fredag 19 april 2024

Man bör inte sprida rykten

» Ryktesvägen.

Enligt rykten som sprids från vår Kungliga huvudstad så ska komikern David Batra ha fått anställning vid Länsstyrelsen i Stockholm som Regionclown. Enligt ryktet ska den nya tjänsten ha utannonserats genom ett anslag uppsatt på hallspegeln i landshövdingens residensbostad.

- "Stockholmare är smartare än lantisar."
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Friskolor och Offentlighetsprincipen.

Om friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen precis som kommunala skolor har varit en konfliktfråga under en ganska lång tid. 2019 lade S-regeringen fram en utredning som föreslog att friskolorna också skulle omfattas av offentlighetsprincipen. De borgerliga partierna valde dock att ta tillvara friskolornas ekonomiska intressen och röstade ner lagförslaget. Friskolorna ska även i fortsättning har rätt att undanhålla uppgifter om t.ex. antagning och ekonomi.

Skolan
2020 lade Vänsterpartiet i utbildningsutskottet fram ett initiativ om att införa offentlighetsprincipen även i friskolorna. Som förra gången enades de fyra borgerliga partierna (M+L+KD+C) med Sverigedemokraterna och satte stopp för initiativet. Hemlighetsmakeriet ska få fortsätta resonerade man.

Den 9 april enades samma fem partier om att stoppa ännu ett försök att införa offentlighetsprincipen även i friskolor. Men, dagen efter, deklarerade Liberalerna och Lotta Edholm att dom nu anser att offentlighetsprincipen bör gälla i alla skolor.

Igår överlämnades den s.k. Skolinformationsutredningen till utbildningsdepartementet där man föreslår hur offentlighetsprincipen ska kunna genomföras inom hela skolväsendet.

Det finns alltså nu äntligen en riksdagsmajoritet för att behandla alla skolor lika. Att insynen i skolorna ska vara lika, oberoende av om det är en friskola eller en kommunal skola. Självklarheter kan införas om man är envis! Förhoppningsvis lyckas inte en koalition av de högerreaktionära partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stoppa förslaget. Men dom kommer naturligtvis att tillvarata kapitalets intressen.

Läs:
Utredningen klar: Så kan offentlighetsprincipen införas i friskolor. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: