fredag 20 september 2024

Snart kommer hösten

» Mer om den Brunblå sörjans prioriteringar.

Tänkte ta lite mer funderingar om den Brunblå sörjans prioriteringar. Hur man utformar skattesänkningar säger en hel del. Moderaternas basväljare, de med de höga inkomsterna, får skattesänkningar på ett antal tusenlappar. Men jobbare med låga löner får nöja sig med någon eller i bästa fall några hundralappar. Pensionärerna får en dryg hundralapp i skattesänkning så dom är nog lyckliga?

Men sedan har vi några grupper som inte får ett öre i skattesänkning. Det är dom med de allra lägsta inkomsterna. Bland annat de som tillhör en växande grupp, den som är arbetslös får inte ett öre i skattesänkning. Arbetslösa lever ju lyxliv på A-kassan så dom behöver inga mer pengar resonerar den Brunblå sörjan. En annan grupp är personer som drabbats av svåra sjukdomar. Kanske cancer eller... Den som lever på sjukersättning (förtidspension...) får inte ett öre i skattesänkning. Personer som drabbats av svåra olyckor eller skador på annat sätt får inte heller någon skattesänkning. En annan grupp som ska straffbeskattas genom att inte få del av skattesänkningarna är de som fötts med olika funktionshinder. Dom kanske lever på aktivitetsersättning när dom är unga och sedan sjukersättning när dom blivit vuxna. Funkisskatt kallar handikapporganisationer det faktum att de som fötts med funktionshinder ska straffbeskattas. Dom får inte ett öre i skattesänkning. I den Brunblå sörjan resonerar man på så vis att dom här egentligen bara är lata som lever på bidrag. Sätt åt dom!

Den Brunblå sörjan samlad
Visst är det spännande att fundera över prioriteringar. Av de 60 miljarder som den Brunblå sörjan anser sig ha i "reformutrymme" så går nästan hälften åt till att sänka skatter. Och då alltså utformat på så sätt att det mesta går till de med höga inkomster. Dom behöver det ju mest! Annars tillhör militären den stora vinnaren i motsats till biståndet som alltså tillhör den stora förloraren. En annan vinnare i det lilla är Knugahuset som får sina slantar höjda med 28 miljoner till 190 miljoner. En riktigt rejäl ökning. Knugen gick tydligen med förlust förra året så nu måste man kompenseras. Effektivisera? Nä, sån't gäller bara sjukvård och liknande.

En annan liten besparing är det faktum att anslaget till Sámi Giellagáldu skärs ner ordentligt. För de som inte vet så är detta en samnordisk samisk språklig organisation som bland annat arbetar med språkforskning och standardisering av det samiska språket. Sverige, Norge och Finland bidrar med en tredjedel var. Nu räcker de svenska pengarna inte till den tredjedelen så vad som händer vet vi inte - än. - "Genom att skära ner i budgeten signalerar den svenska regeringen att samiska språk inte har något värde" konstaterar Per-Eric Kuoljok, ordförande för Sámi Giellagáldu. Hur var det, det var SD:s Björn Söder som undrade om samer var svenskar? Hittar vi förklaringen där?

När vi funderar över skatterna ska vi också ha bakgrunden klar för oss. Enligt en sammanställning som biståndsorganisationen Oxfam gjort så ger skatter på konsumtion och arbete i Sverige 28 gånger mer i intäkter för Staten än vad intäkter från kapital ger. I t.ex. Spanien och Frankrike är motsvarande siffra 8-9 gånger så mycket. Sverige är ett av de länder i EU där vi beskattar arbete och konsumtion mycket hårdare än vad vi beskattar kapital. Det kan finnas ett samband mellan dessa siffror och det faktum att Sverige är ett av de OECD-länder där ojämlikheten ökar allra snabbast. I dag är vi i en situation där de fem rikaste svenskarna äger lika mycket som 5 miljoner andra svenskar.

Det finns ett samband mellan dessa siffror och det faktum att det är de med högsta inkomsterna och största förmögenheter som gynnas mest av den Brunblå sörjans ekonomiska politik. Det förs kort sagt en medveten politik som har som syfte att ytterligare öka den ekonomiska ojämlikheten.

Låt mig därför än en gång påminna om den grundläggande filosofin bakom den Brunblå högersörjans handlande. Medborgare med stora inkomster blir ännu mer produktiva om deras inkomster ökar mycket mer. Däremot blir medborgare med låga inkomster bara lata om deras inkomster ökar.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Tidöbibeln slår till.

Jag var på väg att ge socialminister Jakob Forssmed (KD) en rejäl eloge för hans ord om sverigedumokraten Richard Jomshofs islamofobiska delande av hatbilder. - "Djupt olämpliga - Riskerar att underblåsa polariseringen när muslimer utmålas som ett hot av Jomshof – De är djupt fördomsfulla och bedrövliga" säger han i en intervju i SVT. Bra sagt Jakob Forssmed, du steg i min aktning tre steg!

- "Vi har många gånger också riktat kritik mot Sverigedemokraterna för deras olika uttalanden och det finns det säkert skäl att göra framgent också och det är naturligtvis väldigt viktigt att de agerar mot både islamofobi och antisemitism. Jag tycker att de har blivit bättre när det gäller antisemitismen och det är uppenbart att de kan göra mer när det gäller islam-uttalanden."

- "Det förekommer fortfarande uttalanden som jag tycker är olämpliga och skadliga. Vi har sett exempel på det här tidigare, och det finns många exempel."

Du är värd all heder Jacob Forssmed som vågar mer än vad Ulf Kristersson och alla dom andra knähundarna vågar.

Men, sedan påminner Sverigedemokraterna om Tidöbibeln. - "De fyra partierna ska tala respektfullt om varandras centrala företrädare" säger denna. Dvs SD:are som skiter rejält i det blå skåpet må icke kritiseras av andra företrädare för den Brunblå sörjan. Tydligen har Kristdemokraterna nu sysslat med lite knäkrypande inför ledande sverigedemokrater så nu är SD nöjda. KD har fått förödmjuka sig lite inför SD och har fått lära sig vad som gäller.

Ulf Kristersson visste redan från början vad som gäller, "du må icke kritisera en sverigedumokrat". Så Ulf Kristersson vågade inte ha några synpunkter på Richard Jomshofs övertramp. Visst är det fascinerande att studera hur politiker kan krypa på knän för att få behålla Makten!

Läs:
Ministern om Jomshof-bilderna: «Fördomsfulla och bedrövliga». - SVT
KD:s ursäkt till SD efter orden i SVT: «Gick över gränsen». - Expressen
KD ber om ursäkt till SD efter utspel i SVT. - Aftonbladet

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: