måndag 16 september 2024

Judars och Muslimers liv i Sverige

» Är dom lika viktiga?

I Svenska Dagbladet hittar jag en debattartikel från fyra företrädare för den Brunblå sörja som styr vårt land. Artikeln som har som rubrik "Judiskt liv ska stärkas i Sverige" är undertecknad av Parisa Liljestrand, kulturminister (M), Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson (SD), Jakob Forssmed, socialminister (KD) och Paulina Brandberg, jämställdhets- och arbetslivsminister (L). Man utlovar helt enkelt budgetmedel för att stärka judars möjlighet att leva sitt liv i Sverige. Jag håller fullständigt med dessa fyra företrädare för den Brunblå sörjan och gläds över att även en företrädare för Sverigedemokraterna undertecknat löftena. Nu väntar jag bara på en liknande artikel med rubriken "Muslimskt liv ska stärkas i Sverige".

Jag har roat mig med att skriva ett brev till Parisa Liljestrand (M) som är den som står överst bland undertecknarna och jag gissar att budgetmedlen för detta ska gå under Kulturdepartementet. Jag gör det enkelt för mig och citerar helt enkelt mitt brev till Parisa Liljestrand (M).

- - -
Hej Parisa

Jag läste din debattartikel med rubriken "Judiskt liv ska stärkas i Sverige" som du skrev tillsammans med Alexander Christiansson (SD), Jakob Forssmed (KD) och Paulina Brandberg (L). Jag vill omedelbart inleda med att säga att jag har inga som helst invändningar mot innehåller i artikeln.

Sverige är ett mångkulturellt samhälle där olika grupper har rätt att leva sitt eget liv. Den antisemitism som finns i vårt samhälle (liksom på många andra håll i världen) är en vidrig företeelse som måste bekämpas på alla tillgängliga sätt. Det är därför positivt att man från regeringspartierna och dess stödparti lovar att satsa på stöd till judars liv.

Den antisemitism som finns har egentligen två olika former. Vi har dels den gamla antisemitism som frodas inom högerextrema grupper. Vi ser regelbundet exempel på detta. Det gläder mig därför att du fått en representant för Sverigedemokraterna att skriva under. Den dag Jimmie Åkesson valde att ansluta sig till Sverigedemokraterna var ju detta parti fortfarande öppet nazistiskt och antisemitisk. Och vi kan ju fortfarande regelbundet se och höra hur representanter för SD sprider klart antisemitiska åsikter.

Det är viktigt att, som ni skriver, sprida kännedom om Förintelsen i Nazityskland. En vidrig företeelse som vi verkligen hoppas att vi aldrig mer ska tvingas uppleva. Vi kan samtidigt påminna om att det inte var specifikt judar som utsattes för ett försök till utrotning utan också t.ex. romer. Tyvärr har detta till stor del försvunnit i historiebeskrivningen.

Det finns även en annan form av antisemitism. En antisemitism som har sin grund i att lägga skulden på alla judar för den ockupationspolitik som staten Israel för i brott mot FN:s resolutioner och domar i Internationella Domstolen. Det är helt felaktigt att lägga skulden på judar som grupp för staten Israels imperialistiska agerande gentemot grannländerna och palestinier och den apartheidliknande politik som man infört på militärt ockuperade områden. Denna antisemitism är lika avskyvärd och det finns inom grupper där den frodas, en rädsla för att på allvar ta itu med tendenserna. Som vänsterpartist känner jag ibland en rädsla för att denna syn finns inom partiet. Det görs försök från Vänsterpartiet att göra sig av med dessa antisemitiska inslag, men jag tycker inte att dom är tillräckliga alltid. Precis som jag verkligen inte anser att man från Sverigedemokraterna tar tillräckligt avstånd från den antisemitism som fortfarande frodas inom extremhögern.

Det är alltså positivt att ni så öppet tar ställning för judars rätt att klä sig som dom vill, att bära judiska symboler osv utan att trakasseras och att ha sina egna samlingslokaler som synagogor i fred. Jag håller med er utan förbehåll.

Det går att leva i fred med varandra

Nu väntar jag bara på en liknande debattartikel där ni skriver "Muslimers liv ska stärkas i Sverige". Där ni lovar insatser för att stärka muslimers rätt att bära sina egna symboler och att klä sig som man vill utan att riskera att trakasseras. Att muslimer ska ha rätt att ha sina samlingslokaler som moskéer i fred. Jag ser fram emot debattartikeln där ni utlovar stöd till det muslimska samhället. Fast jag tvivlar på att ni får någon från Sverigedemokraterna att skriva under den?

Det frodas en vidrig islamofobi och hat mot muslimer inom stora kretsar i vårt land. Vi såg nyligen hur en av SD:s ledande figurer, Richard Jomshof, spred vidare klart antimuslimska teckningar. Så grova att dom utreds för att vara kriminella. Stödet för Richard Jomshof har varit stort inom Sverigedemokraterna där andra ledande företrädare i stöd spridit samma bilder vidare också.

Vi kan mycket tydligt se att Vänsterpartiets avståndstagande från antisemitismen varit mycket klarare än Sverigedemokraternas avståndstagande från muslimhatet. Ett muslimhat som bottnar i en oförmåga att skilja mellan muslimer som grupp och radikala islamister och muslimska terrorgrupper. Men precis som man inte kan döma alla judar som grupp för staten Israels agerande kan man inte döma alla muslimer för vad radikala islamister och terrorgrupper gör.

Jag ser alltså fram emot en artikel med rubriken "Muslimers liv ska stärkas i Sverige" och krav på att man från Sverigedemokraterna tar avstånd från och rensar ut de islamofober och muslimhatare som frodas i det partiet. Man kan ha som förebild Vänsterpartiets agerande gentemot antisemitismen bland våra medlemmar.

Hälsningar

Sven Ohlsson
Åstorp
ledamot av kommunstyrelsen för Vänsterpartiet i Åstorps kommun

Läs:
Judiskt liv ska stärkas i Sverige. - Debattartikel Svenska Dagbladet från den Brunblå sörjan

PS. Jag lovar att publicera eventuellt svar.

Inga kommentarer: