söndag 14 april 2024

Våren är här

» Grattis.

Jag ser att Anna Kinberg Batra fyller år i dag. Så då ska vi gratulera henne. Den gamla moderatledaren har ju lyckats få rejält med publicitet på senare tid. Låt mig uttrycka mig som så att hennes jobb som landshövding i Stockholm kunde fått en lite bättre start. Men bortsett från det så vill jag alltså önska Anna Kinberg Batra en riktigt trevlig födelsedag. Jag hoppas att du och David får en riktigt trevlig dag. På måndag fortsätter jobbet att pocka på uppmärksamhet.

- "Stockholmare är smartare än lantisar."

Jag vet att det är elakt att påminna om Anna Kinberg Batras klavertramp när hon en gång i tiden gav uttryck för sin syn på 08:or kontra lantisar. Jag vet att hon bittert ångrar dom där orden. Kanske inte så mycket för att hon inte menar det, men man ska ju inte vara så uppriktig! Vi "Lantisar" är medvetna om att det här är en mycket vanlig nedlåtande syn på övriga medborgare i vårt land sett ur stockholmsperspektiv. Vi "Lantisar" har ungefär samma fördomar om Fjollträsk - om jag ska vara uppriktig!

Anna har ju verkligen lyckats trampa i klaveret och bevisat att man inte som stockholmare är smartare än andra. Hennes system som landshövding för att anställa sina kompisar tyder ju inte på "smartness", snarast tvärtom. Fast, det är klart, om hon inte åkt fast så hade det ju varit "smart"?

Färdiga åsikter - helt gratis
Först anställde hon ju en kompis, Anna Borgs, på en helt nyinrättad tjänst som planeringschef. En tjänst som utlystes genom en liten lapp i Länsstyrelsens reception under några dagar. Som av en händelse var Anna Borgs den enda som råkade passera och se den nya utlysta tjänsten så hon blev den enda sökande.

Nästa kompis att få jobb var Gunnar Ekman som fick ett ytterst välbetalt uppdrag som organisationsutvecklare. Det uppdraget utannonserades inte alls. Men Anna Kinberg Batra tipsade mycket tydligt om att det var honom hon ville ha anställd. Tyvärr hade Anna Kinberg Batra strax innan deklarerat att det var sparkrav som gällde. Inga nyanställningar, förlängningar av tidsbegränsade anställningar osv utan speciell prövning var vad som gällde. Fast inga regler utan undantag, Gunnar Ekmans anställning med 90.000 kr/mån slank igenom utan den prövningen.

Man kan inte heller påstå att det blev någon besparing att sparka länsöverdirektören Åsa Ryding helt plötsligt. Hon fick 2,2 miljoner kronor för att lämna tjänsten. - "Jag respekterar dock landshövdingens önskan om att vilja gå vidare i sitt uppdrag med en annan länsöverdirektör." Jag vet inte om syftet var att ge Åsa Ryding skulden för underliga sätt att anställa personal? Eller hon protesterade kanske? Eller det handlade helt enkelt om att "personkemin" inte fungerade.

Hur som helst har Anna Kinberg Batra blivit en dyr landshövding. Vänskapskorruption kallar en del det. Men oberoende av detta så önskar jag dig en trevlig födelsedag. I morgon är det tillbaka till verkligheten.

Att stockholmare är smartare kan vi i varje fall avfärda!"

Läs:
Kinberg Batra verkar skylla på direktören. - Aftonbladet
Kinberg Batra: Det här blev inte bra. - Aftonbladet
Mejlen visar: Kinberg Batra handplockade vän. - Helsingborgs Dagblad
Ansvarskulturen som försvann. - Inga-Britt Ahlenius i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dödandet fortsätter.

För en kort tid sedan attackerade Israels militär det iranska konsulatet i Damaskus i Syrien. Ett antal personer dödades. Världen har väntat på det iranska svaret. För naturligtvis måste man svara på en oförrätt med en ännu större oförrätt. I morse kom det iranska svaret när ett antal missiler och drönare skickades mot militära anläggningar i Israel. Man skickade i varje fall inte stridsflyg/missiler mot israeliska diplomatiska beskickningar i andra länder. De flesta sköts ner (tydligen med hjälp av USA och Storbritannien), men en del nådde sina mål.

Jag ser att vår svenska utrikesminister Tobias Billström (M) fördömt den iranska attacken mot den israeliska militären. Jag kan inte minnas att jag såg något fördömande från Tobias Billström mot den israeliska attacken mot iranska diplomater i ett tredje land. Men jag kan ju ha missat det hela - eller kanske glömt det?

Hur som helst är det helt riktigt att fördöma båda attackerna. Det är den här typen av attacker som riskerar leda till en ytterligare upptrappning för att sedan sluta i en total katastrof. Nu väntar vi bara på ett israelisk svar som naturligtvis måste vara en ytterligare upptrappning. Jag noterar att USA gjort klart för Israel att man ska låta bli något sådant. Men tyvärr misstror jag Benjamin Netanyahus tålamod.

Jag läser att israeliska bosättare (som alltså enligt internationella lagar är illegala ockupanter) gått till attack mot en palestinsk by. Dom har misshandlat palestinier, tänt eld på bostäder och bilar och en ung palestinier har dödats. Det är dock oklart om det var bosättarna eller israeliska ockupationssoldater som dödade palestiniern. Som tydligen kastade sten på bosättarna som löpte amok i hans by. Anledningen till de illegala bosättarockupanternas attack var att en ung grabb som vallade får och som representerade de illegala markockupanterna var försvunnen. Han har senare hittats död.

Sedan Gazakriget inleddes har närmare 500 palestinier dödats på den av Israel ockuperade Västbanken. Dödstalen bland palestinier på Gazaremsan har passerat 33.000. För naturligtvis måste varje oförrätt hämnas med en ny oförrätt. Detta i en aldrig sinande cirkel av upptrappat våld.

Det står helt klart att om det ska finnas någon möjlighet till fred så måste Israel dra sig tillbaka från ockuperad och annekterad mark. Man har faktiskt inte rätt att ockupera grannländer. Det gäller både Ryssland i Ukraina och Israel i Syrien och det som ska utgöra en palestinsk stat. Det är dags för hela världssamfundet att göra detta klart för staten Israel.

NU!

Läs:
Iran attackerar Israel – militärbas träffad. - Helsingborgs Dagblad
Billström: Kan medföra allvarliga konsekvenser. - Aftonbladet
Våldsamt på Västbanken – israelisk tonåring död. - Skånska Dagbladet
West Bank: Body of Israeli shepherd, 14 found in West Bank. - BBC
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: