onsdag 8 februari 2023

Det får inte gå för fort

» Alla hinner inte med.

Jag läste en debattartikel i Aftonbladet i dag från Per Sundgren som berättar hur han och hans fru blivit lurade av bedragare och hur banken sedan frånsäger sig allt ansvar. Telefonbedrägerier via Bank-ID är den form av brottslighet som ökar mest. ALLA kan drabbas.

Banbk-ID, lika nödvändigt som luft
Det problematiska är att banker, företag OCH samhället tvingar in oss i det digitala samhället med Bank-ID och andra "finesser" som ökar risken för att vi ska bli lurade. Vi har hamnat i ett samhälle där du snart inte kan existera utan Bank-ID. Eller Mobilt Bank-ID. Det finns idag funktioner som du inte har tillgång till utan just Mobilt Bank-ID eller vanligt Bank-ID. För att kunna ha detta Mobila Bank-ID krävs att du har en smarttelefon. Hur existerar du i dagens samhälle utan en smarttelefon eller en avancerad PC? Du KAN inte existera!

Hur ska det gå för 98-åriga Agda på äldreboendet när all samhällets service (och kommersiell service) bara är tillgänglig för den som kan legitimera sig med ett Bank-ID? Hur ska det gå för medborgare med olika funktionshinder den dag det krävs en smarttelefon och Bank-ID för att överhuvudtaget existera?

Senaste nytt är ju att man från regeringen vill utreda möjligheten att kräva av alla som bor i Sverige och som har någon kontakt med svenska myndigheter osv att man har en digital brevlåda. Som ju naturligtvis kräver att du har ett Bank-ID för att kunna logga in. Ett Bank-ID som kräver att du är digital kund hos någon av de storbanker som äger Bank-ID och kan utfärda detta.

Kanske är det dags att bromsa utvecklingen en liten aning och ge en chans för ALLA som bor i Sverige att kunna existera.

För övrigt ser jag att bankerna trots de dåliga tiderna för oss andra rullar fram utan något rullmotstånd. Såg just en liten notis att en av de stora, Handelsbanken, under 2022 hade ett rörelseresultat på 26,6 miljarder kronor. Detta trots de dåliga tiderna för alla oss andra. Det bästa resultatet i bankens historia. Dom andra storbankerna ligger inte långt efter. Men att ha råd att stötta de som blir bedragna för att bankerna tvingar på oss digitala lösningar som inte har tillräcklig säkerhet, det har man inte. Vi får skylla oss själva.

Läs:
Vi blev lurade – då sviker banken oss. - Aftonbladet debatt
Bästa rörelseresultatet i bankens historia. - Dagens Juridik

Inga kommentarer: