torsdag 11 april 2024

Samhällsklyftor - ett mål eller en bieffekt?

» De svenska klyftorna.

Enligt Wealth inequality Gini index är Sverige det land i Europa som är allra mest ojämlikt. Vi ligger i topp på listan - eller kanske man borde säga att vi ligger i botten på listan! Och vi leder med god marginal. Enligt detta Gini index ligger Sverige på 87,4 medan tvåan Lettland ligger på 80,4 och följs sedan av Turkiet 80,2, Irland 79,9 och Nederländerna 78,8. I botten (eller ska vi säga i toppen) ligger Storbritannien 70,2, Frankrike och Portugal 70,3 samt Bulgarien och Litauen 70,6. Vi har ingen anledning att vara stolta. Vi borde skämmas!

Varför har vi hamnat här? Vårt svenska skattesystem bär en stor skuld. Vi beskattar arbetsinkomster mycket högre än vi beskattar arbetsfria inkomster, s.k. kapitalinkomster. Vi har avskaffat skatter på förmögenheter, på gåvor, på arv och skapat en fastighetsavgift som kraftigt gynnar de som bor i stora vräkiga bostäder. Allt beror alltså på ett medvetet val av våra politiker. Dom har i sina politiska beslut valt att gynna de som redan är förmögna. Vi kan ju lägga till att vi genom s.k. ROT- och RUT-avdrag skattesubventionerar deras liv.

Vi har en del Joakim von Anka
Fast den där riktiga eliten är inte nöjda. Några s.k. riskkapitalister har upptaxerats av Skatteverket och dom är rejält missnöjda. Några av dom har upptaxerats med sammanlagt 1,6 miljarder kronor. En av dom är Conni Jonsson (EQT t.ex.) som nu ska betala ytterligare 123 miljoner kronor i skatt. Han känner sig så orättvist behandlad att han hotar med att lämna Sverige. Det går inte att bedriva verksamhet här tydligen, man får betala så mycket i skatt. Förenklat handlar det om att kalla inkomsterna kapitalinkomster istället för arbetsinkomster.

Vi kan notera att den gode Conni under åren 2016-2019 hade inkomster på totalt 323 miljoner och betalade på dessa 18 procent i slutlig skatt. Visst hade vi alla varit lyckliga om vi BARA betalade 18% i skatt? Det rör sig om en liten grupp bortskämda girigbukar som har inkomster och förmögenheter som vi andra inte ens kan föreställa oss ens i våra drömmar. Och på dessa enorma inkomster betalar dom alltså mindre skatt än vad vi andra dödliga får betala på våra löner eller pensioner.

Grunden till dessa vansinnigheter är naturligtvis dels ett system med avdrag som är skapt för att gynna miljonärer och miljardärer. Lägg till att vi beskattar arbetsfria inkomster (s.k. kapitalinkomster) lägre än vi beskattar inkomster från hederligt arbete eller på pensioner osv. Ett totalt hårresande sätt att beskatta inkomster. Lägg till att skatten på arbetsfria kapitalinkomster inte är progressiv på samma sätt som arbetsinkomster. Dvs i stort sett betalar de här miljardärerna lika många procent i skatt på sina arbetsfria inkomster från sin miljardförmögenhet som du betalar på dina räntor på ditt sparkonto.

Läs gärna Andreas Cervenkas kolumn i gårdagens Aftonbladet. Skulle du bli för förbannad så att du riskerar en hjärtinfarkt, så ta en paus, och fortsätt att läsa när du varvat ner dig. Här följer en del andra länkar att läsa också om du vill få upp blodtrycket ytterligare.

Läs:
Om miljardärer inte vill betala skatt, vem ska då göra det? - Andres Cervenka i Aftonbladet
De svenska dollarmiljardärerna. - Aftonbladet podd
I media är de superrika dessutom superhjältar. - Petter Larsson Aftonbladet kultur
Skatteverket i strid – med landets rikaste personer. - Svenska Dagbladet Näringsliv
EQT och Nordic redo att lämna Sverige. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Hotet att flytta från landet är inte så snyggt. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Landsflykt ett hot mot svensk tillväxt. - Svenska Dagbladet Debatt
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Lite siffror.

Svenska Dagbladet publicerar sin väljarundersökning för april, som görs av Demoskop. Egentligen innehåller den inte några sensationer. Undersökningens största förlorare är Socialdemokraterna medan Centern är undersökningens stora vinnare. Medan den Rödgröna oppositionens båda småpartier Miljöpartiet och Centern håller sig ovanför ytan så ligger den Brunblå sörjans båda småpartier Liberalerna och Kristdemokraterna väl parkerade under strecket och riskerar att åka ur Riksdagen vid ett val. Vi kan också konstatera att enligt denna undersökning är Sverigedemokraterna fortfarande större än Moderaterna även om avståndet krymper. Och de Rödgröna fortsätter att ha övertaget över den Brunblå sörjan.

Socialdemokraterna 35,2% (-1,2)
Sverigedemokraterna 20,8% (±0)
Moderaterna 20,2% (+0,3)
Vänsterpartiet 7,6% (±0)
Miljöpartiet 4,4% (+0,2)
Centerpartiet 4,0% (+0,7)
Kristdemokraterna 3,2% (±0)
Liberalerna 2,7% (-0,3)

Av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov
Hur ska Ulf Kristersson reda ut det här? Lägg till att t.ex. arbetslösheten fortsätter att stiga. Antalet arbetslösa ökade med ytterligare 19.000 under mars till totalt 355.000. På ett år har den ökat från 6,4% till 6,7%. Fast det kan man förstås alltid skylla på att människor är lata och vill leva på bidrag. Så genom ett krafttag (avskaffa bidrag och försäkringar) så kryper dom nog till korset.

Om det nu finns jobb. Vi har en byggmarknad som tvärnitat. Byggandet är nere på rekordnivåer medan konkurserna sätter nya rekord.

För övrigt så såg jag att Naturskyddsföreningen granskat hur de svenska partierna agerar när det gäller miljö och klimat i EU-Parlamentet. - "Moderaterna motarbetar aktivt miljölagstiftning i EU, medan Sverigedemokrater röstar nej till i princip allt." Egentligen är väl det en ganska bra sammanfattning? Naturskyddsföreningen har satt betyg på partierna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får Utmärkt miljöbetyg. Socialdemokraterna och Liberalerna får Bra miljöbetyg. Centerpartiet får Okej miljöbetyg. Moderaterna och Kristdemokraterna får Dåligt miljöbetyg. Och i botten hittar vi naturligtvis Sverigedemokraterna som får Uselt miljöbetyg.

Läs:
Siffrorna visar hotet mot Busch: Mycket illa ute. - Svenska Dagbladet
Arbetslösheten fortsätter att stiga. - Svenska Dagbladet Näringsliv
SD och M sämst i klassen när det gäller klimat och miljö. - Dagens Nyheter debatt
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: