måndag 27 februari 2023

Vilka är på fel väg?

» Ja, det kan man undra.

Dagens stora skratt fick jag när jag i dagens Aftonbladet läste en debattartikel från ett par fossilkramande sverigedemokrater. Det är SD:s antimiljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen och en Johan Nissinen som tydligen ska vara Europaparlamentariker för SD. Rubriken har dom satt till: - "Sverige måste stoppa förbudet av bensinbilar."

Nu är ju rubriken i enlighet med sedvanlig SD-manér lite väl hårdraget. Vad det handlar om är att EU-Parlamentet i mer eller mindre total enighet (ja, då förutom Sverigedemokraterna och några andra klimatförnekare) beslutat att om nästan 15 år, dvs från 2035, så ska det vara slut med nyförsäljning av bensin- och dieselbilar. Den "Kapitalism- och teknikskeptiska majoriteten" som dom uttrycker det. Nu tror jag faktiskt att om knappt 15 år så har marknaden gjort att det i princip inte säljs några bensindrivna personbilar. Marknaden i sig har gjort att tills dess finns det inte några sådana att köpa på marknaden. Jag tror faktiskt att den "Kapitalism- och teknikskeptiska majoriteten" i EU-Parlamentet har förstått Marknaden mycket bättre än dessa klimatförnekande politiska töntar. Det hjälper inte att använda ord som "voodooideologi" och liknande. Väx upp Martin!

Men, vi lever i Sverige faktiskt med ett styre som satsar stort på miljösskadlighet. Medan resten av Europa (och världen) satsar stort på en utbyggnad att järnvägar för snabba tåg mellan huvudstäder osv så har vi ju fått en Brunblå sörja till regering som sätter stopp för sådana investeringar i Sverige. Dagens regering domineras helt enkelt av fega miljöskeptiker som inte är villiga till investeringar. Jag skulle nästan kunna använda Martin och Johans uttryck "kapitalism- och teknikskeptiska" om dagens regering. Man håller fast vid det gamla istället för att vilja satsa framåt. Läs här nedan två tankar i rätt riktning som vår Brunblå sörja struntar i.

Sam sagt, istället för att se framåt håller dagens styre fast vid gammal miljöskadlig teknik. Så har nu regering beslutat att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. Något som utlovats för många årtionden sedan. Och som setts fram emot av kommunen som vill bygga bostäder på marken och hos de som bor i bostäder runt flygplatsen och vill slippa höra den. Däremot har alltså regeringen förespeglat att fördubbla bidragen till flygresenärerna så att dessa slipper betala för sig vad det kostar att flyga. Trots att flyget redan är skattegynnat jämfört med andra färdmedel ska alltså bidragen till olönsamma flygplatser fördubblas. Flygplatser som alltså är förlustmaskiner eftersom de som flyger inte vill betala kostnaderna. Stoppa bidragssamhället brukar dom säga! Men det gäller tydligen inte bidragssamhället som subventionerar affärsflyget?

Sven Tycker alltid något bra

Läs:
Sverige måste stoppa förbudet av bensinbilar. - Aftonbladet debatt
Medan EU-tågen går står Sverige kvar på perrongen. - Helsingborgs Dagblad huvudledare
Bygg nya stambanor och planera för äkta höghastighetståg. - Ny teknik debatt
Regeringen stoppar avvecklingen av Bromma flygplats. - Dagens juridik

Inga kommentarer: