måndag 20 februari 2023

Parodin NATO-förhandlingarna

» Man kan skratta för mindre.

Mr Erdogan of Turkeys utpressning mot Sverige (och i viss mån Finland) och även hela övriga NATO har förvandlat förhandlingarna om NATO-medlemskapet till en parodi. Svenska politikers agerande har sedan förvärrat hela situationen ytterligare.

Bland de senaste uppgifterna i denna tråkiga (men egentligen ganska komiska) följetong är uppgifter från Turkiet om att man där nu är beredda på att släppa in Finland men vill avvakta med att släppa in Sverige.

Om detta också gäller Ungern (som ju inte heller röstat för det svenska och finska medlemskapet) framgår inte av nyhetsrapporteringen. Hur som helst verkar NATO (representerade av Jens Stoltenberg) acceptera detta. Från NATO räknar man med att både Sverige och Finland bli medlemmar så småningom och att det då inte gör så mycket om Finland kommer med några månader tidigare än Sverige.

Ulf Kristersson verkar dock inte alls ställa upp på det resonemanget. Av hans reaktioner på spekulationerna om att Finland går före Sverige tyder på att han tycker detta vore närmast en skandal. Hur man nu ska tolka detta? Han verkar tycka att detta innebär att Finland lämnar Sverige i sticket. Både Sverige och Finland är ju i praktiken i princip redan medlemmar. Det som återstår är det formella papperet där vi bara väntar på att Turkiet (och Ungern) ska få tummarna ur rö-en.

Nu verkar det som om man från USA reagerat på tongångarna från Turkiet om att vilja splittra Sverige och Finland. Det tog bara några dagar från de första uppgifterna från Turkiet tills man från Turkiet gjorde klart att man var beredda på nya förhandlingar med Sverige (och Finland). Gissningsvis har man från Washington skickat ett budskap med innehållet: - "Nu lyder ni omedelbart och slutar tramsa annars ska ni få se på f-n!"

Jag vill upprepa min tidigare ståndpunkt. Ett svenskt och finskt medlemskap i NATO är av största vikt för NATO:s styrka. Medlemskapet från Sverige och Finland är mycket viktigare för NATO:s säkerhet än vad samma medlemskap är för Sveriges och Finlands säkerhet. Alltså är det av största intresse för NATO att ge Mr Erdogan of Turkey en rejäl spark i de bakre regionerna.

Vårt lilla hörn av vår glob

Inga kommentarer: