lördag 18 februari 2023

Den som styr bestämmer

» Hur korkat det än är.

En regering styr genom att tillsätta utredningar som ska komma fram till lämpliga förslag som man sedan kan lägga fram för riksdagen. Men det gäller att ge utredningarna rätt uppdrag så att deras förslag inte blir fel - enligt regeringens sätt att se det alltså.

Sven Tycker varenda dag något
Vår förra regering tillsatte flera utredningar som hade i uppdrag att komma med förslag på olika lämpliga sociala åtgärder som kunde göras för att förhindra nyrekryteringen av ungdomar till de kriminella gängen. När vi fick en ny regering lades dessa utredning ner. Sociala åtgärder är bara trams, fram med pickadoller och fängelser så att dom lär sig lite hyfs istället verkar vara planen.

Vår förra regering hade tillsatt en utredning som skulle komma med förslag som skulle göra att offentlighetsprincipen ska gälla inte bara för offentligt drivna skolor utan även för privata skolor. Det ska inte vara någon skillnad på skyldigheten att lämna ut uppgifter så att media kan jämföra osv. Det tyckte inte vår nya skolminister Lotta Edholm var någon bra idé. Kommersiella skolor ska väl inte vara tvingade att lämna ut uppgifter som kommunala skolor måste lämna ut? Det skulle ju kosta pengar för skolorna och riskera att dom tvingas lämna ut mindre trevliga uppgifter till media. Alltså blev det förändrade direktiv till utredningen. Behöver vi nämna att Lotta Edholm kommer direkt från den kommersiella skolmarknaden till regeringen?

Många fattigare kommuner har klagat över att många rika kommuner dumpar flyktingar och andra som är i behov av stöd i de fattigare kommunerna för att slippa kostnaderna. Social dumpning brukar det kallas. Vår förra regering satte till en utredning som skulle se på om detta var riktigt och vad man kan göra för att i så fall sätta stopp för rika kommuners vilja att dumpa kostnaderna på fattigare kommuner. Gissa vad den nya högerregeringen gör? Jo, man har lagt ner utredningen! Undrar om det finns något samband med nedläggningen av utredningen och det faktum att de fattiga kommuner som klagat oftast har haft vänsterstyre medan de rika kommuner som utpekats att syssla med social dumpning är högerstyrda?

Vi ska kanske tillsätta en utredning som utreder utredandet?

Inga kommentarer: