onsdag 20 januari 2016

Maktkorruption

» Olika måttstock

Som jag sagt tidigare så är det uppenbart att vi (både "folket" och media) har olika måttstock för vilka krav vi ställer på människors moral. Tyvärr är det ju så att människan har en benägenhet att bli fartblind, att tro att hen är odödlig. Ju mer makt och ju mer pengar man får tillgång till, desto villigare att tänja på moralen blir man för att få ytterligare pengar och makt. Detta gäller allt från fackliga ledare till näringslivshöjdare, allt från politiker till idrottsstjärnor och allt från artister till andra kulturpersonligheter.

Men, de krav vi ställer på människor är olika. Viss "förväntar" vi oss ska leva ett visst liv och andra förväntar vi oss något helt annat från. En välbetald fotbollsspelare som använder den ena miljonen efter den andra för att köpa nya lyxbilar för att parkera i sitt nybyggda ännu större garage är inget som det moraliseras över. En sångare som gör det samma behandlas på samma sätt. Möjligtvis ruskar man på huvudet och undrar vad hen ska med alla bilarna till. Hen kan ju inte använda dom för att köra och handla på ICA med! Men nåde den politiker som skulle leva samma typ av liv! DET skulle bli den ena kritiska tidningsartikeln efter den andra. Gud nåde den fackliga företrädare som tar genvägar eller visar sig ha myglat och tagit sig rättigheter. Men en näringslivshöjdare som gör det samma berättas det möjligen om på näringslivssidorna i affärstidningen. Och då främst med utgångspunkten att han ju lurat aktieägarna på slantar som dom skulle fått. Vi har helt enkelt större krav på moral från folkvalda politiker än vad det gäller "kändisar". Vi har större krav på moral från fackliga företrädare än på näringslivsföreträdare. Och, naturligtvis ska det vara så! En facklig företrädare eller en politiker är utsedd för att tillvarata våra intressen - inte sina egna intressen. Vi SKA ha höga krav på moral. Vi ska också ha större krav på moralen på de som företräder oss än på andras företrädare. Som kommunalare ställer du högre krav på företrädare för Kommunal än på andra fack. En socialdemokrat ställer högre krav på en sosse än på en moderat eller sverigedumokrat. Detta samtidigt som en moderat borde ställa större krav på en moderat företrädare än på en socialdemokrat. Så SKA det vara!

Men, vi kan undra. Just nu handlar den stora debatten hur stora Margot Wallströms klavertramp är. Men det verkar som om kraven på en socialdemokratisk utrikesministers moral är mycket större från moderater, kristdemokrater osv än från socialdemokrater. Denna debatten har i princip tagit död på andra "skandaler". Att en ledande moderat kommunpolitiker dömts för grova brott mot Grundlagen har inte nått utanför lokal media. Hade det varit samma sak om det varit en socialdemokratisk lokalpolitiker? Just nu har det inletts en rättegång mot en riksdagsledamot som mycket väl kan sluta med att han döms till ett långt fängelsestraff. Men media är i princip tysta. Kan det bero på att det är en sverigedumokrat? Vi har större krav på moral på en socialdemokrat än på moralen för en moderat eller sverigedumokrat. Att en sverigedumokrat saknar moral och fifflar är något som vi helt enkelt förväntar oss. Dom har ju ändå ingen moral!

Den stora frågan är främst, vad gör vi åt det faktum att Makt Korrumperar?!

Inga kommentarer: