fredag 7 november 2014

Skandalerna

Stoppa EU
» Junckergate: EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har det nog lite svettigt just nu. En läcka har avslöjat hur Skattemyndigheten i Luxemburg hjälpt 100-tals företag runt om i världen att trolla bort skatten på sina vinster. Från Sverige handlar det t.ex. om IKEA, riskkapitalbolagen EQT och Nordic Capital och mobiloperatören Tele 2 som alla genom avancerade snurror via bolag i Luxemburg och skyhöga räntor på interna lån mellan dotterbolag fått vinsterna att hamna i Luxemburg. Och där har man med hjälp revisionsfirman Price Waterhouse Coopers fått förhandslöften om att slippa betala eller bara betala symboliska skattebelopp på vinsterna istället för den lagstadgade bolagsskatten på 29%. Den intressanta frågan är hur mycket dåvarande premiärministern i Luxemburg, ovan nämnda Jean-Claude Juncker, varit inblandad i skattetrixandet i skattesmitarnas älsklingsland Luxemburg. De 28.000 dokument som läckt ut förorsakar nog svettningar på många håll runt om i världen. "Vi vill skydda investerarna" säger riskkapitalbolaget EQT som tjänar en hel del av sina vinster på just skattefinansierad verksamhet. Men något intresse för att själv betala in skatterna som behövs för att finansiera den verksamhet man ska göra vinsterna på verkar man inte ha. Det är så långt ut på den omoraliska girighetens spång man kan komma. Skäms dom inte öronen av sig? Finansminister Magdalena Andersson är milt sagt själv upprörd. Det är en egoism bland de som redan har som är vidrig. Jag hoppas Jean-Claude Juncker åker dit pepparn växer!

Anna Kinberg Batra
» Kinberg-Batragate: 1998 fällde den ledande kandidaten till ny ordförande för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, sitt klassiska yttrande om att "Stockholmare är smartare än lantisar". Nu visar det sig att hon insett att yttrandet inte var så smart trots allt. Det tog 16 år att inse detta vilket visar att yttrandet ju dessutom var helt felaktigt - det är tvärtom. Tyvärr är ju Anna Kinberg Batra annars inte ensam om åsikten. En stor del av makten över ekonomin i vårt land är placerad i Stockholm, precis som makten över politiken, precis som makten över media. Och att allt för många inom dessa olika maktcentra faktiskt tror att Anna Kinberg Batras yttrande är korrekt visar den tyvärr ofta förekommande okänsligheten för intressen utanför Stockholm. Debatten och besluten i vårt land styrs efter tron att Sverige består av Stockholm och en landsbygd som mest finns till för sitt kuriosavärde. Och jag tror att Anna Kinberg Batra, som i 16 år mest tyckt att hennes yttrande var humor, har insett att det pekade på en verklighet som hon som Stockholmare inte ser. Kanske har hon insett att yttrandet kan vara till nackdel för henne. Kanske har hon upptäckt att det mesta av Sverige faktiskt finns utanför Stockholm!

» Pontusgate: Såpan Pontus Pålsson här i Åstorp fortsätter. Senaste nytt är att Justitiekanslern nu bestämt sig för att utreda ifall Moderatpolitikern Pontus Pålsson gjort sig skyldig till brott mot Efterforskningslagen. Bakgrunden är en konflikt mellan Pontus Pålsson och en stor del av kommunens anställda som upplever Pontus Pålssons agerande som hotfullt. Under många år har hans uppträdande behandlats som ett arbetsmiljöproblem. Konflikten finns även inom Moderaterna där flera ledande moderatpolitiker helt enkelt hoppat av och andra krävt att han skulle avgå. Bakgrunden till JK:s förundersökning är att SVT:s Sydnytt höll på med ett reportage om konflikten. Och Pontus Pålsson kontaktade då flera anställda på kommunen för att fråga ut dessa om dom varit i kontakt med TV. Något som är ett brott mot den svenska Grundlagen. Anställda inom offentlig verksamhet har ett Meddelarskydd som innebär att ingen får lov att forska efter källor till medieuppgifter. Anställda skall helt enkelt ha rätt och möjlighet att utan risk för repressalier kunna berätta om missförhållanden osv inom offentlig verksamhet. Något som tydligen Pontus Pålsson inte verkar vara medveten om. Problemet med Pontus Pålssons oförmåga att kunna uppträda på ett behärskat sätt blir värre av att Moderatledningen regionalt inte vågar ta i frågan av rädsla för att Moderaterna i Skånes förra ordförande dessutom är Pontus Pålssons mamma (och dessutom för tillfället landshövding i Skåne). Affären är tragisk, både för Pontus Pålsson själv och för de som drabbas av hans uppförande.

Åstorp - Söderåsstaden

Åstorp - Söderåsstaden

Inga kommentarer: