tisdag 10 september 2024

Tänk att regn kan kännas så skönt

» Den där Ebba.

Den svenska Brunblå sörjans energipolitik är just det - en sörja. Motsägelserna och lögnerna från kärnkraftskramaren Ebba Busch avlöser varandra. Det är lite svårt att hänga med.

På några dagar har flera intressenter, bland annat Vattenfall, meddelat att dom pausar flera stora havsbaserade vindkraftsparker. Man vill att kostnaden för anslutningen till nätet är något som Staten ska stå för. Vilket vår styrande Brunblå sörja inte vill göra. De olika kraftslagen ska behandlas likvärdigt. Man kan inte gynna något speciellt kraftslag menar man.

Några dagar tidigare meddelade man från den Brunblå sörjan att man skulle satsat 400 miljarder i lån för att bygga nya kärnkraftsverk. Dessa kärnkraftsverk skulle också garanteras ett pris på 80 öre per kilowattimme. Ett pris långt över vad spotpriset för elen brukar ligga på. Men kärnkraftsel är så dyrt att det lönar sig inte med de elpriser vi har i Sverige. Alltså måste man garantera ett pris långt över vad andra producenter får för sin el.

Men alla energislag måste ju behandlas likvärdigt... Jag förutsätter därför att vindkraft, vattenkraft och solenergi också garanteras att få 80 öre. Skulle priset ligga under detta så lägger Ebba Busch personligen till mellanskillnaden?

För övrigt så har ju motståndet mot vindkraft rent allmänt varit stort. Sverigedemokraterna har ju i princip lovat att riva dom där hemska stålkolosserna. Senaste nytt är dock att Ebba Busch tydligen insett verkligheten för en gångs skull. Nu ska i princip den fastighetsskatt som vindkraften betalar betalas ut till de kommuner där vindkraften står. Det handlar om en hel del miljoner till kommunerna. Vilket naturligtvis kommer att innebära att intresset från kommunerna att acceptera vindmöllor i kommunen kommer att öka. Det kommunala vetot kommer att utnyttjas lite mer sparsamt.

För övrigt ser jag att den svenska elexporten fortsätter att sätta rekord. Vårt överskott på el är ganska stort. Vi producerar mycket mer el i Sverige än vad vi konsumerar. Och efterfrågan på billig el i flera av våra grannländer är stort. Lägg till att tidigare stora elexportören Frankrike fortsätter att ha problem med elproduktionen - i sina kärnkraftverk!

Tyvärr innebär elexporten att vi i Sydsverige får betala de högre priserna nere i Europa eftersom exportpriserna smittar av sig.

För övrigt ser jag att SD:s kärnkraftskramare Jessica Stegrud är orolig för att man inte kan lita på Socialdemokraterna när det gäller kärnkraften. Kan man hoppas?

Läs:
Regeringen satsar en miljard på kommunernas vindkraft. - Aktuell Hållbarhet
Kärnkraftskostnad oroar regeringens vakthund. - Aktuell Hållbarhet
Stegrud: Lita inte på Socialdemokraterna i kärnkraftsfrågan. - Jessica Stegrud (SD) Altinget debatt
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Taskigt.

Svensk fackföreningsrörelses konflikt med Elon Musks Tesla har pågått länge. Elon Musk har en mycket negativ inställning till facklig verksamhet i grunden. Det smittar naturligtvis av sig på Elon Musks verksamhet. Exempelvis vägrar svenska Tesla (på direkt order från Elon Musk) att teckna kollektivavtal med facket. Annars anses det ju som fullt naturligt att teckna kollektivavtal i Sverige. Det handlar om enstaka udda företag som vägrar detta. Tesla är alltså ett sådant.

Konflikten har pågått en tid. Sympatiåtgärderna från andra fackliga organisationer har varit många. Det gäller stöd både i Sverige och från andra länder. I många andra länder hoppas man på att det svenska facket ska vinna eftersom detta skulle ge fackliga organisationer i andra länder ett starkt stöd i deras kamp mot Elon Musk och Tesla.

För att klara sin verksamhet har Tesla regelbundet flugit in strejkbrytare för att kunna fullgöra sina uppdrag. Men uppenbart är att man från Elon Musk och Tesla känner att man har svårt med att vinna opinionsmässigt. Nu vill därför Tesla anställa en lobbyist som ska arbeta för att påverka den svenska opinionen i en för Tesla mer positiv riktning. Organisationen Skiftet har dock startat en motkampanj. Med hjälp av AI överöses Tesla av ansökningar om att få anställning som lobbyist. Personer med koppling till Skiftet får helt enkelt hjälp att sätta samman en ansökan om att få anställning som lobbyist.

Stackars Tesla som får alldeles för många jobbansökningar!

Läs:
Använder AI för att försvåra Teslas lobbyrekrytering: «Attack under bältet». - Resumé
Skiftet - demokrati i rörelse. - Skiftet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mördandet fortsätter.

Senaste nytt från Gaza är att israelisk militär bombat ett tältläger med flyktingar väster om staden Khan Yunis i södra Gazaremsan. Området har av israelisk militär utpekats som humanitär zon för palestinska flyktingar. En majoritet av den palestinska befolkningen befinner sig på flykt på Gazaremsan. Bland annat i stora tältläger utefter stranden. Närmare 90% av bebyggelsen på Gazaremsan är förstörd. Bomberna över det aktuella tältlägret uppges ha dödat minst ett 40-tal palestinier och skadat ett 60-tal. Men ytterligare drygt 10-talet saknas.

Det är uppenbart att den israeliska militären siktar på att nå 50.000 döda palestinier innan årsskiftet!

Enligt ännu icke bekräftade rykten är viljan från unga palestinska män att ansluta sig till Hamas rekordhög.

Läs:
40 döda efter israelisk attack mot tältläger. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Udda debattregler.

Det är snart dags för en kanske avgörande TV-debatt mellan Kamala Harris och Donald Trump inför presidentvalet i USA. Donald Trump har tydligen lyckats få igenom den något udda debattregeln att den ena kandidaten får inte under debatten ställa en direkt fråga till den andra kandidaten. Kamala Harris får alltså inte fråga Donald Trump om vad han tycker i en specifik fråga!

Visst känns det som en mycket udda debattregel för en TV-debatt mellan två olika kandidater. Man kan nästan säga att det ju inte blir en debatt? Tydligen är det så att Donald Trump är livrädd för Kamala Harris erfarenheter från juridiken. Stackars Donald!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Som väntat.

Som väntat får Maria Malmer Stenergard ta över rollen som Utrikesminister efter Tobias Billström. Som jag sagt redan innan tycker jag det är bra. En SD-influerad Migrationsminister med tydlig rasistisk profil känns det skönt att bli av med på den posten. Kanske kan hon göra sig lite fri från Sverigedemokraterna som Utrikesminister. Det får framtiden utvisa. Ny Migrationsminister blir Johan Forssell. Kan vi hoppas att han i varje fall är moderat och inte sverigedemokrat?

Färdiga åsikter - helt gratis

Inga kommentarer: