söndag 5 februari 2023

Bankrån

» Något som har ändrat karaktär.

2022 var första året sedan 1854 som det inte skedde ett enda bankrån i Sverige! Kanske ändå inte så konstigt eftersom bankerna ju inte har några pengar att råna dom på. Man blir knappt insläppt på bankkontoret om man inte har bokat tid. Det finns alltså ingen idiot kvar som är så dum att man rånar en bank.

En helt vanlig skurk
Apropå banker och rån så är det istället bankerna som rånar sina kunder. Jag såg att en enda svensk storbank under ett kvartal gjorde lika stor vinst som det totalt utbetalda Försörjningsstödet (Socialbidrag...) i samtliga svenska kommuner under ett helt år.

Allt bara nämnt apropå bankrån.

Men, det finns de som har gott om slantar trots detta utan att behöva råna en bank. Har man en massa pengar så tar man sig också rättigheter. Mycket pengar innebär att lagar inte gäller för mig - tror dom alltså. Dagens ETC avslöjade för några dagar hur H&M miljardären Jan Bengtsson köpt ön Kvarnön i Stockholms skärgård för 49 miljoner kronor och sedan i brott mot alla tillgängliga lagar förvandlat hela ön till sin egen lekstuga. Läs gärna Dagens ETC:s reportage https://www.etc.se/feature/h-m-miljardaeren-skoevlar-skaergaardsoe-skapar-privat-jaktpark. För mycket pengar får girigbukarna att tro att dom kan ta sig vilka friheter som helst.

Sedan kan vi ju inte annat än frossa i ytterligare väljarundersökningar. Kantar Sifo gör varje månad en sammanvägning av ett antal olika väljarundersökningar för SR:s Ekot. Denna kallas Svensk Väljaropinion. Och eftersom siffrorna är ganska trevliga så kan jag inte låta bli med att sprida dom vidare.

Socialdemokraterna 36,7% - (+1,2)
Moderaterna 18,8% - (+0,2)
Sverigedemokraterna 18,0% - (-0,7)
Vänsterpartiet 7,7% - (+0,3)
Centerpartiet 5,1% - (-0,7)
Miljöpartiet 4,6% - (+0,1)
Kristdemokraterna 4,2% - (-0,2)
Liberalerna 3,3% - (-0,2)

Notera att förändringen avser jämfört med förra månaden. Den Socialdemokratiska siffran är den högsta som uppmätts sedan Ekot började publicera SVO. Det Rödgröna blocket med S+V+C+Mp leder överlägset över den Brunblå sörjan med M+Sd+Kd+L med 54,1% - 44,3%. Lägg till detta att Liberalerna vid ett val skulle åka ur Riksdagen medan Kristdemokraterna sakta men säkert närmar sig samma spärrgräns och riskerar att åka ut. Det förtjänar att poängtera att vid ett val med dessa siffror skulle ett Rödgrönt block med bara S+V+Mp ha ett övertag över ett Högerborgerligt block även om Centern skulle ansluta sig dit (M+Sd+Kd+C) med siffrorna 49,0% mot 46,1%. Ulf Kristerssons Brunblå regeringsunderlag har tappat 0,9 procentenheter sedan förra månaden och totalt 5,3 procentenheter sedan valet. Ett val som ju faktiskt redan det var ett bakslag för alla tre regeringspartierna som sammanlagt gick tillbaka 2,6 procentenheter sedan valet 2018. Regeringsmakten för Ulf Kristersson räddades av Sverigedemokraterna som nu är den stora förloraren sedan valet med 2,5 procentenheter.

Lästips:
Klirr i kassan för räntechockens vinnare. - Helsingborgs Dagblad
Svensk Väljaropinion: Tio procentenheter mellan regeringsalternativen. - Sveriges Radio
Rekordstöd för S: Stark ställning. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: