torsdag 19 mars 2015

En dag för funderande

Svenska mynt
» Verkligen tänkvärda rader 1: I dag har Riksdagen haft en frågestund om kontanthanteringen i samhället. Dvs det har handlat om bristen på möjligheter för privatpersoner och företag att lämna in eller få ut kontanter från bankerna. Våra giriga banker tjänar nämligen mer pengar på att vi handlar med kort än på att vi handlar med kontanter. Snart finns det inga banker alls som hanterar kontanter. Till det kan man lägga till att Sverige faktiskt är ett av de länder i Europa som har minst antal Bankomater för att ta ut kontanter. Och detta skapar stora problem för de svenskar som av olika anledningar måste använda kontanter eller av olika anledningar väljer att använda kontanter. Det är alltså dags att ställa krav på bankerna att göra det dom finns till för, dvs att hantera våra pengar. I dagens Aftonbladet kräver de båda Vänsterpartisterna Ulla Andersson och Håkan Svenneling under rubriken: - "Gör banker skyldiga att hantera kontanter". Ett ganska självklart krav! Och på SVT skriver företrädare för PRO, SPF Seniorerna, Sveriges Hembygdsförbund, Sveriges Konsumenter, Småföretagarnas Riksförbund, Hela Sverige Ska Leva och Säkerhetsbranschen under rubriken: - "Riksdagen måste tvinga banker ta ansvar för kontanter" och kräver ungefär det samma. Och det är mycket tänkvärda rader som alltså kommer från allt från Vänsterpartiet till Småföretagarnas Riksförbund via Säkerhetsbranschen och PRO. Bara ett citat till: - "Fyra av fem svenskar menar att bankerna bör tillhandahålla kontanter. Det är istället bankernas egenintresse som styr: de tjänar stora summor på kortavgifter och som ägare av kortföretagen". Bankernas girighet är egentligen helt osannolik. Det är nu några månader sedan som jag uppsökte "min" bank Nordeas kontor i Helsingborg för att sätta in en mindre sparad summa kontanter på mitt konto i samma bank. Men det gick alltså inte, dom tar inte emot kontanter. En mycket skamsen bankanställd hänvisade mig till att uppsöka Handelsbanken som fortfarande hanterade kontanter och där, mot en avgift, sätta in mina pengar på mitt konto i Nordea. Kräv av bankerna att dom hanterar de pengar vi har. - "Enligt lag ska människor själva kunna välja betalningsmedel – det är dags att bankerna nu tar sitt ansvar."

Fjäril
» Verkligen tänkvärda rader 2: I gårdagens Aftonbladet skriver Peter Kadhammar en av de mest tänkvärda kolumner jag läst på mycket länge. Det handlar om vems kultur som egentligen är rätt. Eller finns det någon kultur som är "rätt"? Upprinnelsen är att Svenska Afghanistan-kommittén i radion förklarat att dom ska lära afghanerna att tolka Koranen rätt, dvs enligt svenskt sätt att se på saken. - "Vi vet helt enkelt bättre än vildarna i Centralasiens berg. Tolkar de inte Koranen på rätt sätt får väl vi hjälpa dem". Peter undrar om det kanske är dags för kineserna att skicka andliga hjälparbetare till oss för att lära oss ödmjukhet och stillhet så att vi får färre psykiska sjukdomar. Eller skulle kanske de muslimska länderna skicka biståndsarbetare till oss för att lära oss att sluta dricka alkohol vilket skulle ge färre mord, färre splittrade familjer och ett lugnare samhälle. - "Vi ska vara tacksamma för att de kommer hit och berättar vad som är bäst för oss när vi uppenbarligen inte begriper det själva". Det är tänkvärda rader som kanske kan få oss att fundera på om vi i den "civiliserade" västvärlden ALLTID har rätt. Läs vad Peter Kadhammar skriver och fundera några minuter! Fundera sedan lite till!

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 19 eller vi är inte alla lika: Jag noterar att Försäkringskassan nu beslutat att inte betala ut någon sjukpenning till Jimmie Åkesson för hans sjukskrivning. Dom tycker nämligen inte att han är berättigad till någon sådan eftersom han får behålla sin lön på 40.000 kronor i månaden från Sverigedemokraterna. Till det får han 31.000 kronor i månaden från Riksdagen som alla riksdagsmän som skulle råka bli sjukskrivna en längre tid. Eftersom nämnda riksdagsmän beslutat att begränsa sjukpenningen för alla så kraftigt så skulle ju riksdagsmännen få en extra kraftigt sänkt inkomst om dom blir sjuka. Alltså kompenserar man dom lite extra. Jimmie Åkesson är dessutom extra välbetald eftersom han får en heltidslön från Riksdagen och en heltidslön från Sverigedemokraterna. Det är inte det normala. Men han klarar sig nog på 71.000 kronor i månaden också! Läs vad Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet skriver. Detta är dagens fundering inom ramen för #blogg100.

Inga kommentarer: