måndag 15 april 2024

Reaktionärt ministerstyre?

» Åsiktsfrihet råder - icke.

Råder det i Sverige åsiktsfrihet? Har vi rätt att framföra våra åsikter fritt, utan att drabbas av bestraffning för vår åsikt? Den här frågan har ju diskuterats intensivt när det gällt t.ex. koranbränningar. Det har poängterats att vi har yttrandefrihet, man har rätt till åsikter hur vidriga dom än är.

Fast det är uppenbart att det inte gäller fullt ut.

Det har aktualiserats återigen sedan "Anna" fått sparken från sin säkerhetsklassade anställning som gassamordnare på Energimyndigheten. Hon är nämligen på fritiden engagerad i miljöarbete och är aktiv i en grupp som kallar sig Rebellmammorna.

- "Rebellmammorna genomför lugna och känslosamma manifestationer där vi tar plats i det offentliga rummet, ofta genom att sitta ner tillsammans och bilda en cirkel och sjunga och hålla tal. På så sätt förmedlar vi öppet vår oro över klimatläget och vår beslutsamhet att låta bli att blunda och vara passiva. Vi vill vara en spegel åt andra som bär på samma tankar. Vi tror att många känner som vi och att våra manifestationer kan få fler att få insikt om klimatkrisen och brådskan att agera."

Men detta är tydligen att jämställa med terrorism och annan samhällsomstörtande verksamhet. "Anna" fick sparken!

Kanske kan det vara lämpligt med en liten bakgrund. Bakgrunden till det hela är tydligen en artikel i den allt mer reaktionära tidskriften Fokus. Deras artikel byggde tydligen på uppgifter från den man som innan "Anna" hade denna tjänst på Energimyndigheten. Han hade dock fått sparken själv eftersom han tydligen haft lite svårt för att på ett korrekt sätt handskas med hemligstämplat material. Nu var han tydligen bitter för detta och låter detta gå ut över sin efterträdare på posten. Fokus gjorde i sin artikel stor affär av "Annas" påstådda engagemang i Extinction Rebellion. En grupp som troligtvis kan befaras använda mer samhällsomstörtande arbetsmetoder för att visa sitt engagemang för vår miljö än att sitta ner och sjunga.

Svenska Dagbladet hakar naturligtvis snabbt på. - "Staten har öppet hus för säkerhetshot" skriver Peter Wennblad på ledarplats i moderata Svenska Dagbladet. Peter Wennblad har tydligen dessutom varit inne och läst "Annas" aktiviteter på sociala medier.

- "Där finns mängder av klimatradikala inlägg, uppmuntran av civil olydnad och krav på att all användning av fossila bränslen som naturgas omedelbart måste upphöra. Liksom hätska utfall mot den nuvarande regeringens energi- och klimatpolitik."

Naturligtvis kan ju inte en myndighet ha någon anställd som skriver klimatradikala inlägg, som kräver stopp på användning av fossila bränslen och är skarpt kritisk mot regeringens energi- och klimatpolitik!

I Sverige anser tydligen Carl-Oskar Bohlin, som är minister för civilt försvar, att anställda inom svenska myndigheter ska vara solidariska till den styrande regeringen. Och "Annas" åsikter stöds ju inte på något sätt av vetenskapen - eller? Alltså lägger sig tydligen ministern i vilka som får jobba på myndigheten!

Det är en förbaskad tur att jag redan har gått i pension. Hade den här synen på "åsiktsfrihet" som idag råder inom den styrande Brunblå sörjan varit gällande när jag jobbade på Migrationsverkets förvar och hade de åsikter jag har om vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M) och svensk migrationspolitik i allmänhet så hade jag förmodligen åkt ut med huvudet före. Maria Malmer Stenergard hade med största sannolikhet sett till att jag fick avsked på grått papper. På förvaren hade bara godkänts sverigedemokratiska sympatisörer (samt en del moderater efter särskild prövning).

Kanske ska vi påpeka att facket ST krävt förhandlingar i frågan. Från Fokus och Svenska Dagbladet förväntar jag mig inget annat, men att myndigheter och ministrar köper förtalskampanjer på detta sättet är illavarslande.

I Sverige råder åsikts- och yttrandefrihet. PUNKT!

Läs:
Klimataktivist anställdes på samhällskritisk tjänst på Energimyndigheten. - Fokus (låst artikel)
Staten har öppet hus för säkerhetshot. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet
Anna är klimataktivist – blev av med jobbet på Energimyndigheten. - Dagens Nyheter
Carl-Oscar Bohlin pekar myndigt med hela handen (om vem som får jobba var). - Isobel Hadley-Kamptz i Dagens Nyheter
Rebellmamman blev av med jobbet – fackets krav: Utred ministerns roll. - Dagens Nyheter
Klimataktivisten som fick sparken? - Svenska Dagbladet
Åsiktsfrihet måste gälla också för statligt anställda. - Helsingborgs Dagblad ledare
Rebellmammorna. - Rebellmammorna

rebellmammor

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: