torsdag 26 mars 2015

En tågnörd funderar

» Inbördeskriget fortsätter: Kan man annat än fortsätta att mumsa i sig mindre smickrande nyheter från "den andra sidan". Och då menar jag alltså inte några mystiska andar eller liknande utan helt enkelt från de som har en annan syn på hur vårt samhälle bör se ut (läs politiska motståndare). Expressen berättar om den tidigare toppmoderaten som tydligen blivit allt för troende på den egoistiska moderatpolitiken. Han inte bara lurade skattebetalarna på slantar utan även det Moderata partiet. Inte snällt! Sedan läser vi mer om inbördeskrig inom Sverigedemokraterna. "Öppen SD-strid om makten i Göteborg" berättar Aftonbladet om. Det är den sedvanliga kampen mellan snälla och uppriktiga Sverigedemokrater. Bara fortsätt kriga! Slutligen läser vi också i Dagens Nyheter om hur man kan fixa jobb för de egna. Det är väl bra att ställa upp för sina nära? Fast kanske inte på det sättet!

Järnvägsknuten Åstorp
Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 26 eller aldrig är vi nöjda: Kritiken mot Trafikverket för bristande underhåll av det svenska järnvägsnätet är ofta högljudd. Och kritiken är i allmänhet helt berättigad. Även om det kanske inte alltid är just Trafikvärket som har skulden. Bristen på pengar ska nog främst skyllas på våra politiker. Den Högeralliansbudget som vår Rödgröna regering tvingas jobba efter (efter att HA fått stöd från SD) innebär ännu mindre pengar. Och det upphandlingsvansinne som politikerna skapat har ju inte heller skapat en bättre situation. Men när dom äntligen gör något - då klagar vi också! Under påskhelgen när så få som möjligt pendlar passar man på i Stockholm. Och då får de som ska besöka Stockholm i Påsk panik. Jag tycker Trafikverket gör helt rätt som passar på med stora jobb när så få som möjligt är beroende av fungerande pendeltåg. Här i Åstorp, där er bloggare bor, har vi en liknande situation - om inte ännu värre. Under nästan ett halvår kommer alla tåg genom Åstorp att vara inställda på helgerna. Och under två månader i sommar kommer det inte att gå några tåg alls. Vi har alltså normalt Pågatåg varje halvtimme till Helsingborg och varje heltimme (halvtimme under rusningstid) till Hässleholm/Kristianstad. Men under nästan ett halvår - nada, inget. Anledningen är att hela bangården i järnvägsknuten Åstorp ska byggas om. Tanken är att godstågen på Västkustbanan Malmö-Göteborg och Pågatågen / Godstågen Helsingborg - Hässleholm ska fungera bättre efter detta. Och så ska Pågatågen Åstorp - Malmö också äntligen komma igång. Dessutom fick jag ett blad i lådan från Trafikverket som berättade om tester av ett nytt signalsystem på linjen Åstorp - Hasslarp. Det ska gå mycket mer tåg än vanligt, och mycket fortare än vanligt. Men ibland får man stå ut med besvär för att det hela ska bli bättre - och det gäller även Stockholmare! Detta är dagens tyckeri från en tågnörd inom ramen för #blogg100.

Satsa på undervisning - inte på business
» Stoppa vinstintresset: Svenska Dagbladet har i en serie artiklar under rubriken Skolresan granskat bland annat den svenska skolan. Och i dagens tidning har man hamnat i England. Under rubriken "Privatisering lyfte krissskola" berättar man om det system som brittiska Labour införde inspirerade av den svenska Friskolereformen. Och artikeln, som handlar om en av de mest framgångsrika av dessa "academies" är en liten hyllning. Men det finns ett par skillnader mellan den svenska Friskolereformen och de brittiska Academies. För det första handlar det i England om rätten att ta över brittiska kommunala skolor som misslyckats. Som visar dåliga resultat! Och den andra skillnaden är ett stopp för vinstdrivna skolor. Det är helt enkelt vinstförbud som gäller. Pengarna från skattebetalarna för att driva skolan ska användas för att göra just det, driva skolan. Inte för att betala ut pengar till ägaren. Effekten har blivit att skolorna drivs av personer och grupper med pedagogiska idéer, som vill skapa en bra skola. Inte av investerare som vill tjäna en hacka på skattebetalarnas bidrag. För verkligheten är den att Sverige är ensamma i världen som tillåter vinstintressena inom de skattefinansierade skolorna. Tidigare var vi ensamma tillsammans med Chile, men dom har nyligen avskaffat vinstmöjligheterna som infördes av diktatorn Pinochet. Något att fundera över för Jan Björklund, Annie Lööf och vännerna!

USA loves Cuba
» USA vs Cuba: Vi har väl alla läst och hört om det uppmjukade förhållandet mellan USA och Cuba. Allt sedan vänsterrebeller med Fidel Castro i spetsen 1959 störtade den USA-vänliga diktatorn Batista, och införde en ny (kommunistisk) diktatur, och ännu mer sedan USA och CIA 1961 försökt invadera Cuba (Grisbukten), har förhållandet varit ytterst ansträngt och Cuba har från USA varit utsatt för en mer eller mindre total bojkott och blockad. Men på senare tid har förhållandet börjat mjukas upp. I dag läser jag i tidningen att USA beslutat att lätta på sanktionerna mot Cuba. Ett tio-tal rederier, handelsbolag och privatpersoner (främst i Panama) som från USA utsatts för total blockad som bestraffning för att dom haft förbindelser med Cuba ska nu slippa dessa sanktioner. Fast det är klart, de flesta företagen har ändå ingen verksamhet längre och privatpersonerna är döda! Men det är ju i varje fall en början.

Inga kommentarer: