måndag 6 februari 2023

Kommande elkris

» Vad gör Ebba?

Det är dags för dagens Brunblå sörja med Ebba Busch i spetsen att släppa fixeringen vid ny kärnkraft! Jag såg ett inslag i SVT:s Rapport igår där de stora elkonsumenterna i norra Sverige tillsammans med elindustrin börjar bli oroliga. Vi har ingen elkris idag, Sverige har gott om elström. Vi är som sagts tidigare Europas största exportör av elström idag. Det är först och främst Sverige som räddar våra grannländer från en elkris.

Glad vind producerar elström billigt
Men, behoven i Sverige ökar snabbt. Vi måste inom några år kraftigt öka vår elproduktion. Och på kort sikt finns inget annat alternativ än vindkraft - på land. Något som stoppas och bromsas av en trög tillståndsprocess och högerstyrda kommuner som ser ny vindkraft som en konkurrent till kärnkraft och därför stoppar man ny vindkraft i kommunerna.

På kort sikt är landbaserad vindkraft enda alternativet som kan ge oss den elproduktion som vi kommer att behöva. På medellång sikt är det havsbaserad vindkraft som kan ge oss tillräckligt med ny elproduktion. Men dom projekten stoppas också. Det är först på lång sikt som ny kärnkraft kan ha möjlighet att ge oss ny elproduktion. Om vi nu vill ha kärnkraft? Då krävs det egen uranbrytning och anrikning av uranet. Vill vi ha denna miljövidriga verksamhet i Sverige? Det krävs också nya lösningar på avfallet. Fast det har vi ju 100.000 år på oss för?

Så sätt igång Ebba! Släpp fixeringen vid kärnkraft. Det är INTE lösningen. Apropå ny kärnkraft såg jag att finska Olkiluoto 3 som skulle vara färdig 2009 nu fått skjuta på start igen. Just nu står den helt stilla. Senaste budet är någon gång till våren!

I Dagens Industri skriver företrädare för Hyresgästföreningen och Villaägarna en gemensam debattartikel där dom båda kräver ett nytt system för prissättningen av elström. Vad man kallar "Sverigepriser". Något som vår Brunblå sörja vid makten säger Nej till. Troligtvis vill man inte riskera att elpriserna sjunker. Det skulle nämligen innebära på sikt att ny kärnkraft helt enkelt inte blir lönsam. Kostnaden för att producera ny elström med ny kärnkraft är helt enkelt så hög att det skulle inte gå att få lönsamhet om priserna sjunker och utan att med skattepengar subventionera kärnkraften.

Läs:
Industrisatsning i norr hotas av långsam vindkraftsutbyggnad – risk för elbrist 2027. - SVT
Industrins elbehov kan öka snabbt – behov av snabb vindkraftsutbyggnad. - Tidningen Syre
Busch lovar snabbare tillstånd för vindkraft: Upp till bevis. - Ny Teknik
Nya finska reaktorn i full drift först i mitten av mars. - Ny Teknik
Debatt: Det är dags för en ny prissättningsmodell på el. - Dagens Industri debatt
Den nya industrin behöver politiker som kan räkna. - Tomas Kåberger ledare Dagens ETC

Inga kommentarer: