tisdag 21 februari 2023

Kalabaliken i Klippan

» Dagens sverigedumokrater.

I min hemkommun Åstorps grannkommun Klippan har den politiska utvecklingen verkligen blivit lite av "Kalabaliken i Klippan". Efter valet kom först Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern överens om att skapa ett majoritetsstyre. Men, en moderat (Anna Andresen heter hon) valde att hoppa av den överenskommelsen och valde att istället liera sig med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala Vår Framtid mot att hon fick bli kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid.

Ett tag hotades Anna Andresen av uteslutning ur Moderaterna eftersom hon röstat emot partilinjen och lierat sig med andra partier. Slutet på det hela blev dock att hon fick stanna kvar som partimedlem. Detta extremhögerstyre har precis majoriteten med 18 av 35 ledamöter.

Några SD:are
Men, det tog inte slut där. Sverigedemokraterna valde när nämnder och styrelser skulle väljas att nominera ett par personer som redan tidigare var uteslutna ur Sverigedemokraterna för sin bakgrund i den nazistiska rörelsen NSF, som en gång var mycket livaktig i just Klippan. 1995 knivmördades den 18-åriga flyktingen Gerhard Gbeyo från Elfenbenskusten av några unga nazister som gett sig ut för att "banka en neger".

Sverigedemokraterna centralt protesterade mot nomineringarna.

Men, som sagt, det nya udda styret i Klippan valde att stå fast vid att sätta in dessa f.d. nazister på ledande poster i kommunens styre. Detta med stöd av Kristdemokraterna, Vår Framtid och avhoppade moderater. Nu har beslut kommit från SD centralt. 12 ytterligare SD-medlemmar i Klippan utesluts nu samtidigt. Varav 10 idag sitter i kommunfullmäktige som ordinarie ledamöter. Det är nytt svenskt rekord. De tolv är: Åsa Edvardsson, Jonas Luckmann, Tina Petersson, Ralf Scott, Sebastian Ekelund, Elin Luckmann, Carsten Flensburg, Oscar Einarsson, Cornelia Scott, Richard Kronquist, William Garpenholm och Poul-Erik Skotte. Bland de finns ett antal nämndsordförande osv.

Oppositionen i Klippan har 15 mandat medan styret nu alltså består av 16 ledamöter varav 10 är partilösa s.k. politiska vildar medan bara 6 representerar ett parti och av dessa är 2 avhoppade från Moderaterna.

Som sagt, Kalabaliken i Klippan. Jag tror att jag i fortsättningen drar ner gardinen när jag tar tåget genom Klippan!

Läs:
Tolv sverigedemokrater utesluts i Klippan. - Helsingborgs Dagblad
Kommunalråd efter SD:s uteslutning: Ingen förändring. - Helsingborgs Dagblad
Före detta SD-gruppen i Klippan polisanmäler rikspartiet. - Helsingborgs Dagblad
I Klippan finns 2022 års vals mest lurade väljare. Så blir det ofta med SD. - Ingrid Runsten i Helsingborgs Dagblad
Klippanmordet spred stor skräck. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: