onsdag 18 mars 2015

Pessimistiska tongångar

Palestina
» Hoppet ute: Benjamin Netanyahus valseger i Israel innebär ett stort bakslag för hoppet om en fred i Mellanöstern och hoppet är ute för lång tid framåt. Benjamin Netanyahus sista desperata löfte om att under hans styre kommer det inte att bli någon Palestinsk stat utan istället ska bosättningarna på ockuperad mark fortsätta att byggas ut var kanske det som fällde avgörandet. Det är en skam för det israeliska folket att välja en ledare som så uppenbart står för en rasistisk apartheidliknande politik. Och det bär mig emot att säga det, men det är en skam för judar runt om i världen som under århundraden varit utsatt för så mycket hemskheter att så många av judarna i "deras egen stat" väljer en ledare som står för en så rasistisk politik. Jag förväntar mig att få läsa och höra om judar runt om i världen som nu väljer att ta avstånd från den politik som den israeliska staten står för. Precis som muslimer runt om i världen regelbundet tar avstånd från extrema muslimers agerande är det nu dags för de judar runt om i världen som står för en annan politik att visa att dom gör detta. Det är också dags för den demokratiska världen (inklusive USA) att visa för Israel att denna apartheid-politik inte tolereras. Att kräva även av Israel att följa internationella lagar. Det är inte judars fel att Israels befolkning väljer en rasistisk ledning. Men, det är hela världens ansvar, inklusive världens judar, att ta avstånd från denna politiken. Läs här.

» Sänke eller: Jag noterar att Riksbanken under ledning av Stefan Ingves beslutat sig för att sänka räntan ytterligare. Från -0,10 till -0,25. Man kan undra om det heter sänka, eller om det inte borde heta höja minusräntan? Hur som helst kan vi notera att bankerna när nu Riksbanken gått ner 0,15 procentenheter kommer att sänka de få inlåneräntor som finns med 0,20. Däremot kommer våra låneräntor bara att gå ner med 0,10 och bankerna ökar sina vinster med ytterligare 100 miljarder. Dessutom kommer VD:n och övriga bankdirektörer att få sina löner och ersättningar höjda med 20 miljarder. Utdelningen till ägarna höjs med 90 miljarder. Och alla vi andra fortsätter att vara tacksamma för att vi kan få ett plastkort av banken!

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 18 eller dom som lyder: Så noterar vi att ännu en av diktaturerna på den arabiska halvön lyder Saudiarabiens kung. Diktaturen Förenade Arabemiraten har uppenbarligen fått order från kungen i Riyadh och kallar också hem sin ambassadör från Stockholm. Det är bra att det står så tydligt. Detta är dagens fundering inom ramen för #blogg100.

Inga kommentarer: