tisdag 17 september 2024

Vem är det synd om?

» Spiken i kistan för Bromma.

Förlustbolaget och flygbolaget BRA har tydligen i princip tagits över av ett annat förlustbolag, SAS. Som konsekvens av detta förlorar förlustmaskinen Bromma flygplats 90% av sin trafik eftersom det hela innebär att BRA flyttar sin trafik till Arlanda och samordnas med SAS trafik. Nu är väl det troliga att det inte längre finns intresse av att fortsätta pumpa in mer pengar i Bromma flygplats. Flygplatsen kan stängas på direkten och så kan skattebetalarna spara lite slantar i subventioner av flygtrafiken i landet.

Håll dig på marken
Kanske kan marken få en vettig användning samtidigt som grannarna kan få ett lite drägligare liv.

Det känns skönt att kunna börja dagen med en god nyhet. Men tyvärr får skattebetalarna fortsätta att hålla flyget under armarna. Flygresenärerna vill ju inte betala vad det kostar!

Läs:
BRA slutar att flyga från Bromma flygplats. - Svenska Dagbladet
BRA slutar flyga från Bromma. - Aktuell Hållbarhet
BRA slutar flyga från Bromma. - Helsingborgs Dagblad
Pr-profilen lobbade för Bromma flygplats – sörjer nedläggningen. - Resumé
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Stackars stockholmare.

Det är alltid roligt att läsa debattartiklar från Näringslivets egentligen rejält naiva lobbyinggrupp Timbro. Man får sig ett gott skratt även om det sätter sig i halsen när man tänker på att dom faktiskt menar allvar och att det finns de som tar hänsyn till vad dom tycker. Eller ska vi säga tar order från dom?

Igår läste jag en debattartikel i Aftonbladet som författats av Carl Albinsson som kallar sig programansvarig på Timbro och Fredrik Kopsch som är något som kallas chefsekonom på Timbro. Slutsatsen av det hela är att det är synd om stockholmarna.- Utan Stockholm stannar Sverige har dom satt som rubrik. - "Det har blivit en sport i svensk politik att tala illa om stockholmare" inleder dom sina rader med. Och det kan man kanske hålla med om ibland. Jag gillar att prata om Fjollträsk. Eller prata om dumma 08:or. Jag kan ofta inte undanhålla mig från att påminna om moderaten Anna Kinberg Batras klassiska: - "Stockholmare är smartare än lantisar." Ett påstående som bara genom att yttras bevisade att det var felaktigt.

Hur som helst så har dessa Timbro-spolingar konstaterat att Stockholm är hela Sveriges tillväxtmotor. Och konstaterar att: "Det är inte på landsbygden som de globala huvudkontoren och nya tillväxtföretagen finns". Och det kanske kan vara delvis rätt. Vad man menar är att det är i Stockholm som dom högt betalda cheferna sitter och styr över produktionen ute på "landsbygden". Man kan också uttrycka det som att det är ute i "landsbygden" som produktionen sker som gör att cheferna kan sitta i Stockholm att uppbära sina höga löner. Observera att jag använder inte ordet "landsbygden" som något förklenande, vilket jag förstår att Timbro gör.

Vi kan ju se hur mycket löner gubbarna i Stockholm skulle kunna få ut om man inte producerade allt det som ger tillväxt runt om i vårt land. Jag vill ge herrarna Carl och Fredrik på Timbro (i Stockholm...) ett litet råd. Använd inte ordet "landsbygden" om resten av Sverige som något förklenande. - "Stockholmare är INTE smartare än lantisar."

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov
Hur som helst har dessa bortskämda Fjollträskare ett antal krav. Bland annat är det ju så synd om 08:orna som ju eftersom dom plockar ut så höga löner så får dom också betala mer i skatt än en vanlig industriarbetare ute på "landsbygden" behöver göra. Som ju är dom som sköter jobbet så att direktören på huvudkontoret i Stockholm kan få ut sin miljonlön. Timbro tycker att vi ska avskaffa den statliga skatten (så att alltså miljonlönerna inte innebär högre skatt än industriarbetarlönen). Timbro omfattas alltså också av den spännande teorin som går ut på att den som tjänar mycket skulle jobba ännu mer för att tjäna ännu mycket mer om han bara fick tjäna mycket mer. Däremot så blir den som tjänar lite bara lat av att tjäna lite mer. Jag har alltid tyckt att det är ett spännande resonemang.

Om vi ska vara riktigt ärliga så vill faktiskt inte dessa båda Timbro-spolingar att mångmiljoninkomsttagaren i Stockholm och industriarbetaren ute på "landsbygden" ska betala lika mycket i skatt. Dom vill faktiskt att industriarbetaren ute på "landsbygden" ska betala mer i skatt. Dom vill nämligen också avskaffa den s.k. skatteutjämningen. Den som gör att kommuner som är stora och med innevånare med höga inkomster som får in mer skattepengar och har det billigare att ge kommunal service lämnar bidrag till de kommuner där inkomsterna är lägre så att skatteinkomsterna blir lägre samtidigt som kostnaderna för att ge kommuninnevånarna sin service är högre. Innebörden är att de små fattiga kommunerna på "landsbygden" får höja skatten medan de rika storstadskommunerna i Fjollträsk kan sänka skatten.

Ge åt de rika och ta från de fattiga är Timbros motto! Jag för min del tycker att Vänsterpartiets motto "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" är mycket bättre. Men det tycker alltså inte Timbro - och det gör mig inte det minsta förvånad.

STACKARS STOCKHOLMARE!

Läs:
Utan Stockholm stannar Sverige. - Debattartikel Timbro

Inga kommentarer: