fredag 8 januari 2016

I dag gläds jag

» Positiva nyheter

* Vänsterpartiet är villiga att ta strid med Socialdemokraterna för en anständig vänsterpolitik istället för den högerpolitik som dagens så kallade Rödgröna regering driver. Det gör mig glad att det finns någon som tar strid för människovärdet.

* I samma inslag på TV:n hör jag att Högeralliansen tydligen tar tillbaka att man hoppade av den s.k. Decemberöverenskommelsen. Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström säger nämligen: - "Jag kan bara konstatera att en överenskommelse måste gälla"!

* Det våldsamma mördandet i Midsommar har äntligen kommit till ett slut. Det senaste avsnittet av TV-serien "Morden i Midsomer" (som ännu inte sänts i Sverige) innehåller nämligen inga mord alls! Det här lilla samhället i England har i princip en värre brottslighet än hela Sverige. Under de dryga 100-talet avsnitt som sänts än så länge har varje avsnitt innehållit fler och grövre mord än vad en större stad i USA kan uppbringa. Äntligen har alltså den minskning av den grova våldsbrottsligheten som bland annat Sverige kunnat glädjas åt även nått Midsomer.

* Kanske är det snart slut på Statens medvetna utarmning av de mindre kommunerna i landet. Statliga myndigheter har nämligen under en lång följd av år övergett landsbygden. Försäkringskassan har i stort sett lämnat alla kommuner och har bara verksamhet i några få storstäder. Polisstationerna i de flesta kommuner här i landet är egentligen bara en skylt på en byggnad, om det ens finns det. Någon verksamhet har man inte utanför storstäderna. Skattemyndigheten har snart lagt ner all verksamhet på orter utanför de större städerna. Jag läser nu om protester mot att även Arbetsförmedlingen ska fortsätta på denna vägen. Det känns positivt om den svenska Staten som ansvarar för de Svenska Myndigheterna insåg att HELA Sverige ska leva, inte bara storstäderna! Man ska kunna bo OCH arbeta i hela landet - inte bara i Fjollträsk.

* Ibland fungerar skatteåtgärder som tänkt. Den svenska Effektskatten på kärnkraft får (tillsammans med dyra investeringskostnader och låga elpriser) till effekt att den svenska kärnkraften inte lönar sig. Det kostar helt enkelt mer att producera elen än vad man kan sälja den för. Kärnkraftbolagen konstaterar att allt färre av aggregaten lönar sig. Som Dagens Industri skriver: En skatt som fick avsedd effekt! Fast dom har förstås lagt till ett "tyvärr". Men det struntar jag i, jag gläds.

* Det finns utrymme att höja skatter. T.ex. Bolagsskatten. I Svenska Dagbladet läser jag att den svenska bolagsskatten bara är 22%, vilket ska jämföras med t.ex. i USA där den är 35%. Är det något att skryta med att vi är ett lågskatteland?

* Visst är det tur att USA styrs av Barack Obama och inte av t.ex. Donald Trump. Medan Barack Obama är villig att ta strid för att begränsa de extremt liberala vapenlagarna i USA så tycker Donald Trump att det är vansinne att förbjuda skjutvapen på skolor. Han tycker att det vore bättre om alla var beväpnade så att man kunde ha rejäla skottdueller i skolor och kyrkor osv. Visst är det tur att det inte är han som är president i USA?

* Slutligen läser jag att Ryssland minskar sina militära kostnader. Räknat i procent av BNP har kostnaderna sjunkit varje år de senaste åren, och minskningen bedöms fortsätta. Visst låter det positivt för världsfreden. För det innebär väl att även "motparten" minskar sina militära investeringar?

Inga kommentarer: