torsdag 5 september 2024

I morgon fyller jag 72

» Bye bye Tobbe.

Rejält överraskande så meddelade helt plötsligt igår utrikesminister Tobias Billström att han lämnade rollen som utrikesminister i Ulf Kristerssons regering. Ja, han skulle visst lämna politiken helt och hållet om jag förstått det hela rätt. - "Det är med blandning av vemod och stolthet som jag idag har meddelat statsministern..." Informationen om detta ytterst överraskande beslut gavs i ett kort inlägg på X (fd Twitter). Undrar hur många som togs på sängen? - "Formen för den gör att man misstänker ugglor i mossen" konstaterar krisexperten Charlie Stjernberg, som dömer ut mediehanteringen.

Kan någon förresten berätta hur länge det är regel att man nästan alltid skriver just "X (fd Twitter)". Det är ju faktiskt ganska korkat att hålla på att förtydliga med det gamla namnet. Men å andra sidan känns det så otydligt och korkat att bara skriva "X".

Tobias Billström
Hur som helst så ger naturligtvis ett sådant här plötsligt besked på detta sättet upphov till mängder av spännande spekulationer om vad som egentligen ligger bakom. Det har nämnts en tjänstetillsättning på utrikesdepartementet där Ulf Kristersson lagt sig i för mycket. Det har nämnts det faktum att Ulf Kristersson själv inom sitt eget statsrådskansli skapat en mer eller mindre utrikespolitisk avdelning vid sidan om Tobias Billströms utrikesdepartement. Det har även spekulerats om oenighet när det gäller Israel/Palestina-mördandet. Tobias Billström sägs vara mer böjd åt att ta en humanitär ståndpunkt medan Ulf Kristersson mer rakt på stödjer Israel. Tobias Billström uppges också vara mycket missnöjd med att t.ex. biståndet till UNRWA slopades av Israelvännerna inom L + KD + SD + M mot Tobias Billströms önskemål. Det uppges att Tobias Billström varit mycket missnöjd med att Sverigedemokraterna genom det s.k. Samordningskansliet fått ett stort inflytande över utrikespolitiken vilket man inte ska ha enligt Tidöbibeln. Det finns säkert fler anledning som nämnts men jag glömt - eller som inte nämnts alls men som gäller som anledning. Hur som helst så har Tobias Billström stigit i mitt anseende när jag läser om dessa konflikter.

Hur som helst så är det bara att gratulera Tobias Billström. Ska han nu få en spark uppåt i hierarkin? Nu kan man väl inte komma så mycket högre än utrikesminister men den frågan lär vi få svar på inom en inte allt för lång framtid. Moderaterna tar hand om de sina! En ambassadörspost?

Hur som helst så tillhör inte Tobias Billström mina favoriter. En gång i tiden var han Migrationsminister medan jag var anställd på Migrationsverket. Tobbe vännen stod inte högt i kurs hos mig kan jag berätta. Läs gärna mina synpunkter på den mannen, som jag skrev för nästan 10 år sedan, till exempel den 28 september 2014, när Tobias Billström föreslogs som vice talman i riksdagen istället.

Hur som helst så spekuleras det ju naturligtvis omedelbart i vem som ska ta över posten som Utrikesminister. Bland de som nämnts är Maria Malmer Stenergard min favorit. Kan vi hoppas att hon gör samma karriärhopp som Tobias Billström en gång. Dvs från Migrationsminister till att senare bli Utrikesminister. Hur som helst kan Maria Malmer Stenergard inte vara en värre katastrof som Utrikesminister än hon är som Migrationsminister. I princip vem som helst vore bättre på posten som Migrationsminister! Det måste väl finnas någon moderat som inte innerst inne är sverigedemokrat?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mutor som förväntat.

Att Elisabeth Svantesson skulle sänka skatter blev vi väl inte förvånade över när vi fick besked om detta. Som väntat sker det genom s.k. Jobbskatteavdrag, dvs man bygger på ytterligare på den straffbeskattning av sjuka, funktionshindrade och allmänt arbetslösa som ju Jobbskatteavdraget i princip handlar om. Mer pengar ju mer man tjänar, men inget till den som råkat ut för en svår olycka, fötts med ett funktionshinder eller kanske drabbats av cancer eller liknande. Eller kanske den som blivit arbetslös sedan arbetsgivaren gått i konkurs.

Jag är ju personligen berörd. Min yngsta son är född med autism. Han har inget talspråk och har många "underliga" idéer. När man lärt känna honom så förstår man att han egentligen menar väl och vill hjälpa till. Men ingen arbetsgivare skulle anställa honom. Han lever alltså på Aktivitetsersättning. Den är inte hög, men det går att leva på den eftersom han inte har så stora behov. Men någon skattesänkning får han alltså inte. Han ska enligt den Brunblå sörjan straffbeskattas ytterligare. Men jag gissar att Tobias Billström får en rejäl sänkning av skatten på sitt avgångsvederlag?

Inga kommentarer: