lördag 1 november 2014

Bostadsbubbla och mer Palestina

Pengarna ska in
» Bostadsbubblan: Många hävdar att vi har fått en bostadsbubbla. Folk som egentligen inte har råd lånar jättebelopp för att skaffa sig dyra bostäder. Med dagens låga räntor kan det kännas förmånligt att ta stora lån. Mycket oroväckande är att många med stora lån inte amorterar sina lån. Det finns helt enkelt inte marginaler för att även amortera på lånen. Men kalkylen går nog ut på att eftersom bostadspriserna bara stiger och stiger gör det inte så mycket om skulden inte amorteras. När huset säljs med vinst så kommer det ju ändå in pengar för att betala lånen. Vad händer för dessa skuldsatta bostadsägare den dag räntan går upp och marginalerna inte räcker till höjda räntekostnader? Vad händer den dag lånen måste amorteras? Vad händer den dag bubblan börjar pysa ut och den ständiga ökningen av bostadspriserna ta slut och priserna går ner? Det är många som sitter på pottkanten den dagen! Vad kan man då göra åt detta? En sak är att, som det idag finns en stark trend mot, dvs krav på att lånen ska amorteras. Men, det måste också göras något åt de faktorer som gör att bostadspriserna ständigt stiger i höjden. Bostadsbristen måste naturligtvis avhjälpas. Men det finns flera politiska beslut som har fattats på fel sätt eller som behöver fattas. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver riksordföranden för Moderata Studenter Benjamin Dousa och menar att ränteavdragen måste börja fasas ut. För som han skriver: - "Välmående husägare i Danderyd, Vellinge och Örgryte får sina lån subventionerade av hyresgäster, studenter och äldre". Fast riktigt radikal vågar inte Benjamin vara, även om han nämner det i en bisats i sitt inlägg. Avskaffandet av Fastighetsskatten var ett vansinnigt beslut! Det var ett populistiskt politiskt beslut. Inte ett beslut som hade stöd från ekonomer. Det avskaffande av Fastighetsskatten som gjordes har också inneburit att: - "Välmående husägare i Danderyd, Vellinge och Örgryte får sina bostäder subventionerade av hyresgäster, studenter och äldre". Egentligen är det fel att kalla det för att Fastighetsskatten avskaffades. Vad man gjorde var att man kraftigt sänkte Fastighetsskatten för de som bodde i städerna och i "fina" områden och sedan döpte om skatten till Fastighetsavgift. Men de som bodde i små hus på landet fick ingen sänkning. Lyssna t.ex. på vad Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler säger i dagens intervju på radion. Fastighetsskatten är en perfekt skatt som det inte går att smita från och som ger en bra inkomst till statskassan. När det populistiska beslutet att "avskaffa" skatten gjordes så innebar det ju bara att någon annan fick betala pengarna. Dvs "hyresgäster, studenter och äldre". De kraftiga subventionerna av boendet har skapat en bostadsbubbla. En bubbla som riskerar att spricka - och då blir det problem. Det krävs därför att politikerna och bankerna fattar försiktiga beslut så att bubblan inte spricker utan bara sakta pyser ut.

Vilka stater har erkänt Palestina
» Palestina fortsätter att engagera: Margot Wallströms modiga beslut att äntligen Sverige skulle erkänna Palestina och behandla båda parter som likaberättigade fortsätter att engagera. De flesta borgerliga tidningar är fortsatt kritiska, även om det finns undantag. Här nere i syd skrev Helsingborgs Dagblad under rubriken En bra dag: - "Sydafrika gjorde det med Nelson Mandela vid rodret 1995. Indien gjorde det 1988. Brasilien och Island 2011. Förra året gjorde Guatemala och Haiti det. När Sverige nu erkänner Palestina är vårt land 135:a på bollen. Ändå går vi före genom att vara först med att ta beslutet som EU-medlemsland. Det är både historiskt – och klokt." Och Sydsvenskan satte rubriken För freden, inte mot Israel och skrev: - "Att erkänna staten Palestina är ett beslut för fred. Inte mot Israel. Nu måste den svenska regeringen följa upp sitt beslut politiskt." Men de tidningar som styr debatten, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet uppe i Stockholm fortsätter att hetsa mot beslutet. Men som Aftonbladet påpekar det med rubriken Modigt och viktigt att välkomna Palestina så är vi det 135:e landet som erkänt Palestina. Se på kartan, så ser ni att det inte är "bara diktaturer och arabstater" som erkänt Palestina. Det är i stort sett hela Latinamerika, hela Afrika och hela Asien. Det är istället i stort sett bara USA, Canada, Australien och Västeuropa som INTE erkänt Palestina. Men detta fortsätter Israelvännerna att vägra se. Svenska Dagbladet skriver under rubriken Fel att erkänna Palestina nu och hävdar att: - "Vi ska vara tacksamma att vi inte ingår i den grupp stater som har erkänt Palestina tidigare. Den består nästan till hälften av medlemsstater i Arabförbundet och Islamiska konferensorganisationen – stater som enbart undantagsvis erkänner staten Israel. Det andra stora blocket utgörs av kommuniststater samt forna kommuniststater." Och en massa andra länder, kan man tillägga. Så bra på världspolitik verkar man inte vara. I Dagens Nyheter kan vi läsa att Erkännandet av Palestina tog Israel på sängen, vilket antagligen då förklarar varför den Israeliska reaktionen varit så otidsenlig. Att kalla hem ambassadören för konsultationer är väl OK, men extremisten Avigdor Libermans förolämpningar är mindre väl valda. - "Jag skäms å Israels vägnar" säger Alon Liel som tidigare varit Israels ambassadör i Sydafrika t.ex. Tack Margot Wallström! Ja, sedan finns det dom som inget begriper, som Aftonbladets Lena Mellin. Fast hon brukar inte begripa så mycket fast hon får kommentera både det ena och det andra i Aftonbladet.

» Bedragare del 36: Ibland vet man inte om det hela handlar om bedrägeriförsök eller bara om ren Spam. Det här erbjudandet dök upp i dag tidigt på morgonen.

Free deals not to miss!

Canvas Freebie
12" x 8" canvas print
$ FREE
GET ME THIS!
Valid until the 10/02/2014

Free BCAA
Stack Sample
YES!

Free Box of Samples from SampleSource
MUST HAVE!

Free Sample of Poise Pads
SUPER !

Free Salada Green Tea
AWESOME!

FREE Gift of Kindness Card
THE PERFECT GIFT!

Free Sample
Cinnamon Toast Crunch (Pillsbury Members)
Great!

Ja, jag hoppas att ni förstår. En massa saker ska jag få helt gratis. Det som får mig att undra om det hela egentligen inte är ett bedrägeri är det faktum att jag fick mejlet den 1 november, men erbjudandet är giltigt till 2 oktober! Dvs gratiserbjudandet gäller inte längre, det tog slut för närmare en månad sedan. Jag tror jag avstår och slänger skiten.

Inga kommentarer: