måndag 11 januari 2016

Den Europeiska Unionen

» Fiaskot EU

Landets EU-kramare har stora problem. Flyktingströmmen till hela Europa visar med önskvärd tydlighet att den Europeiska Unionen trots en vacker fasad av floskler egentligen är ett enda stort fuskbygge som håller på att falla samman. Bygget är helt enkelt ett fiasko när det verkligen gäller. Bara på ett par dagar har vi kunnat se hur oroliga EU-kramarna runt om i landet är för att fuskbygget ska rasa samman. Debatten är dessutom ganska enkelriktad. Antalet röster minskar. Här i Skåne har t.ex. Sydsvenskan (som ägs av Bonnierkoncernen) för en tid sedan köpt upp Helsingborgs Dagblad (som i sin tur för en tid sedan inkorporerade NST). Det innebär att det är samma ledare och samma debattartiklar i alla tidningarna. De tre moderaterna Andreas Norlén, Karin Enström och Ulrika Karlsson har t.ex. skrivit en debattartikel med rubriken: "Sverige bör underlätta för britterna att stanna i EU". Denna finns i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. De tre är oroliga för att en kommande folkomröstning i Storbritannien ska sluta i att en majoritet av britterna röstar för att Storbritannien ska lämna EU. Något som av många EU-kramare skulle tolkas som en katastrof. EU har inga som helst rutiner för hur detta ska ske. Det fanns inte i sinnesvärlden när EU skapades att någon skulle komma på den urbota dumma tanken att lämna detta paradis. Vilket alltså kan vara mycket nära förestående eftersom opinionsundersökningarna på de brittiska öarna visar på att en majoritet faktiskt skulle rösta för ett utträde. David Cameron, den brittiska premiärministern, och tillhörande samma högergrupp i EU som Moderaterna, använder folkomröstningen som utpressning mot EU-ledningen för att dessa ska gå med på brittiska krav på förändringar. Och det är här som de oroliga moderaterna tycker Sverige ska ställa upp på britternas sida.

Det nya EU

En som däremot INTE gillar utpressning är en annan moderat, Anne-Marie Pålsson, som i Sydsvenskan (och HD) kallas "fristående krönikör". I dagens "krönika" i Sydsvenskan, och därmed också i Helsingborgs Dagblad skriver hon under rubriken "Försök inte utpressa Tyskland!" som handlar om det som kallas "flyktingkrisen". Mycket förenklat går moderaten Anne-Marie Pålssons resonemang ut på att det egentligen är vänsterinriktade Syrizas valseger i Grekland som ligger bakom den stora ökningen av flyktingar i Europa. Tydligen är det så att Alexis Tsipras entré på den politiska scenen i Grekland innebar att de grekiska myndigheterna inte längre skickade tillbaka alla båtar med flyktingar som kom från den turkiska sidan, utan en tanke på om dom skulle överleva en återresa. Grekland valde nu att följa de mänskliga regler som säger att människor på flykt har rätt till hjälp och rätt att söka asyl. Nu har därför EU istället vänt sig till Turkiet för att genom mutor till den turkiska diktaturen under Recep Tayyip Erdogan locka dessa till att istället stoppa flyktingar från att ta sig vidare mot Europa. Samtidigt lockar man Turkiet med förhandlingar om ett medlemskap i EU. Ja, ungefär så går moderaten Anne-Marie Pålssons resonemang ut på.

För övrigt hade Sydsvenskan för någon dag sedan ett debattinlägg från en Hartmut Dreckmann som drar slutsatsen att: - "Det är EU som har ett problem – inte Sverige", något som han inte är ensam om att ha insett. Den så kallade "flyktingkrisen" har visat med önskvärd tydlighet att det är EU som har ett problem, ett stort problem. EU är helt enkelt ett fuskbygge, ett fiasko.

Inga kommentarer: