måndag 2 september 2024

Benjamin Netanyahu

» Demonstrationer i Israel.

Som en fortsättning på gårdagens tyckeri om antisemitism och islamofobi osv tänkte jag fundera lite mer. Där tyvärr stora grupper inte kan skilja mellan att kritisera staten Israels politik och judar som grupp och att man därför ger utlopp för direkt antisemitiska åsikter istället för att kritisera den politik som förs av de styrande i staten Israel.

Vi kan komma längre med att älska varandra
Det genomförs just nu enorma demonstrationer i Israel. Upp till kanske 500.000 israeler har genomfört en generalstrejk i protest mot Benjamin Netanyahus politik. Flera 100.000 personer har demonstrerat på gatorna i storstäderna i Israel. Benjamin Netanyahu har beordrat Högsta Domstolen att sätta stopp för generalstrejken. Och Högsta Domstolen lyder politiken! Han känner sin makt hotad! Vilket är tt av de områden där kritiken mot Benjamin Netanyahus politik som handlar om inskränkningar i demokratin varit hård. Demonstrationerna visar mycket tydligt att de som med antisemitiska åsikter lägger skulden på alla judar som grupp för staten Israels politik har helt fel.

Det är också viktigt att poängtera att man kan kritisera den israeliska ockupationen av östra Jerusalem, Västbanken, Golanhöjderna och även den "ockupation" av Gaza som just nu genomförs utan att för den saken ge stöd åt de metoder som t.ex. den palestinska gruppen Hamas använder. Men, vi ska också vara medvetna om att ett folk som är ockuperat faktiskt har rätt att göra väpnat motstånd mot ockupationen. Dvs palestinier på Västbanken, östra Jerusalem och Gaza har rätt att med våld göra motstånd mot staten Israels ockupation av deras territorium. Precis som Ukraina har rätt att göra väpnat motstånd mot den ryska ockupationen. Vad det handlar om är att man har inte rätt att använda vilka metoder som helst. Terrorbrott mot civila är INTE acceptabla.

Uppenbart är att övriga världen börjar att lite förlora tålamodet med Benjamin Netanyahus politik och staten Israels politik. Joe Biden har skärpt tonen mot Benjamin Netanyahu och Storbritannien har satt stopp för viss vapenexport till Israel. Israel har rätt att försvara sig men man har INTE rätt att annektera palestinskt område eller att fördriva palestinier från sin mark för att istället låta israeler ta över marken. DET är en rasistisk politik som inte är acceptabel. Men, man kan kritisera detta utan att vara antisemit!

Inga kommentarer: