lördag 2 januari 2016

Har vi någon anledning till stolthet?

» Vem ska vi vara rädda för?

Enligt en norsk studie så är Sverige det land i Europa som haft högst andel mord utförda av högerextrema grupper i hela Europa under de senaste 25 åren. Under dessa år har det vid 16 tillfällen utförts politiskt motiverade mord, utförda av högerextrema grupper eller enskilda. Detta är den högsta siffran i hela Europa! Det sista var morden i Trollhättan, men det sker regelbundet. Men, när SÄPO (den svenska säkerhetspolisen) ska utvärdera hoten, så är man från SÄPO mer rädda för vänsterextremisters hot mot demokratin. Och DET är ju en ganska intressant slutsats som förtjänar en del funderande och tyckande. - "De har större förmåga än vit makt-anhängarna att använda våldsamma metoder" skriver SÄPO. Jag tolkar SÄPO:s analys på det sätt att de högerextrema grupperna är ganska korkade och okunniga i motsats till vänsterextremisterna (eller de autonoma grupperna som SÄPO verkar föredra att kalla dom). Det måste vara detta som motiverar SÄPO:s slutsats i varje fall. Nu kvittar det vem som utför våldet. Det är lika fel och förkastligt. I en politisk debatt i en demokrati hör det inte hemma med våld. Om man inte har andra argument än knytnäven, tändstickan, kniven, stenen eller vad som nu används, så är det uppenbart att man inte har tillräckliga argument alls för sin sak. Jag vill dock poängtera att jag inte är enig med SÄPO. Jag känner mig mycket mer orolig för vad högerextrema grupper kan hitta på. Jag ser dessa som det stora hotet, följt av extrema och våldsälskande islamister. Men, vi ska inte överdriva hoten. Det är mycket större risk att råka illa ut i trafiken! Den som vill läsa vad Europol tänker, kan läsa det här. Jag orkar inte...

Älska ALLA
Våldet finns dock överallt i vår värld. Snarast är det väl så att Sverige är lyckligt lottade. De senaste dagarna kan vi läsa om mannen i Frankrike som fullt medvetet flera gånger körde rakt mot en grupp militärer som var satta till att bevaka en moské som utsatts för hot. Vilket mannens motiv var behöver vi kanske inte fundera så mycket på.

Dock är det så att det är den "statliga" terrorn som är värst. Saudiarabien har i dagarna satt nytt rekord i avrättningar. 47 personer avrättades samtidigt. Beskyllda för terrorism, men bland de mördade finns även flera regimkritiker. De saudiska ledarna har dock klart förklarat att man struntar totalt i vad andra tycker. "Vi gör som vi vill och skiter i vad ni tycker" är reaktionen. Det är skönt att Sverige fortsätter med sin vapenexport till Saudiarabien... Som allierad med USA behöver man inte riskera några former av sanktioner.

Sedan läser vi hur Israel nu erkänt att man använt sig av kemisk krigföring mot befolkningen i Gaza. Från flyg har det spritts ut växtgifter för att utrota all växtlighet längs en bred remsa mellan Gaza och Israel. Gifterna har naturligtvis inte spritts på den israeliska sidan av gränsen. Omkring 170 hektar mark är påverkad enligt palestinska källor. Någon större kritik för den kemiska krigföringen har naturligtvis inte hörts från internationellt håll!

Ett annat land att trampa i klaveret är Turkiet där presidenten Recep Tayyip Erdogan vid en pressträff i dagarna uttryckte sin beundran för Adolf Hitlers Tyskland som exempel på hur ett samhälle kunde fungera perfekt. Det hela ska ses som en beundran för den totala makt som Erdogan själv är på väg att skaffa sig. Kritiken från övriga världen har varit massiv så Erdogan har i efterhand förklarat att det han sade, sade han egentligen inte alls!

» Paniken i Stockholm

Det nordiska paradiset
Den svenska stockholmsmaffians fullständigt ogenomtänkta panikbeslut om ID-kontroller på gränsen mellan Danmark och Sverige smittar. Kampen för att slippa följa FN:s regler om rätten att söka asyl får allt fler supportrar. Finland kräver nu Pass och Visum för resenärer på färjorna från Tyskland till Finland. Kan dom inte ta sig till Finland kan dom inte heller söka asyl resonerar man. Den mer eller mindre öppet främlingsfientliga Venstre-regeringen i Danmark tillhör de som är mest upprörda över de svenska kraven på ID. Den danska upprördheten handlar dock inte alls om någon medmänsklig reaktion på kraven. Det handlar helt enkelt om att tidigare har Danmark kunnat låta flyktingarna bara passera genom Danmark så att dom själva slipper ta något ansvar. När nu Sverige skärper reglerna vid gränsen finns det ju en risk att några asylsökande väljer att istället söka asyl i Danmark. Något sådant vill dock inte den danska regeringen höra talas om. Alltså planerar nu Danmark att ställa samma krav vid gränsen till Tyskland för att förhindra flyktingar att komma in i Danmark. Jag har påpekat det förr, det är viktigt att påpeka att det danska partiet Venstre, som styr Danmark i dag med stöd av bland annat SD:s kompisar i Danskt Folkeparti, är inte ett vänsterparti som namnet kan antyda. Venstre är ett liberalt (högerliberalt) parti med starka kopplingar till det svenska Folkpa... f'låt Liberalerna.

Mer allvarlig är kritiken från FN-organet UNESCO som är mycket orolig för hur byggandet av murar, staket och kontroller sprider sig. Rätten att söka asyl begränsas och stora grupper människor i stort behov av skydd stängs ute. Men det struntar man uppenbarligen fullständigt i uppe i Stockholm.

Det man gör nu är att avskaffa en förmån som funnits i nästan 60 år. Det var 1957 som passkontrollerna avskaffades mellan Danmark och Sverige. Sedan dess har vi vant oss vid att det är en helt naturlig förmån att resa över Öresund utan några papperskontroller. Precis som stockholmarna tycker det är självklart att kunna åka från norra Stockholm till södra Stockholm utan att behöva visa ID-kort / pass halvvägs och inte släppas vidare om man inte har detta med sig. Vad uppenbarligen dessa Fjollträskare inte begriper är att i dag är Öresundsregionen Skandinaviens största region, klart större än Storstockholm. Precis som København är en större stad än Stockholm. För oss skåningar är det Kastrups flygplats i København som är "vår" flygplats. Kastrup är också klart större än Arlanda. Att man uppe i Fjollträsk inte begriper vad det är man gör säger ju tyvärr allt om denna maktelit som drabbats av panik.

Inga kommentarer: