lördag 6 april 2024

Visa sanningar

» Kärnkraftdrömmar möter Slantarna och Verkligheten.

Jag läser en lång artikel i Svenska Dagbladet som berättar att kärnkraftskramarna i Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna börjar bli lite otåliga med Moderaterna i allmänhet och finansminister Elisabeth Svantesson i synnerhet. Det händer ju inget trots löftena om i varje fall 10 nya kärnkraftverk i drift till 2045. Ska man lyckas med det så gäller det att sätta fart. Helst skulle man satt fart redan igår och det lär ändå inte hinnas med.

Hur som helst handlar det nog om att Elisabeth Svantesson trots allt känner ett visst ansvar för att budgeten ska kunna gå ihop i slutändan. Vattenfall ska ju bedriva sin verksamhet enligt kommersiella principer. Det ska alltså gå ihop i slutändan. Att investera i kärnkraft går inte ihop i slutändan! Det fordras olika former av subventioner från skattebetalarna för att det inte ska blinka röda varningssignaler.

Vattenfall blev rejält brända när man investerade i holländska Nuon som kostade bolaget uppskattningsvis 50 miljarder. Maud Olofsson som låg bakom investeringen vägrade att ens infinna sig i Konstitutionsutskottet för att förklara varför.

Som man skriver i artikeln. Det handlar inte bara om att driva reaktorerna med företagsekonomiska kalkyler i kanske 60-80 år. Man ska först bygga dom. I princip alla kärnkraftsbyggen har kalkyler som skenar och tidsperspektiv som växer. Det kostar helt enkelt mångdubbelt mer än kalkylerat. Sedan ska man riva den radioaktiva anläggningen och ta hand om det radioaktiva avfallet. Det är en kalkyl som ska hålla i 100 år! Det går inte ihop!

Regeringen utlovade krediter på 400 miljarder till de som ville bygga ny kärnkraft. Ingen anmälde intresse! Nu måste man helt enkelt garantera ett pris. Ett pris som ligger långt över det pris som kommer att kunna tas ut baserat på kostnaderna för andra energislag. Att bygga ny kärnkraft kommer att bli dyrt för skattebetalarna. Eller för elkonsumenterna!

Artikeln har ett litet räkneexempel. De två nya kärnkraftsreaktorer som just nu håller på att byggas i Storbritannien är nu uppe i en kostnad som motsvarar halva den svenska statsbudgeten. Lägg till att byggena är kraftigt försenade - som vanligt. Om vi ska bygga 10 nya reaktorer så motsvarar alltså kostnaden fem hela svenska statsbudgetar!

Lägg ner projektet! Jag måste erkänna att Elisabeth Svantesson stiger i graderna.

Läs:
Källor: Finansdepartementet bromsar ny kärnkraft. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dom där smarta stockholmarna.

Den gamla moderatledaren Anna Kinberg Batra har fått en flygande start på sitt uppdrag som landshövding i Stockholm. Uppenbart är att hon lyder devisen att all publicitet är god publicitet. Att plocka in kompisarna till välbetalda jobb i residenset verkar vara en del av arbetsuppgifterna som landshövding.

- "Stockholmare är smartare än lantisar."

Jag gissar att "Vänskapskorruption" ingår i begreppet att vara smart! Jag har ju tidigare tyckt till om det faktum att moderatkompisen Anna Borgs fick en helt nyinrättad tjänst som planeringschef. Som av en tillfällighet var hon enda sökande till tjänsten. Som utannonserades med en liten lapp på anslagstavlan i receptionen under några dagar.

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra och Anna Borgs för att få en kommentar till det något udda anställningsförfarandet. Men dom verkar inte villiga att prata med Aftonbladet. All publicitet är god publicitet är uppenbarligen inte alltid giltigt. Jag såg att Aftonbladets reporter satt upp en liten lapp i receptionen för att försöka få kontakt med de båda Annorna. Än så länge utsiktslöst.

Hur som helst ser jag att det var inte det enda lite udda anställningsförfarandet på Länsstyrelsen under Anna Kinberg Batra. Även en annan gammal kompis till Anna Kinberg Batra har fått jobb på Länsstyrelsen i Stockholm. Managementkonsulten Gunnar Ekman rekryterades så sent som i februari till Länsstyrelsen i Stockholm. Hans titel är organisationsutvecklare och med sin månadslön på 90.000 är han en av de högst betalda på myndigheten. Den tjänsten var överhuvudtaget inte alls utannonserad så det var kanske inte så konstigt att Gunnar Ekman inte hade någon konkurrens när han anställdes. Håll med om att det är spännande!

- "Stockholmare är smartare än lantisar."

Man ska visa solidaritet med sina medmänniskor och Moderater tar hand om sina vänner!

Läs:
Kinberg Batra anställde managementkonsult – för 90 000 i månaden. - Aftonbladet
Här hänger Aftonbladet upp en egen lapp i receptionen. - Aftonbladet
Vänskapskorruption är ordet – Kinberg Batra. - Ingvar Persson i Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: