fredag 3 februari 2023

Om att avslöja vad man står för

» Nu vet vi.

Jag läser att chefredaktören på Di, Peter Fellman, hälsar PM Nilsson välkommen tillbaka till Dagens Industri. - "Vi kan inte ha ett samhälle där ingen får göra något fel". På den punkten kan vi väl alla hålla med. Det är bra att veta att Dagens Industri står upp för rätten till Civil olydnad. Dvs rätten att ta sig rätten att bryta mot lagar som man anser vara fel. För det är ju det som frågan handlar om. PM Nilsson anser att det förbud mot ålfiske som vi har är fel. Alltså tar han sig rätten att bryta mot den lagen och fiskar den akut utrotningshotade ålen. Och detta faktiskt inte en gång, utan han har ju skrutit om sitt ålfiske flera gånger på sociala medier. Han anser helt enkelt att förbudet mot att fiska ål för att rädda den kvar är felaktigt så han tar sig rätten att fiska.

En slingrande ål
Men, det är som sagt bra att veta att Dagens Industri ställer upp för rätten till Civil olydnad. Jag förutsätter att Dagens Industri också ställer upp för rätten att t.ex. stoppa skogsavverkning som man anser vara skadlig för naturen. Stoppa flyg genom att ställa sig i vägen. Gömma flyktingar som fått Nej på sina asylansökningar. Listan kan göras lång, och det gläder mig att Dagens Industri ställer upp för rätten till Civil olydnad.

Fast det är ju så att de flesta som använder Civil olydnad brukar erkänna detta. Vilket ju PM Nilsson in i det längsta försökte förneka sitt brott. Han har inte ens bett om förlåtelse för brottet, han har bara bett om förlåtelse för det merarbete han förorsakat. Du är en verklig förkämpe för rätten till Civil olydnad PM Nilsson. Jag förväntar mig att din första ledarartikel i Dagens Industri när du återvänder kommer att handla om just detta. Att du går ut till försvar för de som stoppar skogsavverkningar, stoppar bilar och flyg allt för att kämpa för vår miljö. Hur blir det PM Nilsson?

Och så något helt annat.

Vår Brunblå regerings intresse för miljöfrågor har ju ifrågasatts av många. Ett bevis för att vi som hävdar att intresset ligger på 0,2 på en femgradig skala är det faktum att regeringen i den nya budgeten helt har dragit in bidragen för att bekämpa invasiva arter. Det handlar om växter och djur som inte ska finnas i Sverige, men som t.ex. planterats in eller på andra sätt kommit hit och nu riskerar att helt förstöra möjligheterna för andra arter att leva. En sådan är Jättelokan som är pampig och fin. Men den tar död på allt annat. Den har importerats en gång just för att den är så fin. Vad man inte var medveten om var att den sprider sig enormt och tar död på annat. Dessutom är den giftig. Alltså görs allt man kan för att få bort den. Något som är svårt och tidsödande. Det statliga anslaget för att bekämpa invasiva arter slopas dock helt i den nya Brunblå budgeten. Andra invasiva arter är t.ex. Mördarsnigeln och Signalkräftan. Arter som riskerar att utrota de som finns naturligt i Sverige. Bra tänkt Uffe, Ebba och Johan - och Jimmie!

Slutligen såg jag att vår gamla moderatledare Anna Kinberg Batra nu ska bli landshövding i Stockholms län. Det är ju tur att det är i Stockholm och inte ute bland idioterna på landsorten som hon får bli landshövding. - "Stockholmare är smartare än lantisar".

Läs:
Peter Fellman vill att PM Nilsson återvänder till Di: Man måste kunna göra fel ibland. - Dagens Media
Noll kronor för att bekämpa invasiva arter – Riskabelt. - Landets Fria Tidning
Invasiva arter ökar – i takt med ett varmare klimat. - Landets Fria Tidning
Kinberg Batra ny landshövding i Stockholms län. - SVT
Stockholmare är smartare än lantisar. - Anna Kinberg Batra

Inga kommentarer: