söndag 8 september 2024

Är det slut på högsommarvärmen nu?

söndag 2024-09-08
Är det slut på högsommarvärmen nu?
tyckeri nummer 9978

» Dödandet fortsätter.

På den av Israel ockuperade Västbanken har tre representanter för ockupationsarmén skjutits ihjäl vid gränsen mellan den ockuperade Västbanken och Jordanien. Tydligen var det någon som kom med lastbil från den jordanska sidan av gränsen som öppnade eld mot ockupationssoldaterna. Som svar har ockupationsmakten Israel stängt samtliga gränsövergångar mellan det av Israel ockuperade Västbanken och Jordanien.

Vi ska hålla i minnet att ett ockuperat folk har rätt att göra väpnat motstånd mot ockupationsmakten. Det gäller ukrainare i Ukraina och det gäller palestinier på Västbanken t.ex.

Skapa fred
För någon dag sedan sköt soldater från den israeliska ockupationsarmén ihjäl 26-åriga Aysenur Ezgi Eygi som var både amerikansk och turkisk medborgare. Hon sköts ihjäl av de israeliska ockupationssoldaterna i samband med en demonstration i Beita på Västbanken. Här har man demonstrerat varje vecka i tio år mot att israeliska bosättare drev bort den palestinska befolkningen från det palestinska samhället. Istället skapades en illegal judisk bosättning vid namn Evyatar. Bosättningen var från början till och med illegal enligt ockupationsstaten Israels sätt att se på det. Senare har den dock av ockupationsstaten Israel gjorts till en legal bosättning. Något som ju egentligen är omöjligt. En stat har enligt internationella lagar inte rätt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och driva bort den befolkning som redan bor på platsen. Alla bosättningar är alltså illegala. Under tio år har det varje vecka demonstrerats mot den israeliska ockupationsmakten på platsen. Ibland blir det våldsamt när israeliska soldater eller poliser öppnar eld mot demonstranterna. Totalt har under de tio åren 17 personer dödats av ockupationsmakten och flera hundra har skadats när ockupationssoldaterna försvarar de illegala israeliska ockupanterna av marken.

Att så uppenbart skjuta ihjäl en amerikanska medborgare kan skapa en ytterligare liten fnurra på tråden mellan Israel och USA. Där Joe Biden tydligt har visat att han allt mer börjar tröttna på Benjamin Netanyahus maktfullkomlighet och oresonlighet.

Vi kan notera att de båda cheferna för de brittiska och amerikanska underrättelsetjänsterna MI6 och CIA gjort ett unikt gemensamt uttalande där dom kräver vapenvila i kriget i Gaza. I ett mycket unikt gemensamt uttalande kräver CIA-chefen William Burns och MI6-chefen Richard Moore fred!

Demonstrationerna i Israel fortsätter. I går samlades en halv miljon israeler i Tel Aviv med krav på att Israel tecknar ett avtal med Hamas om slut på stridigheterna och att kvarvarande gisslan ska släppas fri. Demonstrationen uppges vara den största någonsin i Israel. Opinionsläget för Benjamin Netanyahu är ytterst kritiskt. Men experterna tror inte att något kommer att hända så länge han har stöd från de högerextrema ultraortodoxa regeringsledamöter som stödjer honom. Istället räknar man med att Benjamin Netanyahu kommer att klamra sig fast vid makten i avvaktan på att han hoppas att Donald Trump ska vinna valet i USA. Benjamin Netanyahu räknar med att Donald Trump är mer välvillig till den israeliska ockupationen och krigandet.

Läs:
Tre israeler dödade vid gränsen mellan Jordanien och Västbanken. - Sveriges Radio
Tre vakter dödade – nu stängs gränsen. - Expressen
Dödad aktivist diplomatisk kris för Israel. - Dagens Nyheter
Spionchefer manar till vapenvila i Gaza. - Epoch Times
Experter: Netanyahu kommer inte backa. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Apropå Donald Trump.

Apropå Donald Trump så ser jag att han är missnöjd med att flera olika länder inte längre vill ha dollarn som reservvaluta. Flera länder har deklarerat att dom vill försöka göra sig oberoende av dollarn. Men det skulle ju skada USA. Idag ligger 59% av världens valutareserver placerade i dollar. Euron är snart uppe i 20%. Hur som helst så blir Donald Trump tydligen förolämpad om man inte vill använda dollarn. - "Om du lämnar dollarn kommer du inte göra affärer med USA för vi kommer att införa tullar på 100 procent på era varor" deklarerade Donald Trump i dagarna. Usch ja, stackars USA!

Läs:
Trump: Strafftullar om länder överger dollarn. - Expressen
Trump: Strafftullar om länder överger dollarn. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: