onsdag 3 april 2024

Obegripligt

» Vad får barn till detta?

Så har vi då åter drabbats av ännu en tragisk s.k. skolskjutning. Där barn attackerar sina klasskamrater. Denna gången i Finland. I Vanda utanför Helsingfors. Vad får en 12-åring till att "låna" ett skjutvapen och sedan gå till sin skola och börja skjuta vilt?

Den här gången i Finland, men det har ju hänt i Sverige också. Och ofta kommer det i klump. De senaste skolattackerna i Sverige har det ju visat sig att de som utfört det hela har haft kontakt med varandra på olika sätt via sociala medier. Risken är alltså stor att ett sådant dåd "inspirerar" andra till att göra på samma sätt.

Hata inte, älska din nästa
Hur mår en 12-åring som får för sig att göra något sådant? Hur gör vi för att fånga upp om någon mår så dåligt? För verkligheten är ju faktiskt att skola, samhälle, vänner, familj osv har misslyckats när en 12-åring kan gå så långt.

Vad kan man göra för att minimera risken? Hur stor skuld har våldsamma TV-spel, sociala medier osv för att ge 12-åringar inspiration till något sådant?

Kan man bli annat än förtvivlad. Och verkligen hoppas att vi inte drabbas av nya liknande dåd som utförs av någon "copycat" som blivit inspirerad.

Se till att minska tillgången till vapen!

Läs:
Nationell sorgedag i Finland: Ett land i chock. - Sveriges Radio
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: