söndag 7 april 2024

Avveckla välfärdsstaten

» Eller skydda välfärdsstaten.

Jag vet att jag lätt kan uppfattas som lite tjatig när jag återigen påminner om vår statsministers löfte en gång i tiden. Ett löfte som avslöjar en hel del om vad som pågår i en moderatskalle:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

En regelbundet återkommande konfliktfråga mellan den som tror på ett starkt samhälle som tar hand om sina medborgare å ena sidan och det moderata högersamhälle som Ulf Kristersson förespråkar i detta sitt löfte handlar om sjukförsäkringen. Avveckla välfärdsstaten! Så säger alltså Högern.

Försäkringskassan sliter
Bilden här bredvid visar hur några av mina arbetskollegor på Försäkringskassan sliter förtvivlat för att ge er service. Bilden är tagen på den tiden (början på 2000-talet) när man fortfarande kunde få personlig service i sin hemkommun av en svensk myndighet. Jag har mer än 30 års erfarenhet av detta.

Från dessa förkämpar för en marknadsekonomi ser man den offentliga sjukförsäkringen som en form av välgörenhetsbidrag som det får finnas gränser för. Den som istället ser ett solidariskt samhälle ser sjukförsäkringen som just detta - en försäkring. Vi betalar alla in en avgift (avstår lön) för att försäkra oss om något skulle hända. Och sedan får vi ut från försäkringen när vi drabbas av t.ex. en sjukdom eller en skada. För de flesta av oss handlar det kanske om att få influensa någon gång och tvingas vara hemma från jobbet en vecka eller två. Eller vi kanske halkar i vinterväglaget och bryter benet och får stanna hemma lite längre.

Men, sjukförsäkringen är just det, en försäkring. Så länge vi inte på grund av en sjukdom eller en skada osv kan gå till jobbet så får vi ersättning från den här försäkringen. Blir det långvarigt så att vi kan få problem att återgå i vårt gamla jobb så får vi kanske hjälp med att förbereda oss för ett annat jobb. Eller också kanske man konstaterar att vår sjukdom eller vår skada är så allvarlig att vi aldrig kommer att kunna försörja oss genom ett jobb igen, då får vi förtidspension (dvs sjukersättning som det heter).

Men man sätter inte in bestraffningar med sänkta ersättningar efter en fastställd tid för den som drabbas av svårare sjukdomar eller skador. Man sätter inte in en ättestupa efter en fastställd tid då man slängs ut ur försäkringen och får klara sig bäst man kan. Men, det är så Ulf Kristerssons trupper resonerar. Helt i enlighet med hans löfte om att avveckla välfärdsstaten. Har man inte blivit frisk efter 6 månader så vill man faktiskt inte bli frisk. Man är bara en lat drull som ska sättas åt.

Försämringskassan

Det är därför som reglerna inom socialförsäkringen ändras fram och tillbaka med jämna intervaller. Det beror på vem som styr, och vilken människosyn den som styr har. Just nu är det Ulf Kristerssons människosyn om att avveckla välfärdsstaten som styr. Och detta gör man med hjälp av Sverigedemokraterna. Det kvittar vad SD lovade innan valet om att man inte skulle acceptera en försämrad sjukpenning. Idag styr man vårt land tillsammans med Moderaterna och då låter man den moderata människosynen styra. Bara man själva får igenom att alla ickesvenskar är ohyra som vi måste bli av med så köper man resten av högerpolitiken med hull och hår.

Vi kallar det Brunblå sörja!

Läs:
Blåste Åkesson väljarna om Försäkringskassan? - Jonna Sima i Aftonbladet
Uselt förslag från sjukförsämringsutredningen. - Robert Björkenvall på Rörelsen
SD blockerar arbetslinjen. - Fredrik Johansson i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Uffe ligger bra till trots allt.

Egentligen ska kanske Ulf Kristersson och den Brunblå sörjan vara glada. Dom ska ju vara överlyckliga över att dom inte sitter och styr i Storbritannien. Jag läser om hur opinionsläget ser ut i Storbritannien. Styrande Konservativa Tories, högern under Rishi Sunak, skulle om det var val idag gå från 365 mandat till 98 mandat. Detta medan Labour skulle fått 468 mandat. Det konservativa partiet skulle inte fått ett enda mandat i Skottland eller i Wales.

Det är inget annat än en katastrof för högern. Det ska tilläggas att man i Storbritannien inte har proportionerliga val utan enmansvalkretsar. Sedan är det premiärministern som bestämmer när det ska bli val. Men det måste hållas snart...

Läs:
Historiskt ras – Tories kan nästan utraderas. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: