tisdag 10 mars 2015

Hjältar och motsatsen

Margot Wallström
» All heder åt Margot Wallström: Redan tidigare har Margot Wallström varit en av de i den Rödgröna regeringen som jag haft stort förtroende för. Och efter det som hänt de senaste dagarna har mitt förtroende för henne stigit ytterligare. Erkännandet av Palestina var ett helt korrekt beslut. Israels ilska efter detta säger allt om Israels syn på sitt förhållande till palestinierna. Kritiken av Saudiarabien var helt korrekt. Kungadömet Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer. Det är en skam att ha ett militärt samarbete med denna skamstat. Att de styrande i Saudiarabien inte tålde kritiken säger allt om hur diktaturen ser på yttrandefrihet. Det var bra att slutresultatet blev att det militära avtalet slängs i papperskorgen. Bra Margot Wallström, du är min idol!

Anders Borg
» Ett av Anders Borgs fiaskon: Ett av Högeralliansens paradnummer i skattesänkarivern är den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. Syftet var att detta skulle skapa nya jobb för ungdomar. Förhoppningen var upp mot 40.000 nya jobb för ungdomar. De utvärderingar som gjorts visar att siffran varit mindre än en fjärdedel. 6.000 - 10.000 nya ungdomsjobb visar granskningar som bland annat Statliga Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering gjorde för ett par år sedan. Sedan dess har utvärderingar visat ännu sämre resultat. Däremot har det blivit dyrt! IFAU:s utvärdering visade att kostnaden per år låg på 17 miljarder kronor. Det vill säga omkring 1,6 miljoner kronor per jobb. I dag är kostnaden uppe i 19 miljarder och som sagt utfallet sämre. Nu läser jag om en rapport som Fackförbundet Handels gjort. Enligt Handels utvärderingar har andelen ungdomar som är anställda inom handeln minskat(!) sedan skattesänkningen genomfördes. Enligt statistiken, som tas fram gemensamt av fack och arbetsgivare, var 28% av de anställda inom partihandeln mellan 18-26 år 2007. I dag har siffran sjunkit till 21%. Den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar är inget annat än ett fiasko för Anders Borg och har som största effekt inneburit en rejäl gåva till de svenska arbetsgivarna så att dom kan ytterligare öka sina vinster. Samtidigt som den svenska samhällsservicen har fått många miljarder mindre att använda för samhällsservice som skola, sjukvård och annan omsorg. Man kunde t.ex. haft 19 miljarder att använda till att anställa flera inom vård och skola. Men för Anders Borg och Högeralliansen var det viktigare att skänka pengar till Näringslivet. Inte ens militären fick pengar, det var viktigare att sänka skatter!

» Bedragare del 128: Jag vet inte om det är ett led i en rutin som gällt ända sedan jag började jobba i ungdomen. Dvs att arbetsgivarna tar kontakt med mig istället för att jag söker jobben. Men så har det faktiskt varit regelbundet under hela min yrkeskarriär. Så här inställsamt skriver i varje fall det här reklambolaget som tror att jag ska gå på deras bluff.

If you have
- excellent administrative skills
- knowledge of Microsoft Office
- a keen eye for details

If you
- present yourself well
- can understand and execute instructions

If you are
- a team player with the ability to work independently
- organized
- reliable and punctual person
- determined to work hard and succeed

Then We need you in Our Advertising Company!

Please email us for details of the job: Rocky@jobsinits.com

Mycket förenklat så har jag under min yrkeskarriär påbörjat en anställning tio gånger sedan jag började med att ha riktiga sommarjobb. Fem gånger har jag sökt ett ledigt jobb, fyra gånger har en arbetsgivare kontaktat mig och undrat om jag inte skulle kunna tänka mig att jobba för dom. Den tionde gången var det personalen som uppmanade mig att söka mig till dom. Nu ska det dock erkännas att det hela låter mer skrytsamt än vad verkligheten är. Fyra av mina jobb har varit sommarjobb där jag jobbat två somrar i rad på två ställen. Och dom har då alltså kontaktat mig den andra sommaren och undrat om jag ville komma tillbaka även den andra sommaren. En gång handlar om olika län på en myndighet som var uppdelad i olika län, men där mitt "hemlän" undrat om jag inte vill flytta till dom istället. Och den fjärde gången handlade om ett akut sjukvikariat där man fick mitt telefonnummer från grannkommunen där jag precis avslutat ett annat vikariat. Men man får ju försöka känna sig stolt när man har chansen. Det är ju inte så ofta det förekommer.

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 10 eller dagens skratt: Jag ser att EU-pampen Jean-Claude Juncker, som är Europeiska kommissionens ordförande, tycker att EU borde skaffa en egen militär. Det framgår inte i den rapportering som skett om det bara innefattar EU-soldater. Eller om det ska finnas ett EU-flygvapen, en EU-flotta och kanske egna EU-kärnvapen? Det handlar nog, för enkelhetens skull, om att inte så många andra tar hans tankar på allvar. Över huvud taget så kan man inte ta fifflaren från Luxemburg på allvar. På tal om EU så ser jag att EU har en målsättning om att om några år ska 50% av EU-medborgarna tycka att EU är bra. Observera alltså att man har en målsättning om att hälften av medborgarna ska tycka om dom. Någonstans så säger det en hel del om EU-pamparnas förhållande till sina egna medborgare om dom flesta inte tycker om tanken. Detta är min tionde fundering inom ramen för #blogg100.

Inga kommentarer: