fredag 12 april 2024

Är det synd om dom

» Stackars Ebba.

Det kan i dessa tider inte vara lätt att vara kärnkraftskramare - som Ebba Busch och hennes vänner i Sverigedemokraterna osv. Det ena avslöjandet efter det andra berättar att deras drömmar om en massiv utbyggnad av kärnkraften i Sverige är just det - bara drömmar.

- "Det finns inte någon befintlig kärnreaktorbyggare som skulle vara i stånd att bygga en kärnreaktor i Sverige under de närmaste 10, 15 eller 20 åren."

Så sågar kärnkraftsexperten Mycle Schneider de svenska drömmarna om en massiv kärnkraftsutbyggnad. Så beskriver Mycle Schneider läget i den årliga luntan World Nuclear Industry Status Report. Som expert sågar han Ebba Buschs drömmar jäms med fotknölarna.

Som han påpekar så finns det i världen fem bolag som bygger kärnkraft. Ryska Rosatom, kinesiska CGN, franska EDF, amerikanska Westinghouse och sydkoreanska Kepco. De ryska och kinesiska bolagen är överhuvudtaget inte aktuella för att bygga i Sverige. De övriga tre från USA, Frankrike och Sydkorea har alla för tillfället enorma problem och skulle inte ge sig på något nytt projekt i Sverige.

Franska EDF bygger just nu två anläggningar, Hinkley Point C i Storbritannien, och Flamanville 3 i Frankrike. Alla dras med enorma förseningar och skenande kostnader. Franska staten har fått rädda bolaget och man ger sig inte på några nya projekt.

Amerikanska Westinghouse har också drabbats av enorma kostnadsstegringar och ett projekt i South Carolina fick helt enkelt avbrytas och har blivit en rejäl skandal.

Den Brunblå sörja som bestämmer
Koreanska Kepco bygger fyra reaktorer i Förenade Arabemiraten. Projekt som blivit rejält försenade och där men helt enkelt inte vågat publicera kostnaderna. Dom hålls hemliga!

Nä, kära Ebba, ge upp drömmarna!

- "Det finns ingen som kan bygga kärnkraft i Sverige."

Läs:
Kärnkraftsexpert: Ingen kan bygga i Sverige. - Svenska Dagbladet
World Nuclear Industry Status Report 2023. - World Nuclear Industry Status Report
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Stackars Romina.

Jag ser att nu sågar även Naturvårdsverket den Brunblå sörjans miljö- och klimatpolitik. Det finns inte en chans att Sverige kommer att kunna uppnå varken de kortsiktiga eller långsiktiga målen när det gäller klimatpolitiken. De beslut som har fattats och de beslut som är planerade att fattas leder inte alls till att några miljö- eller klimatmål kommer att uppnås. Tvärtom!

Det är bara några veckor sedan som det Klimatpolitiska rådet kommit fram till exakt samma sak. Den miljö- och klimatpolitik som vår Brunblå sörja driver är helt enkelt en katastrof för klimatpolitiken. Anledningen är naturligtvis det faktum att det är Sverigedemokraterna som styr över miljö- och klimatpolitik i vår regering helt i enlighet med Tidöavtalet. Sverigedemokraterna tror helt enkelt inte på att vi har någon miljö- eller klimatkris. Alltså behöver det inte uppnås några mål heller.

SVT har bett om en intervju med vår Klimat- och Miljöminister Romina Pourmokhtari. Hon tackade Nej! Hon vågar väl inte?

Låt mig ta ett exempel på Sverigedemokraternas ointresse, eller snarast motstånd, vad det gäller miljö- och klimatpolitik. Jag var på möte med Kommunstyrelsen här i Åstorp igår. Ett av ärendena handlade om en uppföljning av hur väl kommunen uppnår de mål vi har satt upp. Ett område där det lyser rejält rött är miljömål. Bland annat har Åstorps kommun generellt enormt liten andel fossilfria fordon. Om jag inte minns fel handlar det om 16% av kommunens fordon, vilket jämfört med andra kommuner i Sverige och målen är enormt lågt. De sverigedemokratiska ledamöterna var dock främst oroliga över att kommunen skulle skaffa fler elfordon. Åstorp styrs av en majoritet bestående av SD + M + KD.

Läs:
Klimatmålen nås inte med befintliga beslut och åtgärder. - Naturvårdsverket
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: