lördag 11 februari 2023

Några korta tankar

» Jag bjuder på det helt gratis.

I. Det svenska klassamhället. Jag såg att Sverige nu passerat Ryssland och ligger överst i världstoppen. Vad jag syftar på? Jo, i inget annat land i världen äger landets dollarmiljonärer en större andel av landets BNP än i just Sverige. Pensionärer fryser för att man inte har råd med uppvärmning och ensamstående mammor har inte råd med mat så barnen är vrålhungriga när dom kommer till skolan på måndagen och äter upp sig på fredagen. Samtidigt sätter försäljningen av Ferrari och exklusiva klockor nya rekord. För visst är det en medveten politik som fört oss hit. Vi har avskaffat alla former av beskattning på förmögenheter och tillgångar samtidigt som beskattningen av stora arbetsfria kapitalinkomster är mycket lägre än beskattningen av arbetsinkomster. Vi kan förstå varför Ebba Busch förtvivlat vill hemlighålla vilka som får högsta elprisstöd. Det lär ju inte gå till några gamla pensionärer utan till just dollarmiljonärernas lyxvillor.

II. Vem det är som styr. Jag såg en liten intervju med vår utrikesminister Tobias Billström. Dagens Nyheter har fått följa med när han tar regeringens eget lilla jetplan för ett kort besök i Lettland. Apropå den turkiska despoten Mr Erdogan of Turkeys vägran att släppa in Sverige i NATO konstaterar Tobias Billström: - "Den turkiska reaktionen ser jag som naturlig, med tanke på den utveckling vi haft de senaste veckorna. Nu får vi helt enkelt ta en paus." Den säger en hel del, men innehåller också ett mycket intelligent konstaterande: - "Nu får vi helt enkelt ta en paus." Helt rätt konstaterat! Nu får faktiskt NATO ta ansvar för den här processen. Som jag sagt många gånger nu, det är NATO som behöver Sverige och Finland mer än vi behöver NATO.

Sven Tycker alltid något
III. Har du berättat det för SD? I samma intervju görs en tillbakablick till Tobias Billström när han som ung skrev ett brev till Påven i Rom och sökte pengar för att renovera gymnasieskolans aula där han gick, Malmö Latinskola. Skolan grundades av påve Innocentius VII på 1400-talet. Om det nu finns några oskyldiga påvar? Hur som helst fick visst skolan ett mindre bidrag på motsvarande omkring 100.000 kronor. Jag undrar om han berättat detta för sina nära vänner inom Sverigedemokraterna? Dom vill ju förbjuda bidrag från utlandet till t.ex. moskéer. Om det förbudet också skulle innebära förbud för påven att bidra till skolor i Sverige, eller att svenska församlingar skulle förbjudas bidra till kyrkor i utlandet vet jag inte. Det kanske bara riktar sig mot muslimer?

IV. Den skräckinjagande vargen. Vi har ju haft en intensiv debatt i Sverige om den hetsjakt / slakt av varg som just nu genomförts. Bland jägarkåren är hatet mot vargen som riskerar att vara en konkurrent om jaktbytet stort. Och vi har samtidigt en stor rädsla för vargen. En rädsla som verkligen bygger på sagor och myter. I lokaltidningen läser jag den hårresande berättelsen om när Maria stod öga mot öga med en varg i Skåne. När vargen stod en dryg meter bort hörde jag hur den morrade. I samma tidning läser jag om den uppenbarligen folkilskna malinois-hunden som attackerade flera barn sedan den rymt från trädgården där den var bunden. Efter bitattacken mot sonen: Han vill fortfarande ha en egen hund. Vi ska kanske ha skyddsjakt på stora hundar istället för på vargar? Jag vill poängtera att jag är själv inte hundrädd. Min syster har "alltid" haft hund så jag har vuxit upp med hund. Jag har blivit hundbiten flera gånger - och det har varit mitt fel, inte hundens. Men är jag i skogen och springer en runda blir jag lite orolig om jag möter en lös hund. Jag blir nog mer rädd då än om jag mött en varg. Den hade blivit rädd för mig, det blir inte hunden. Tyvärr kan man möta lösa hundar då och då där ägaren kommer 50 meter bakom och liknande. Tyvärr har jag aldrig fått se en varg. Vildsvin och hjortar däremot lite då och då. Och som sagt hundar och hästar.

V. Svensk energimix. Jag läser en notis i Dagens Nyheter som berättar att vår Brunblå regering ska styra statliga Vattenfall till att satsa mer på kärnkraft. Tydligen ska just kärnkraft subventioneras. Det behövs tydligen för att kalkylen ska gå ihop. Nu ska Ebba Busch, Romina Pourmokhtari och en representant för SD tillsammans med Elisabeth Svantesson lägga upp riktlinjerna. Det är uppenbart att man insett att kärnkraften inte klarar sig på företagsekonomiska kalkyler. - "Eftersom staten och skattebetalarna äger bolaget så har vi också möjlighet att styra." Kanske kan vi påminna om en debattartikel som Jimmie Åkesson, Jessica Stegrud och Tobias Andersson skriver där dom oroas för LKAB:s och SSAB:s planer på fossilfri stål. Det kan ju kräva byggande av vindkraft! Något samband tror ni?

Det blev inget sex idag. Vilket väl en del känner sig trygga med. Som vanligt vill jag inte såra vår SD-läsare genom att använda arabiska siffror. Det får bli gamla hederliga romerska sådana.

Inga kommentarer: