söndag 1 september 2024

En helt ny fräsch månad - med höst

» Om att visa moral - eller inte.

Man kan visa moral, och man kan låta bli att visa moral. Frågan kan aktualiseras av att det avslöjats att en av Vänsterpartiets kommunfullmäktigeledamöter i Landskrona, Ali Hadrous, har visat sig ha svårt för att skilja på vad staten Israel gör och judar som grupp. Han har alltså mycket tydligt spritt klart antisemitiska åsikter. Något som naturligtvis inte är acceptabelt. Han är på väg att uteslutas ur Vänsterpartiet, förlorar sitt arbete och har uppmanats att lämna sina politiska uppdrag.

Han har, som många med kopplingar till Palestina, mycket svårt för att skilja på vad den judiska staten Israel gör och judar som grupp. Alltså får judar som grupp skulden för allt som staten Israel gör. Man fastnar i en tydlig antisemitism. Motståndet mot den israeliska ockupationen förvandlas till hat mot alla judar som grupp.

Det är alltså viktigt att poängtera att alla judar i Israel (och runt om i världen) stödjer INTE den antipalestinska politik som förs av staten Israel. Den rasistiska ockupationspolitik som förs av de styrande i Israel. Det handlar om en sionistisk syn som tror på ett Storisrael där staten Israel som judisk stat ska styra över hela det palestinska området, vilket innefattar inte bara dagens Israel utan Västbanken, hela staden Jerusalem, Gaza osv. Men, detta är inte en syn som omfattas av alla som bor i Israel, av alla judar i världen. Det är därför inte acceptabelt att inte kunna skilja på staten Israel och judar som grupp och ge utlopp för klart antisemitiska fördomar. Då kan man inte samtidigt representera ett demokratiskt svenskt politisk parti.

Men, ovannämnda resonemang gäller även för att ge alla muslimer skulden för vad extrema islamister gör. Vad palestinska terrorgrupper gör. Att ge utlopp för muslimhat, islamofobi är lika avskyvärt. Personer som ger utlopp för denna typen av åsikter hör inte heller hemma i ett demokratisk svenskt politiskt parti.

Och dit hör helt uppenbart inte Sverigedemokraterna. Inom SD är det fullt acceptabelt att ge utlopp för rasistiska och islamofobiska åsikter, man riskerar inte kritik eller uteslutning. I motsats till Vänsterpartiet som inte accepterar antisemitism så är det uppenbart att muslimhat och andra rasistiska åsikter är fullt acceptabla inom Sverigedemokraterna.

DET är något som skiljer ett demokratiskt parti från ett populistiskt och rasistiskt parti.

Coexist - ingen rasism

Vi kan notera att den f.d. sverigedemokraten Tony Gustafsson som 2021 fick i uppdrag av Sverigedemokraterna att skriva en vitbok om partiets historia nu är färdig med sitt manus. Det var redan 2017 som SD först utlovade en vitbok om partiets historia. Men det tog lång tid, till 2021, innan man kom till kritan och hade hittat någon som var villig att skriva vitboken - och som kunde accepteras av Sverigedemokraterna. Nu har alltså Tony Gustafsson lämnat in sitt manus till Sverigedemokraterna. Nu ska enligt SD-toppen Martin Kinnunen SD:s verkställande utskott säga sitt. Dom ska väl kontrollera så att det inte avslöjas allt för mycket hemligheter och otrevligheter.

- "Nu är det partistyrelsen eller verkställande utskottet som kör tåget" säger Tony Gustafsson. Det ska bli spännande att se när man vågar släppa materialet till allmänheten. Och om det är i obearbetad form...

Hur som helst, det är inte acceptabelt att ge judar som grupp skulden för vad staten Israel gör. Lika lite som det är acceptabelt att ju muslimer som grupp skulden för vad extrema islamister och terrorgrupper gör. Det gläder mig att Vänsterpartiet håller med, i motsats till Sverigedemokraterna och allt fler inom Moderaterna och Kristdemokraterna också tyvärr.

Ta avstånd från ALLA former av rasism!

Lite lästips:

V-politiker sprider judehat och hyllar terrorister. - Helsingborgs Dagblad
V om antisemitismen: Fördömer, men utesluter inte. - Helsingborgs Dagblad
V-politikern stängs av från sin lärartjänst – hyllar terrorister. - Helsingborgs Dagblad
Dadgostar kan inte gömma sig längre. - Moa Berglöf i Helsingborgs Dagblad
Hadrous (V) backar från löfte att lämna sina uppdrag. - Helsingborgs Dagblad
V-ledamot i Landskrona lämnar inte politiken: Ångrat mig. - Flamman
Svenska judar är inte israeliska ockupanter. - Isak Gerson i Arbetaren
SD:s vitbok klar – men partiet väntar med att visa resultaten. - Aftonbladet
SD:s vitboksförfattare var medlem i partiet. - Aftonbladet
Invandringen ska gynna Sverige. - Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard (SD/M) på SvD debatt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: