torsdag 6 november 2014

Demokrati här och där

USA:s flagga
» Val i världens största demokrati: Det har hållits vad som kallas Mellanårsval i USA. Ett val som resulterat i att den amerikanska högern i form av Republikanerna fått majoritet i båda kamrarna, Senaten och Representanthuset. Vilket naturligtvis gör livet svårare för den "inte så mycket högern" i Demokraterna och Barack Obama. USA brukar ju kallas för världens största demokrati. Och det är det kanske, men det är tveksamt. Indien är större och en demokrati. Och ibland kan man fundera på om USA är en fungerande demokrati. En majoritet av amerikanerna bryr sig helt enkelt inte om att rösta! Jag har förtvivlat försökt att hitta en uppgift om valdeltagandet i veckans val, men hittar ingen siffra. Det jag hittat är att vid presidentvalet 2008 när Barack Obama valdes så var valdeltagandet rekordhögt - 61%. Och valdeltagandet är traditionellt högre vid presidentval än val till Senaten och Representanthuset. Jag hörde att Barack Obama i sitt tal efter valet för någon dag sedan vänt sig till "de två tredjedelar" som inte röstat. Är det då en fungerande demokrati? Eller är det en fingerad demokrati där de med mycket pengar styr och bestämmer? Uppenbart är valdeltagandet till Sena och Representanthus är lägre än det svenska valet till EU-Parlamentet. Och DET säger en hel del!

» Nästa kapitel i såpan Pontus: Vår lokala gratisutdelade lokaltidning Söderåsen har i dag en halvsides intervju med Skånes landshövding Margareta Pålsson. Meta som tidigare varit moderat lokalpolitiker här i Åstorp (och fortfarande är bosatt i Åstorp) blev senare riksdagsledamot för Moderaterna. Hon var under många år ordförande för Moderaterna i Skåne. Och nu har alltså karriären krönts med en landshövdingepost i Skåne. Fast jag noterar att intervjuaren inte ställt några frågor alls om hennes syn på den just nu mest diskuterade frågan i hemkommunen. Sonen Pontus kontroverser med andra politiker och tjänstemän i kommunen, och varför inte Moderaterna regionalt i Skåne tar tag i frågan. Men som jag trott hela tiden, anledningen till att man inte vågar ta tag i situationen är just kopplingen till deras f.d. ordförande och numera landshövding. Det är tråkigt att en liten grupp inom Moderaterna regionalt fortfarande försöker skylla hela konflikten på några tjänstemän på kommunkontoret som av politiska skäl skulle motarbeta Pontus Pålsson. Hade det varit så, så skulle det ju varit konflikt med tidigare Moderata ledare också, vilket det inte varit. Jag vill poängtera att detta är en konflikt som egentligen inte beror på att det är just Moderater inblandade. Tyvärr tror jag att den här typen av konflikter hade kunnat inträffa inom alla partier (eller andra organisationer). Nu är det inom Moderaterna som svågerväldet fått styra, och det är ju tacksamt för mig. Fast det är det ju inte ens tacksamt för mig. Det är för många människor som mår dåligt eftersom ingen vågar ta i frågan.

Åstorp - Söderåsstaden

Åstorp - Söderåsstaden

» Bedragare del 40: Komikerna fortsätter med sina försök. Visst kan man bli lite orolig om man får besked om att någon i Nicaragua har handlat på mitt OK-Q8 kort. Allra helst eftersom det ju i dagarna skrivits om missbruk av kort i media. Problemet för den här bedragaren är att jag inte har något OK-Q8 kort!

Vi har ett problem med ditt kreditkort
OK-Q8 [databaseokq8@database.se]

Kära kund,

Detta är ett automatiskt meddelande för att informera dig om att vi upptäckte ett inloggningsförsök till ditt konto från en okänd enhet igår.

Plats: Nicaragua
IP: 190.212.80.225
Latitud, Longitud: 12.1508-86.2683
Anslutning via: TELEMATIX/ENITEL Lokal tid: 2014 08:29 PM (UTC -06:00) IDD-kod: 505
Väderstation: MANAGUA (NUXX0004)
Användningstyp: Telgua

Var detta du? Om så är fallet kan du bortse från resten av detta e-postmeddelande.

Om det inte var du, vänligen följ länken nedan:
> Klicka här för att få åtkomst till vår säkra server.
Vi begär att du verifierar dig som kontoinnehavare och blockerar sedan alla framtida försök från regionen/landet.

Var inte orolig!
Ingen fick åtkomst till ditt konto!
Vi vill bara skydda din OKQ8-kontoinformation från potentiella framtider risker.
Kom ihåg: Om du inte uppdaterar dina uppgifter kan ditt konto suspenderas.

Tack,
Kundservice.
Copyright © 2014 OK-Q8 AB

Det är ju tur att ingen fick åtkomst till mitt konto. Fast jag tror att risken för att någon obehörig får åtkomst till mitt konto ökar drastiskt om jag klickar på länken och besvarar de frågor dom har. Som antagligen går ut på att jag måste verifiera att det verkligen är jag som svarar genom att uppge kortnummer, pinkod och allt det andra. Det där med copyright är riktigt komiskt. Släng skiten i skräppostmappen. Fast dom ska ha eloge för den goda svenskan! Tyvärr gitter jag inte polisanmäla. Det är för många om dagen...

Inga kommentarer: