lördag 30 september 2006

Finns det objektiv nyhetsförmedling?

Finns det något som heter objektiv nyhetsförmedling? Finns det objektiva journalister? Frågan har blivit aktuell sedan Miljöpartiets riksdagsman Gustav Fridolin slutar som politiker och istället fått jobb på TV:s Kalla fakta. Och många har då ifrågasatt om han kan bli trovärdig som journalist/reporter med den bakgrunden. Svaret på mina båda första frågor är för min del Nej. Det finns ingen objektiv och neutral nyhetsförmedling. Alla journalister har en åsikt. Och denna påverkar hur man skriver och vad man skriver. Eller vad man inte skriver. Urvalet nyheter, vilka nyheter som presenteras, och vilka nyheter som inte presenteras är ett medvetet val gjort av någon. Och denna någon har redan innan en åsikt. Det går alltså inte att presentera nyheter objektivt. Och då är det bättre om man vet förutsättningarna, och kan värdera nyheterna med det som bakgrund. Hur många ifrågasätter SVT:s politiske kommentator KG Bergströms bakgrund som aktiv moderat. Men det bör man ju veta när man värderar hans politiska kommentarer. Eller SVT:s David Batra som granskade politikerna inför valet, samtidigt som frun kandiderade för moderaterna till Riksdagen. Samtidigt som han är anställd i fruns PR byrå Klar Kommunikation. Dom kan göra ett bra jobb, men bakgrunden är viktig. För det finns inte en objektiv nyhetsförmedling.

Och slutligen ännu ett exempel på att samhället inte saknar resurser, men dom är fel fördelade och används fel. IT-affärsmannen Johan Staël vol Holstein åkte för en tid sedan fast i tullen för smuggling av en exklusiv Frank Müller-klocka. Inköpt taxfree i Schweiz för dyra pengar, men inte deklarerad i tullen. Har man så gott om pengar att man kan köpa exklusiva statusprylar tycker man ju att man kan ha råd att göra sin plikt också och inte lura svenska folket på pengar. Men Johan, som är expert på att gnälla på socialdemokratisk politik, gjorde väl smugglingsförsöket av ren princip (för det kan väl inte vara snålhet, eller?). Dvs inga pengar till socialister. Nästa klocka kommer han nog att deklarera, för nu går ju pengarna till hans drömregering. Snåljåp!

Och apropå objektiv nyhetsförmedling. Det sista läste jag i Dagens ETC. Den är (precis som all annan press) inte objektiv, men försöker inte heller (i motsats till den mesta pressen) att försöka påskina att den skulle vara detta. Läs Dagens ETC!

Inga kommentarer: