fredag 31 oktober 2014

Åstorp, EU och Israel

Moderaterna
» Såpan Pontus: Vår lokala politikerskandal här i Åstorp fortsätter. Jag har ju i onsdags och fredags nu senast skrivit om Moderaternas ledande politiker Pontus Pålsson som av personalen på Kommunkontoret här i Åstorp klassificerats som ett arbetsmiljöproblem. Han har uppenbarligen svårt för att uppföra sig på ett hyfsat sätt och många är de anställda som kunnat vittna om oförskämdheter och förföljelse. I veckan polisanmäldes han också för brott mot Grundlagen eftersom han försökt efterforska vilka anställda på kommunen som haft kontakt med SVT:s Sydnytt som höll på med ett reportage om honom. Meddelarfriheten är en grundläggande rättighet för att demokratin ska kunna fungera. Och det är absolut förbjudet att efterforska källorna. Det senaste kapitlet är att i dag har min tidigare arbetskollega, den moderata fullmäktigeledamoten Mats Kongstad, gått ut och krävt att Pontus Pålsson avgår. Tidigare har flera Moderater hoppat av. Kanske är det så att det äntligen på olika håll ska inses att något måste göras.

Frontex
» Vad är syftet: Från i morgon förändras ansvaret för räddningsarbetet för alla de flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet i mer eller mindre sjödugliga båtar. Tidigare låg ansvaret på den italienska räddningsstyrkan Mare Nostrum. Det senaste året har dom tagit hand om 153.000 flyktingar. Sedan årsskiftet har trots detta också 3.000 flyktingar dött ute på Medelhavet. Från i morgon tas ansvaret över av EU:s gränsstyrka, Frontex. Budgeten är dock bara en tredjedel av vad Mare Nostrum förfogat över. Frontex har inte heller mandat att leta efter fartyg i sjönöd, som den italienska räddningsstyrkan hade. Dom ska bara patrullera innanför det italienska territorialgränsen. Dom har bara mandat att rädda flyktingar som befinner sig i nöd om dom skulle råka på dom. Frontex syfte är är inte att rädda flyktingar i sjönöd utan Frontex syfte att skydda EU:s yttre gränser. Festung Europa! Hjälporganisationer fruktar att resultatet nu blir att ännu fler flyktingar kommer att dö på sin väg till Europa. Men EU-Makten är väl nöjda, dom skyddar ju sina gränser!

Girighet
» Panik bland slipsnissarna: Jag läser på Veckans Affärer att Finansmarknadsminister Per Bolund funderar på att införa den s.k. Tobinskatten i Sverige. Närmare hälften (11 stycken) av EU:s medlemsländer är på väg att införa denna och Per Bolund funderar nu på att följa deras exempel. Tobinskatten är enkelt uttryckt en skatt på finansiella transaktioner. Tobinskatten har fått sitt namn efter den amerikanska ekonomen James Tobin som på 70-talet föreslog en skatt på finansiella transaktioner för att bromsa kortsiktiga spekulationsaffärer. 1981 fick han det s.k. Nobelpriset i Ekonomi för tankarna. Tanken är en mycket låg skatt (0,05% till 1%) på finansiella transaktioner. För enstaka transaktioner är den så låg att den inte har någon betydelse. Men för den som gör mängder av kortsiktiga spekulationsaffärer får den betydelse. Bland de länder som redan är på gång med en sådan skatt är Tyskland och Frankrike. För valutaspekulanter och andra slipsnissar som sysslar med kortsiktiga spekulationsaffärer är den naturligtvis inte populär, och en lätt panik är på väg att bryta ut. En skatt på finansiella transaktioner som sätts så låg att den inte påverkar vanliga transaktioner men påverkar kortsikta spekulationsaffärer är en alldeles utmärkt tanke. Gör slag i saken Per Bolund, du behöver inte grubbla så länge!

Karta över Palestina
» Palestinas framtid: Margot Wallströms och den svenska regeringens modiga beslut att äntligen erkänna Palestina, och därmed göra klart att Israel och Palestina är två jämbördiga parter med samma rättigheter och samma skyldigheter, fortsätter att engagera. Bland många Högerallianspolitiker har det naturligtvis varit en ren instinkt att vara kritisk. Men jag har inte lyckats hitta någon förklaring som inte slutar i en tolkning som innebär att det är Israel (och USA) som ska diktera villkoren. Krav ska inte ställas på Israel utan dom står i sin fulla rätt att vägra seriösa förhandlingar och att fortsätta handla på ett sätt som gör en möjlig fred allt mer svår att uppnå. OM Israel hade velat komma fram till en fredsöverenskommelse hade man naturligtvis inte fortsatt med att annektera mer mark, att bygga nya bosättningar osv på ockuperad mark. Men Israel styrs i dag av en grupp extremister. Israel har ju valt att som protest kalla hem sin ambassadör i Stockholm för konsultationer. Bakom det beslutet står Utrikesminister Avigdor Liberman. En man som själv skulle förlora personligen på en fredsöverenskommelse eftersom han själv bor i en av de bosättningar på ockuperad mark som enligt internationella lagar är illegal. Jag är stolt över det svenska beslutet där vi följer vad 134 stater i världen redan gjort. Och det är inte bara diktaturer och arabstater som en folkpartistisk israelsupporter uttryckte det. Bland de länder som tidigare erkänt Palestina finns t.ex. vår Nordiska granne Island. Vi hittar Sydafrika, Brasilien, Indien osv. Och det är min stora förhoppning att flera EU-länder nu följer efter. Läs t.ex. SVT, DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5, AB 1, AB 2, SvD 1 och SvD 2.

Inga kommentarer: