måndag 11 september 2006

Det FINNS en ideologisk skillnad mellan blocken

Niklas Svensson, den Expressenjournalist som umgicks så intimt med FPU:s pojkar och som den vägen fick tipset om ett scoop hade tydligen även en blogg. Politikerbloggen hette den. Niklas skulle här berätta sanningen om våra politiker. Fast den är tydligen stängd. Känsliga källor, eller... Senaste bilden jag såg på Niklas Svensson så stog han med armarna om Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt. Det kan vara bra med goda relationer till journalistiken! Det hade kanske varit bättre att publicera scoopet om FPU:s spionage för ett halvår sedan än att utnyttja informationen till eget spionage.

Carola har visst fyllt år. 40 år gammal har damen blivit. Jag får be om att få gratulera så här i efterhand. Även du är värd ett Grattis! Jag var inne på (tror jag) Expressens sajt för någon dag sedan. och där kunde vi medborgare berätta om våra minnen av Carola. De flesta verkade vara eniga med mig om divigheten och falskheten. Så nu ska jag sluta vara elak. Om hon inte hittar på nya dumheter förståss.

Gå och rösta

Så här när vi närmar oss valet kan det vara dags att fundera på det ideologiska ordentligt. För visst finns det en skillnad mellan det som kallas vänsterblocket och högerblocket. Det finns en vital skillnad i ideologin. Enklast visar detta sig i vilka metoder man vill använda för att få samhällsmedborgarna till att handla på ett visst sätt. Högerideologin (företrädd av alla fyra partierna till höger) går ut på att använda piska och morot. De som har problem, sjuka, arbetslösa, fattiga osv ska med hjälp av piskan fås att göra rätt. Det är hårdare regler, lägre ersättning, högre avgift osv. Däremot när man vill att de som har det lite bättre förspänt ska handla på ett visst sätt då är det moroten som gäller. Lägre avgifter, lägre skatt, mindre krav, enklare regler och nya bidrag. På vänstersidan är det mer jämnt fördelat. Det gör att jag inte har några problem med vilka jag absolut INTE ska rösta på.

Slutligen kan vi konstatera att det inte råder brist på resurser i samhället. Det är inte så att Sverige som sådant saknar resurser till att göra allt som skulle behöva göras inom sjukvård, äldrevård, barnomsorg, skola osv. Den stora frågan är hur vi använder dessa resurser. När vissa kan lägga 50.000 för att öka på omfånget på tuttarna (senast demonstrerat av Jessica Lindgren från Big Brother). När man ser vilka bilar vissa personer har råd med. När man ser hur vissa lever lyxliv på krogar och i lyxaffärer. När man ser hur människor kan slänga bort summor, som för de flesta är drömsummor, på totalt meningslöst. Då blir jag övertygad om att skatteuttaget kan ökas, att progressiviteten i skatteskalorna kan ökas. Att nya skatter kan införas. Och att detta kunde lösa många problem i samhället. Gissa vilka som är de största motståndarna till sådana åtgärder?

Inga kommentarer: