måndag 8 april 2024

Romernas internationella dag

» Jag ändrar nästan åsikt.

Det svenska systemet med nämndemän får ibland hård kritik. Jag tycker själv i princip att det är en god idé. Tanken bakom är att det ska finnas en folklig och medborgerlig insyn i rättsväsendet. Det är internationellt inget ovanligt system. I USA t.ex. har man ett jurysystem där i princip vem som helst kan lottas att delta i juryn. I Sverige har vi ett system där de politiska partierna nominerar nämndemän och tanken bakom detta är att det ska innebära att vi får ett genomsnittligt urval av svenskar.

Men min positiva grundtanke har fått sig en rejäl törn. Jag läser om den afghanska killen Hanif Jafari som efter en dom i Migrationsdomstolen nu riskerar att utvisas. Han kom till Sverige som 15-åring, och idag har han jobb och har (anser han) etablerat sig i Sverige med vänner och aktiviteter. Men Migrationsdomstolen tycker annorlunda. Ut med honom till den demokratiska välfärdsstaten Afghanistan!

Det som får mig att svikta i min support för nämndemannasystemet är den här domen. Den är utfärdad av 4 personer. En jurist och sedan tre nämndemän. Juristen tyckte att Hanif Jafari borde få uppehållstillstånd. Han ansåg att han uppfyllde de kriterier som krävdes. Men de tre nämndemännen var helt eniga om motsatsen. Ut med Hanif Jafari till Afghanistan. Det utmärkande för dessa tre nämndemän, förutom att dom var eniga om ett utvisningsbeslut, är att alla tre nominerats av Sverigedemokraterna! Till ett mål om uppehållstillstånd i Migrationsdomstolen har man alltså utsett tre representanter för ett rasistiskt parti som rent principiellt vill utvisa alla. Flera av nämndemännen - från Sverigedemokraterna alltså - har på sociala medier spritt material med krav på att i princip utvisa alla utlänningar.

Sven Tycker verkligen
Kan man inte förlora förtroendet för nämndemannasystemet av ett dylikt utslag?

Jag förutsätter att Hanif Jafari överklagar domen till Migrationsöverdomstolen och att han får prövningstillstånd där. Hanif och hans advokat protesterade redan innan domstolsförhandlingen mot den verklighet som gällde och menade att Hanif Jafari helt enkelt inte hade en rättvis chans.

Rätta till domen i Migrationsöverdomstolen!

Läs:
Afghansk man ska utvisas efter beslut av tre SD-nämndemän. - Dagens Arena
Afghansk man utvisas – alla nämndemän var från SD. - Omni
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Sju av åtta partier vill prioritera klimat och miljö inom EU.

Kan ni gissa vilket svenskt parti det är som inte vill prioritera klimat och miljö?

Jag ska vänta lite till med att avslöja det sensationella. Vi kan väl tänka på vädret t.ex. några minuter. Det är idag en riktigt skön vårdag här i Skåne. Solen skiner från en mer eller mindre klarblå himmel. Temperaturen ligger närmare 20 grader. Vitsipporna har redan slagit ut och jag är övertygad om att träden börjar bli rejält gröna. Det är en vidunderlig vårdag.

Nu ska jag avslöja sensationen. Det svenska politiska parti som inte vill prioritera miljö och klimat i EU är - Sverigedemokraterna! Det kunde ni inte gissa?

Läs:
Sju av åtta partier vill prioritera klimat och miljö inom EU. - Aktuell Hållbarhet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Banker = Girighet.

- "Bankerna stänger kontor och avskaffar kontanter för att öka sina vinster. Men de står vid sidan om och tittar på när de äldre blir lurade på sina besparingar."

Det är INTE jag som formulerat dessa kloka ord. Dom är inledningen på en debattartikel skriven av de båda journalisterna Anders Andersson och Sverker Olofsson. Det är helt enkelt dags för bankerna att ta sitt ansvar för att ha tvingat in sina kunder (allt från ungdomar till pensionärer) i ett digital samhälle som många helt enkelt inte behärskar.

Det är lätt att bli lurad, och det är lätt att bli utsatt för ett bedrägeri. Man bankerna tar inget som helst ansvar. Vi får helt enkelt, enligt bankernas sätt att se det, skylla oss själva som går på ett bedrägeri. Men, det går faktiskt för bankerna att göra något. Man kan införa fördröjningar av stora betalningar, kräva bekräftelser på olika sätt, vara misstänksamma på betalningar som inte stämmer med mönster och liknande. Låt mig ta mig själv som exempel.

1/ Jag har personligen varit utsatt för kortbedrägeri. Men, det var min egen kortutfärdare (Coop Medmera) som reagerade och stoppade det hela. Helt plötsligt en dag när jag var ute och gick ringde min telefon från min kortutgivare som frågade mig om jag var i Las Vegas. Jag blev naturligtvis något förundrad tills jag fick en förklaring. Någon försökte nämligen betala med mitt kort på ett spa i Las Vegas. Kortet blev spärrat, polisanmälan och jag kunde konstatera att kortuppgifterna uppenbarligen läckt från något ställe där jag använt kortet för betalning på nätet. Det hade hunnits göra några betalningar (både i USA och till Skånetrafikens app). Jag fick snabbt pengarna tillbaka och ett nytt kort. Det jag reagerade på då var Skånetrafikens totala ointresse av att berätta vad som mitt kort använts till och hjälp att spåra vems app som använt mitt kort. Men, jag var tacksam för snabb och tillförlitlig service från min kortutgivare.

2/ För mindre än ett år sedan fick jag plötsligt ett SMS som berättade att man upptäckt en underlig betalning från mitt kort och jag ombads kontakta kortutgivaren (Coop Medmera igen). Det fanns ett telefonnummer i SMS:et, men jag var misstänksam och letade fram rätt nummer (det var samma som i SMS:et) och ringde upp. Det visade sig då att jag plötsligt ville göra en större betalning som inte stämde med vad kortet normalt användes till. Det ska dock påpekas att betalningen var korrekt. Men jag var mycket tacksam för att man från kortutgivaren var misstänksam. Det går alltså att införa rutiner som reagerar om något udda händer.

3/ Jag har en son som är autistisk och som jag är God man för. Han har ett bankkort för att vi ska kunna göra inköp. Det handlar ju inte om mycket, handla mat, kanske kläder och någon gång "prylar" som en iPad, möbler osv. Helt plötsligt råkade jag upptäcka att det gjorts konstiga betalningar med kortet. Undersökning visade att det gjorts ett antal köp inne i TV-spel med kortet. Än en gång måste kortuppgifterna ha läckt från något ställe och säkerheten när det gällde spelbolaget verkade inte vara så stor. Det var inga krav på Bank-ID legitimering för att göra inköp för tusentals kronor. Och banken hade inte reagerat. Det fick bli spärr av kort, nytt kort, polisanmälan och även denna gång fick vi ganska snabbt pengarna tillbaka.

4/ Hur många har inte fått mystiska mail osv som berättar om pengar som ska betalas tillbaka, som måste betalas snarast för paket osv. För några dagar sedan berättade Försäkringskassan att jag skulle ha närmare 5.000 kronor tillbaka från dom. För en tid sedan fick jag ett mail som berättade att man filmat från min webbkamera vad jag sysslade med medans jag porrsurfade. Alla mejl av den här typen brukar jag kolla avsändaradressen. Låt mig säga att jag blir misstänksam om Försäkringskassan skickar mejl från Uzbekistan, om Polischefen har en epostadress i Thailand osv. Den där webbkameran som jag skulle ha till min dator har jag fortfarande inte lyckats hitta. Men, jag blir inte förvånad om många äldre som kanske är osäkra går på alla bluffar. DÅ är det viktigt att bankerna ha rutiner som stoppar eller betalar tillbaka.

Men, det har man inte. Det skulle nämligen kosta, och skulle man införa extra säkerhetsåtgärder skulle det bli krångligare och ta längre tid och då blir det inte lika attraktivt att lura in oss i det digital. Det finns ju risk att miljardvinsterna krymper lite! Det får inte kosta banken. Det får kunderna själva lösa! Banker och Girighet är två företeelser som lever i symbios.

Läs:
Bankerna tar inte ansvar när äldre blir lurade. - Svenska Dagbladet debatt
Banksatsning mot bedrägerier sågas: Respektlöst. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: