lördag 13 april 2024

Lördagen (inte fredagen) den trettonde

» Effekter av ett NATO-medlemskap.

Att krigshetsarna nu äntligen fått sina drömmar uppfyllda och Sverige efter hundratals år av framgångsrik alliansfrihet nu blivit medlem av en militär allians får ju konsekvenser för oss. Och jag ska erkänna, dom blir både positiva och negativa.

Låt oss därför börja med en positiv effekt. Med största sannolikhet så kräver NATO stora investeringar i järnvägsnätet. Investeringar som våra styrande politiker inte velat göra tidigare, men nu säger NATO ifrån så då blir man ju så illa tvungna. Och det är ju bra! Vårt stolta fosterland styrs ju nu av en liten minoritetsregering som bland de första åtgärderna man genomförde var att slopa beslutade och planerade järnvägsinvesteringar. Nu får man tänka om och hosta upp rejält med slantar för stora järnvägsinvesteringar.

Medlemskapet skapar helt plötsligt ett budgetutrymme för enorma investeringar i militären. Ett budgetutrymme som absolut inte fanns för några andra investeringar tidigare. Nu finns det plötsligt hundratals miljarder tillgängliga, slantar som absolut inte fanns tidigare.

Tydligen har risken för fientliga attacker ökat genom medlemskapet eftersom man på flera orter där det finns militära anläggningar nu måste flytta olika verksamheter (som förskolor osv) som ligger för nära dessa militära anläggningar. Motivet är att risken för attacker mot dessa militära anläggningar (som flygflottiljer osv) genom medlemskapet ökat och riskerna därmed ökar för att olika offentliga anläggningar i grannskapet skulle kunna drabbas. Jag som trodde att riskerna skulle minska!

Militärindustrin gnuggar händerna av förtjusning. Behovet av allt från stridsflygplan, stridsfordon, krigsskepp, ammunition osv räknar man med ska öka rejält. Förhoppningen är nog bland dessa företag också att medlemskapet ska öka deras möjligheter att exportera till andra medlemsstater. Fast det finns ju en risk också! Det har från flera olika håll nu framförts att när vi nu inte är alliansfria utan medlem av en militärallians så finns det ju ingen anledning att ta fram vår egen militära utrustning. Vi kan ju köpa (förhoppningsvis billigare) det som erbjuds från andra länder i denna militära allians. Varför ska vi ge Saab i uppdrag att ta fram ett nytt stridsflygplan efter Gripen när vi lika gärna kan köpa ett amerikanskt plan? Lägg ner Saab! Samma kan sägas om Hägglunds osv. Kanske ska vi inte bara se den ena sidan av effekterna?

Att vi plötsligt köpte den turkiska definitionen av vem som är terrorist (dvs alla kurder) och inte bara politiker som arbetar för att kurder (precis som t.ex. judar...) ska få en egen stat var ju en snabb effekt av de politiska eftergifterna vi var villiga att göra för att krypa på knä för Mr Erdogan of Turkey.

Jag ser att SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) ställer krav på försämrade avtal för anställda i kommuner och regioner. Man vill försämra regler för t.ex. återhämtning, arbetstid, övertid och arbetsmiljö rent allmänt osv. Motivet enligt SKR lyder ordagrant: - "Skälet är bland annat pågående utredningar kring samhällets beredskapsfunktioner med koppling till arbetstid som sker med anledning av Sveriges inträde i Nato." Avskaffande av alliansfriheten och anslutningen till en militärallians får effekter på många områden.

Miljöreglerna för sådant som testskjutningar av ammunition, militärövningar osv försämras. Det blir helt enkelt fritt fram för militärindustri och militär rent allmänt att göra som dom vill utan att ta hänsyn till effekterna på miljön och omgivningen.

Vi har fått nya lagar och regler som reglerar medias rätt att publicera uppgifter som kan skada Sveriges relationer till andra stater eller t.ex. NATO. Lagar som redan har fått t.ex. SVT har hålla inne med flera avslöjanden av missförhållanden eftersom man riskerar att begå en brottslig handling om man publicerar sanningen.

Sedan har vi då det s.k. DCA-avtalet. Defence Cooperation Agreement. Det är ett avtal som Sverige tecknar med USA och som ger den amerikanska militären fri tillgång till 17 svenska militära anläggningar. Dom behöver inte berätta vad dom gör där, vad dom lagrar där eller hur länge dom tänker stanna där. Det finns inga begränsningar om vad som får placeras där. T.ex. kärnvapen är fritt fram utan att berätta. Till detta ska amerikansk militär personal inte omfattas av svenska lagar. Dom kan, i princip, göra som dom vill. Svensk lag gäller inte dom! Man kan väl ungefär likställa det med en ockupation? Men vi skriver ju på helt frivilligt så det blir ju onödigt.

För övrigt så gäller fortfarande att det är tveksamt om ett svenskt NATO-medlemskap ökar den svenska säkerheten, eller om det kanske snarast ökar risken för att Sverige blir ett militärt mål.

Non Violence

Kanske ska jag tipsa om ett medlemskap i Svenska Freds! Svenska Freds och Skiljedomsföreningen. Antalet medlemmar har ökat kraftigt på senare tid. Någon som inte förstår varför?

Läs:
Det är absurt att Sverige ska bygga stridsflyg. - Expressen
Saab stiger – storbank tror på orderlyft efter Natomedlemskap. - Dagens Industri
Försvarsmakten behöver frihet att fatta de beslut som krävs. - Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare på DN Debatt
Avtal om försvarssamarbete med USA (DCA). - Svenska Brunblå sörjan
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: