fredag 26 april 2024

Promenadens dag

» Det är farligt att leva.

Att det är farligt att leva är väl något vi har lärt oss. Det enda vi med säkerhet vet om vårt liv är ju att det kommer att sluta med att vi dör. Lyckligtvis vet vi inte i förväg när detta sker. Men vad är det vi är rädda för? Vad går vi och oroar oss för? Lite statistik!

Förra året dog 121 personer i Sverige pga dödligt våld. Dvs i korthet, dom mördades! Och vi kan väl alla vara eniga om att det är 121 för många. Antalet går lite upp och ner, men faktum är att det inte är någon skenande ökning som man kan tro av medierapporteringen. En stor förändring däremot är att vi oftare skjuts ihjäl medan antalet som knivhöggs eller slås ihjäl minskar. Men visst går vi alla omkring och är livrädda för att råka illa ut i gängskjutningar osv.

Kanske ska vi göra en liten jämförelse. Totalt mördas det ungefär 458.000 människor på vår jord under ett år. Risken för att mördas i Sverige är inte exceptionellt stor i en internationell jämförelse. Finland ligger lite högre, Norge lite lägre och Danmark på ungefär samma nivå.

Jag såg också att förra året dog 229 personer i trafiken. Det vill säga nästan dubbelt så många som mördas. Enligt statistiken var 77% av dessa män. Det är för övrigt ungefär samma fördelning när det gäller mord. 3 av 4 som mördas är män. Men, vad är du rädd för? Är ni mer rädd för att råka illa ut i någon skjutning/sprängning eller att råka illa ut i trafiken? För så är inte risken!

Vad beror detta på? Är det medierapporteringen som skapar denna "skräck". Kan vi konstatera att vi skräms upp av media? En skjutning med dödlig utgång får helsidor i rikspressen. En trafikolycka med dödlig utgång blir en notis i lokaltidningen.

Vad vi ska vara beredda på är att precis allt kan hända. Du kan få en fågelskit i huvudet om du har otur. Men du går inte omkring och oroar dig för det. Men du är kanske tacksam för att kor inte kan flyga i varje fall. Ni läste väl om mannen som fick något rymdskrot från ISS-plattformen genom taket på sitt hus. Men, risken för det är ofantligt liten!

Make love - not war
Ett råd! Håll dig borta från den kriminella världen och ta det lugnt i trafiken!

Läs:
Fler än tre av fyra döda i trafiken var män. - Sveriges Radio
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Det finns tydligen pengar.

Jag noterar att alla partierna i Försvarsberedningen enats om att pytsa in nya rekordsummor till våra generaler och amiraler osv att leka med. Medan våra politiker småduttar och kräver besparingar på alla områden så verkar det finnas obegränsat med miljarder att stoppa i det stora svarta hålet som militären utgör.

Det kan hur som helst vara bra att veta att det faktiskt finns pengar trots allt när politikerna hävdar att det inte finns pengar till olika satsningar.

Hela världen stoppar allt mer pengar i det stora svarta hål som militärutgifter är. Förra årets 27 biljoner kronor var en rekordsumma. Hela världen ökar sina militära utgifter, och Sverige ökar mer än andra.

27.000.000.000.000 kronor är 27 biljoner. Alltså 12 nollor.

Läs:
Förslaget: Fler värnpliktiga och 53 miljarder extra till försvaret. - SVT
Världen lägger rekordmycket pengar på militären. - Landets Fria Tidning
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: