måndag 1 april 2024

Första april

» Vad är skämt, vad är allvar?

Jag läser i Helsingborgs Dagblad att man upptäckt en hemlig påbörjad tunnel mellan Helsingborg (vid Sofiero) och Helsingør (vid Kronborg). Den var påbörjad under det kalla krigets dagar men blev aldrig färdigbyggd. Nu kunde den ju utgöra en början på en ny fast förbindelse mellan Sverige och Danmark.

Det finns fortfarande de som tror på en tunnel mellan Helsingborg - Helsingør. Något jag inte gör. Beslut om något sådant kommer jag att arkivera som aprilskämt, oberoende av vilket datum det sker.

Aprilskämt att skratta eller gråta till
Sydsvenskan berättar att ön Ven nu efter det svenska medlemskapet i NATO ska förvandlas till marinbas och bli huvudhamn för NATO:s Nordatlantiska flotta. Det innebär att de som idag bor på Ven måste flytta. Något som alla boende fått besked om från president Biden. Som beklagar det nödvändiga beslutet. Ön skall också göras 500 meter smalare för att även de största hangarfartygen ska kunna navigera och vända.

För eventuella icke-skåningar som inte känner till Ven så är detta en svensk 7,5 kvadratkilometer stor ö i Öresund utanför Landskrona med mindre än 400 bofasta. Det går en liten bilfärja mellan Landskrona - Ven om man vill ta sig dit för att t.ex. spela golf.

Något annat som måste vara ett aprilskämt läste jag i Aftonbladet. Den välkända s.k. terrorexperten Magnus Ranstorp har tydligen fått jobb i styrelsen för SIDA. En organisation som han vid upprepade tillfällen varit mycket kritisk till. Bland många är väl Magnus Ranstorp mer känd som en av TV och media ofta anlitad islamofob som får uttala sig om skeenden.

Jag förstår att den gode Ranstorp strax före att han fick sitt uppdrag passade på att radera en hel del inlägg han gjort på X (och föregångaren Twitter). Det var väl säkrast att göra detta.

Hur som helst så måste det väl ändå vara ett aprilskämt att sätta honom i styrelsen för SIDA? Eller kan det vara ett medvetet val för att rasera biståndet?

För övrigt såg jag att ett antal förskolor och skolor i flera svenska städer med militära anläggningar kommer att tvingas flytta. Dom ligger för nära de militära anläggningarna och med NATO-medlemskapet ökar riskerna för att något ska hända - attacker osv! Men, det måste väl ändå vara ett aprilskämt? NATO-medlemskapet skulle ju ÖKA säkerheten, inte MINSKA säkerheten! Det måste också vara ett aprilskämt som tyvärr publicerades på fel datum.

För övrigt finns det inget aprilskämt som klår SVT:s skämt om att förvandla sin gamla svartvita TV till en färg-tv genom att trä en nylonstrumpa över skärmen. Det gick visst åt en hel del nylonstrumpor den dagen!

Läs:
Hemlig tunnel under Öresund hittad – påbörjades under kalla kriget. - Helsingborgs Dagblad
Okända villkoret i Nato-avtalet: Nästan 500 meter av Ven måste bort. - Sydsvenskan
Raderade kritiska tweets– fick toppjobb. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: