskar? I dag berättar tidningen Expressen om SD-toppen i Göteborg, Jörgen Fogelklou, som under en debatt som handlade om att Sverigedemokraterna ville införa begränsningar i ersättningarna till kommunhöjdarna fällde den geniala kommentaren: - "Grus är större än sand som är mindre än sten." Ett onekligen mycket intelligent påstående. Yttrandet fälldes när en annan ledamot i fullmäktige påpekade att Sverigedemokraterna på riksnivå själva utmärker sig med att betala ut högre ersättning till Jimmie Åkesson i partiledningen än vad jämförbara partier betalar till sina ledare. Eller ska vi uttrycka det som att Sverigedumokraternas ledare Jimmie Åkesson plockar ut mer pengar till sig själv än vad de andra partiledarna har moral att göra! Jörgen Fogelklous förklaring till sina mycket filosofiska funderingar är att han ville vara komisk! Vilket ju i sig är ganska komiskt tänkt. Själv funderar jag över vem som är grus, vem som är sand och vem som är sten? Om jag skulle fått bestämma så ser jag ju främst Sverigedumokraterna som grus. "Grus i maskineriet" kan man kanske säga. Hur som helst ska kanske Jörgen Fogelklou fundera lite på att ta upp inom Sverigedumokraterna frågan om en begränsning av ersättningen till partiets högsta ledning. Men det kanske han inte vågar? Rent generellt har ju Sverigedumokraterna gjort sig kända för att rensa ut och utesluta de som inte följer ledningens direktiv och lyder. Och att i partiet ifrågasätta Jimmie Åkessons lön kanske kan uppfattas som lite upproriskt. För Jörgen Fogelklous egen framtid så är det kanske bäst att hålla tyst om ersättningarna inom partiet och istället koncentrera sig på de kommunala ersättningarna inom Göteborg istället. Det är nog säkrast för Jörgen Fogelklous framtid i partiet!

Inga kommentarer: