torsdag 12 september 2024

Statistik är inte bara lögn

» Extra frosseri.

Siffernissen på Sven Tycker har en extra stor högtidsdag idag. Det publiceras nämligen två olika väljarundersökningar idag. Dels är det SVT som publicerar sin undersökning som görs av Verian, men samtidigt publicerar Aftonbladet sin undersökning som görs av Demoskop. Siffrorna i undersökningarna visar att man alltid ska ta dessa undersökningar med en liten nypa salt. Dom visar på ett ungefär hur läget är och dom kan visa på ett ungefär hur tendensen är. Men det är farligt att allt för mycket lita på decimalerna. Då kan man lätt bedra sig. Men man har rätt att gotta sig i siffror som ser positiva ut. Vi börjar med undersökningarna:

SVT/Verian:

Socialdemokraterna 33,0% (+0,3)
Moderaterna 20,3% (+0,3)
Sverigedemokraterna 18,7% (-1,2)
Vänsterpartiet 8,7% (+0,6)
Miljöpartiet 6,0% (-0,1)
Centerpartiet 5,0% (+0,1)
Liberalerna 3,2% (+0,3)
Kristdemokraterna 3,2% (-0,4)

Så fortsätter vi med Aftonbladet/Demoskop:

Socialdemokraterna 32,8% (-0,9)
Sverigedemokraterna 19,9%(+0,3)
Moderaterna 19,7% (+0,2)
Vänsterpartiet 8,9% (+0,4)
Miljöpartiet 6,2% (+0,1)
Centerpartiet 3,7% (-0,7)
Liberalerna 3,4% (+0,7)
Kristdemokraterna 2,9% (-0,9)

Två undersökningar gjorda ungefär samtidigt, men på en del punkter skiljer sig resultaten åt. Enligt SVT/Verians undersökning ökar de Rödgröna sitt försprång över den Brunblå sörjan till 52,7% - 44,7%. Men enligt Aftonbladet/Demoskops undersökning minskar faktiskt de Rödgrönas försprång över den Brunblå sörjan till 51,6% - 45,9%.

Tummen upp
Enligt SVT/Verians undersökning är de två största förändringarna Sverigedemokraternas tapp av 1,2 procentenheter och Vänsterpartiets ökning med 0,6 procentenheter. Övriga förändringar är mycket små. Enligt Aftonbladet/Demoskops undersökning är de största förändringarna att både Socialdemokraterna och Kristdemokraterna tappar 0,9 procentenheter och Centern tappar 0,7% enheter samt att Liberalerna ökar 0,7 procentenheter.

Vi kan notera att Socialdemokraterna jämfört med valet 2022 har ökat med ungefär 3 procentenheter medan Vänsterpartiet förstärker sin position som fjärde största parti och har ökat med över 2 procentenhet. Sverigedemokraterna har tappat sedan valet, men siffrorna är lite olika i undersökningarna så det är oklart med hur mycket. Moderaterna har ökat lite sedan valet men oklart hur mycket. Enligt Verians undersökning, som visar på ett ras för SD, så är Moderaterna i varje fall störst inom den Brunblå sörjan.

För de mindre partierna visar båda undersökningarna på en framgång på ungefär 1 procentenhet för Miljöpartiet. Däremot för Centerpartiet är förlusterna stora i båda undersökningarna. Allra mest i Aftonbladet/Demoskops undersökning där Centern till och med hamnar under 4%-spärren. För Liberalerna är läget fortsatt kritiskt, man har tappat drygt 1 procentenhet sedan valet och ligger fast förankrade under spärren. För Ebba Busch och Kristdemokraterna är läget nästan ännu värre nu. Man har sedan valet tappat mer än 2 procentenheter av stödet och är numera också fast förankrade under riksdagsspärren. I Aftonbladet/Demoskops undersökning har man till och med rasat ner så mycket att man är mindre än Liberalerna. Vad ska du göra Ebba Busch? Fortsätta drömma om kärnkraft och visa upp din rasistiska sida ännu tydligare?

De tre partier som formellt utgör regeringen har tappat ungefär 3 procentenheter sedan valet, vilket alltså motsvarar vad Socialdemokraterna har ökat. Vi kan alltså förvänta oss ytterligare populistiska utspel från vår Brunblå sörja den närmaste tiden. Utspel där man hållet rejält tyst om konsekvenserna av dessa utspel.

Läs:
SVT/Verian: Största gapet mellan blocken på knappt ett år. - SVT
Stödet har rasat - oväntade siffran gör Kristersson till «bästa förloraren». - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Donald Trump irriterar tyskarna.

Donald Trump tillhör som de flesta högerspöken kärnkraftskramarna och klimatskeptikerna. En kombination som är vanlig på den sidan. Det var väl denna bakgrund som gjorde att en av Donald Trumps lögner i TV-debatten mot Kamala Harris gick ut på att man i Tyskland tvingats bygga nya kolkraftverk sedan man beslutat sig för att stänga kärnkraften. Hur som helst så var det en lögn som tydligen irriterat en hel del tyskar. Det finns en fastställd plan för när all kolkraft ska vara avvecklad i Tyskland. Och det byggs alltså inga nya.

Läs:
Tysk irritation mot Trump: Vi bygger inga kolkraftverk. - Sveriges Radio
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mördandet fortsätter.

Det israeliska mördandet i Gaza fortsätter. Bland de senaste målen hör en skola i centrala Gaza, al-Jaouni skolan som ligger i flyktinglägret Nuseirat. Skolan drivs av FN:s flyktingorganisation UNRWA och sex av deras anställda lärare dödades. Jag måste säga att man är skickliga inom den israeliska militärmakten och jag är övertygad om att man kommer att nå målet 50.000 döda innan årsskiftet. Om inte världen gör klart för Benjamin Netanyahu att nu får det vara nog! Men det är man tyvärr för fega för.

Läs:
UN says Israeli strike on Gaza school killed six of its staff. - BBC

Inga kommentarer: