onsdag 22 februari 2023

Om farliga rovdjur

» Som varg, lodjur och människan.

Av medierapporteringen är vi tydligen möjligen på väg att få ett vargrevir på Söderåsen. Vi får råd på hur vi ska göra om vi möter en varg. Själv vet jag inte om jag skulle börja hoppa och skrika. Jag skulle nog snarast sakta och så tyst som möjligt få fram mobilen för att ta en bild och sedan låta vargen fortsätta sin vandring. Dvs på samma sätt som jag gör de gånger jag stöter på en vildsvinsflock som passerar på skogsvägen framför mig. Jag undviker nog helst att reta upp vildsvinen. Jag är mer rädd för ett vildsvin än för en varg. Mest rädd är jag nog dock när jag på mina joggingturer i skogen möter en större lösspringande hund. Oftast kommer det en ägare 100 meter bakom. Men, om det nu blivit ett vargrevir uppe på åsen så kanske inte hundägaren ska ha sin hund springande så fritt i fortsättningen.

Hur som helst har väl årets vargjakt precis avslutats. Eller vargslakt som en del snarast använder som epitet. Svenskar med naturintresse (undantaget jägare) tycker att det fick skjutas alldeles för många vargar. Även i andra länder som har mycket fler vargar än vi har i Sverige undrade vad vi sysslade med. Men dom har inte riktigt förstått vilket inflytande den svenska jägarkåren har på svenska politiker. Vargen är en svår konkurrent om viltet för jägaren så dom vill helst bli av med dom. Och alla vi andra kommer ju ihåg från sagoboken hur hemsk vargen är så vi håller med jägarna.

Hur som helst fanns det tydligen inte så många vargar som man trodde. Det blev inte så många vargar skjutna av jägarkåren som dom hade tillstånd till. Och jag tror inte att detta beror på att jägarna inte ville skjuta. Så det beror nog på att man inte lyckades hitta tillräckligt många att skjuta / slakta.

Lodjur
Nu är det istället dags för lodjursjakt. Av de uppskattningsvis 1.440 lodjur som finns i Sverige ska nu 201 få skjutas / slaktas. Egentligen är lodjuret fridlyst, det finns inte så många av detta stiliga kattdjur i vårt land. Men jägarna måste ju få avsättning för all ammunition dom köpt. För att inte tala om att få en ny jakttrofé. Förra året var det tydligen närmare 200 utländska troféjägare som åkte till Sverige för nöjet att få försöka sätta en kula i ett exemplar Europas största kattdjur.

Hur som helst är människan fortfarande det största rovdjuret i vår natur! Och detta säger jag inte som kritik av människan. Människan har i alla tider varit ett rovdjur, det är bara för oss att acceptera detta. Precis som vargen och lodjuret och.....

Läs:
Söderåsen kan vara nytt vargrevir. - Helsingborgs Dagblad
201 lodjur får skjutas i år. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: