torsdag 13 november 2014

Göran och Pengarna

Göran Hägglund undrar hur det kunde gå så illa
» Göran Hägglund har vaknat: För några dagar sedan framkom att Riksrevisionen hade utvärderat Kristdemokraternas (och därmed Göran Hägglunds) favoritprojekt - LOV, Lagen om valfrihet. Vilket egentligen handlar om precis tvärtom. Den tvingar nämligen landstingen att snällt acceptera alla som vill starta en vårdcentral och betala pengar till dom. Och sedan får vi medborgare välja vårdcentral. Riksrevisionsverkets utvärdering visade att de som tjänat på reformen var de som var friska och de som bodde i välbärgade områden. Där har det öppnats gott om nya vårdcentraler. Friska eller småkrassliga går mycket oftare till läkaren i dag och får vård för sjukdomar som dom hade blivit friska från utan läkarvård. Men Vårdcentralen får bra betalat från Landstinget för "vården". Däremot blev det sämre för svårt sjuka och människor i mindre välbärgade områden. Vårdcentraler har till och med lagts ner och många svårt sjuka kan få vänta flera år på vård. Dom är helt enkelt inte lönsamma. Det lönar sig mer att vårda de "friska". Den Rödgröna Samarbetsregeringen har förslag på gång som tar bort tvånget för Landstingen att acceptera alla privata vårdcentraler som vill öppnas (bara två av Sveriges landsting vill själva införa LOV). Men Göran Hägglund gjorde sig oanträffbar när Riksrevisionsverkets utvärdering offentliggjordes. Då ville han inte uttala sig. Men nu har han vaknat när det handlar om att kritisera avskaffandet av valfriheten för Landstingen. Han är rejält upprörd. Jonas Sjöstedt som är mycket kritisk till den påtvingade valfriheten kallas "barnamördare". Kanske dags för Göran Hägglund att ha lite självkritik. Reformen blev inte så lyckad, snarare gick det ungefär så som kritikerna sade redan från början.

Sveriges nya mynt
» Bevara kontanterna: Hos Dagens Handel läser jag två artiklar som berättar en hel del sanningar. Bland annat konstaterar man att det inte är Handeln eller Konsumenterna som driver på för att skapa det Kontantfria samhället. Det är Bankerna som driver på. Dom får bättre kontroll över våra betalningar och våra pengar om vi handlar med kort. Och dessutom kan dom ta betalt för våra "kontantfria" betalningar och tjäna några miljarder ytterligare! Det handlar inte om omtanke om kunden, det handlar om omtanke om deras egen vinstmarginal. Det finns säkerhetsproblem med kontanter. Du kan bli rånad! Men du kan bli lurad på ännu mer pengar via kortbedragare på olika sätt. Bankernas girighet uppnår ständigt nya höjdpunkter. Nyligen skulle jag hos mitt närmaste bankkontor för min storbank - i Helsingborg - sätta in en hög kontanter i ett konto på samma bank. Det var alltså kontanter i form av mynt. Men, denna "Fullservicebank" har nu helt avskaffat servicen med kontanter. En mycket förlägen banktjänsteman hade som enda förslag till mig att jag skulle uppsöka en konkurrent till "Fullservicebanken" för att där sätta in mina pengar i ett konto hos min egen "Fullservicebank". Vilket dock troligtvis skulle kosta en avgift eftersom det handlade om en tjänst för en annan bank. Jag kunde se hur pinsamt hon tyckte att det var! Värna kontanterna! Handla med kontanter!

» Bedragare del 46: Ytterst kortfattat, men lika mycket bluff för det. Tänk att en kund kan dö och lämna efter sig 50 miljoner dollar - bara så där. Hur som helst tror jag inte att jag är intresserad av att hjälpa Sara Bell med det hela.

Business Proposal
Sara Bell [sbell@unimelb.edu.au]

I seek your partnership in receiving $50 Million left in my bank by a deceased customer,reply immediately for detailed information=phil_b@aol.com.

Jag fortsätter att förundras över att det verkligen finns de som går på bluffen. För det måste ju finnas några som blir lurade eftersom bluffmejlen fortsätter att strömma in. Slång skiten i papperskorgen!

Inga kommentarer: